...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 23. do 29. januara

22.01.2017.

Naredne nedelje samo pank i elektronika! Obavezno pogledajte šta se dešava u klubu Tunnel i The End Night klubu, jer dolaze kvalitetni di džejevi. U svim ostalim klubovima očekuju nas pank svirke, sa izuzetkom Gerile gde će svirati bend Azil 5. Takođe, sva pozorišta počinju sa radom, pa će biti i zanimljivih predstava!

.

Ponedeljak 23. januar

Promocija novog broja časopisa "Elementi" biće održana u CK13 od 19h. Novi ”Elementi”, bave se temom o kojoj ste bar jednom razgovarali. Kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, temat sedmog broja pod naslovom "U senci belog grada", posvećen je dugoročno aktuelnom i pomalo kontroverznom pitanju odnosa Beograda i Srbije, sada obrađenom na originalan i studiozan, ali i pomalo neočekivan način. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi? Saznajte na promociji!

U novosadskom Startit centru, Antonio Maletin će pričati o concept artu i ilustraciji, ali i mnogim drugim stvarima koje su uticale na razvoj njegove karijere. Posle više od četiri godine iskustva kao concept i 2D artist u game developmentu i freelance ilustrator, želi da podeli svoja iskustva sa svima koji su zainteresovani da se bave digitalnim umetnostima (2D, 3D). Od 18h pričaće o razlikama između concept arta i ilustracije, gde i kako pronaći prve klijente ili radno mesto i kako napredovati brzo i efikasno. Učešće je besplatno, a svoje prisustvo možete potvrditi ovde.

Izložba Uroša Mirića "Skice, vežbe, ideje 1" biće održana u Fabrici i počinje u 19 sati. Uroš je student 2. godine studijskog programa Slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a već je izlagao svoje radove u nekoliko galerija. Dobitnik je nagrade za crtež malog formata, koji je dodelila Akademija umetnosti u Novom Sadu i dobitnik ULUV-ove nagrade za maturski rad iz predmeta Slikanje.

Umetnički radovi nastali u prethodne tri godine na fotografskoj koloniji u selu Orlovat, a koji su deo kolekcije posvećene Urošu Prediću, prvi put će biti predstavljeni publici u Srbiji na izložbi "Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu" u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati, a izložba će trajati do 23. februara. Svakodnevni život žitelja sela i došljaka, njihovo okruženje, zanimanja i interesovanja, prikazani su kroz fotografske žanrove, kao što su pejzaž, žanr scene, portreti.

Utorak 24. januar

The Movement su trio iz Kopenhagena koji za glavne muzičke uzore navodi britansku mod i punk-rock scenu sa kraja 70-ih godina prošlog veka, ali su primetni i uticaji savremenih punk bendova. Taj bend ima respektabilno ime evropske punk scene tokom prethodne decenije, a još uvek važe za bend sa ekspozivnim "live" nastupima. Ovog utorka dolaze u Novi Sad i Fabriku da zajedno sa mladim novosadskim bendom Monohrom naprave žurku! Monohrom je sačinjen od članova nekoliko lokalnih punk bendova, ali se ovog puta okreću i drugim uticajima: u prvom planu bendovima sa tzv. Madchester scene, ali i klasičnom rock'n'roll-u. Ulaznice za 300 dinara u pretprodaji možete da kupite u Gigstixu i Mungosu. Na vratima Fabrike pred početak koncerta ulaz će biti 400 dinara.

Večeri anime filmova u Gildi stigle su do jubilarnog 100. okupljanja, druženja i projekcije! To je ujedno i drugi rođendan VAF-a (veče anime filmova)! U 20h počinje projekcija filma, u 22h karaoke zabava, a očekuju vas i kosplej takmičenje, Xbox turnir i kviz ultimativnog znanja o anime filmovima/serijama!

Nesaglasnost je ciklus književnih večeri na kojima se u kafe galeriji Izba novosadskoj publici u slobodnoj formi, kroz dijalog i čitanje, predstavljaju pesnici i pesnikinje novije generacije. Ovog utorka od 20h predstaviće se pesnikinja Jelena Blanuša iz Kikinde koja je objavila zbirku poezije “Pseudoton” za koju je dobila nekoliko nagrada i pesnik Bojan Samson iz Novog Sada. Zajedno sa nekoliko književnika čini književnu grupu Bes i jedan je od osnivača Kulturnog centra Luna, a objavljuje priče, pesme i kritičke prikaze u periodici i na internetu. Autori će čitati iz svojih novih rukopisa.

Drama ''Draga Jelena Sergejevna'' je od trenutka kada je napisana izazivala burne reakcije. Grupa srednjoškolaca jedne noći odlazi kod profesorke matematike ne bi li od nje uzeli ključ od sefa u kom su maturski testovi. Pored toga što su njih četvoro međuosbno drugačiji, a samim tim i sukobljeni po pitanju mnogih stavova, oni zajedno potpuno su različiti od stare profesorke matematike. Ona za njih predstavlja jedno prošlo vreme, njeni ideali i principi se razlikuju od njihovih, a oni sami za sebe veruju da su predstavnici jednog 'novog vremena'. Ta noć možda će označiti dolazak 'novog vremena' i biti svojevrsni ispit zrelosti za te mlade ljude, ali ona svakako postavlja i jedno važno pitanje za sve: gde je granica koju ne treba preći? Pogledajte predstavu u Pozorištu mladih od 20h.

Predstavu po motivima drame Harolda Pintera "Novi svetski poredak" možete da pogledate u CK13 od 20h. Osnovna zamisao predstave "Novi svetski poredak" je da se nevelika, ali značajna Pinterova drama pretvori u specifičan dramski kolaž koji razotkriva krik savremenog čoveka koji više nije u stanju da razlikuje istinu i laž, čoveka koji se slepo drži za savitljivi štap demokratije kojom upravljaju bombe, dronovi, mediji, vrednosti globalnog potrošačkog društva, nafta, gas, krupan kapital, iskrivljena religijska osećanja, tajne službe… Ulaz je 100 dinara.

Pogledajte predstavu "Teško je reći zbogom" u Narodnom pozorištu Jovan Sterija Popović u Vršcu, od 20h. U dramskom tekstu "Teško je reći zbogom" susrešćete se s neobičnim bračnim trouglom. U dinamičnoj priči punoj neočekivanih obrta "žrtva" i "progonitelj" zameniće mesta, "istine" će postati "laži", a "laži" će postati "istine". Primenjujući akronološki način pripovedanja, ispisujući brze, gotovo kolokvijalne dijaloge, Miro Gavran je napisao modernu savremenu dramu s kojom će se današnji gledaoci lako poistovetiti, pronalazeći u sudbinama prikazanih junaka deliće svoga ličnog iskustva.

Sreda. 25. januar

Veliku pažnju Rimljani su pridavali uređenju vrta, bez obzira na stalež kome su pripadali. Razlika se ogledala u površini koju su posedovali, a koja je namenjena vrtu. Gajile su se raznovrsne biljke, ali je svakako ruža zauzimala centralno mesto - u Rimu su poznavali 20 vrsta ruža. Značajno mesto u vrt zauzimao je i bazen, kao i statue najčešće posvećene bogovima. Saznajte mnogo toga o rimskim vrtovima u Ateljeu od 18.30h.

Četvrtak 26. januar

Predstava "Kerovi" dolazi u Novi Sad u Studio M! Predstava ima četrnaest psećih likova koji kroz svoje životne priče prenose svoje stavove o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju. Svi pseći likova odražavaju karakterizacije ljudskog bića. Kerovi su jedinstveni spoj tragedije, humora, oštrine, nežnosti i romantike. Pseće priče neće nikog ostaviti ravnodušnim, rasplakaće vas, nasmejati i naterati da se zapitate kakvi ste "ljudi". Ulaznice za 900 i 1.000 dinara možete da kupite u knjižari "Velika mala knjiga" u Pozorištu mladih i preko Gigstixa.

Poslednju nedelju januara u Paberaju proslavljaju uz jazz ekipu Griot i Dunju Palček. Zima & noć & jazz - šta pošten čovek više da poželi od jednog četvrtka?

Poetarium stiže u kafe Kafka posle svih novogodišnjih slavlja, taman pred kraj januara, kad se oporavimo od teške hrane i alkohola! Svi koji žele da učestvuju, da čitaju i izvode svoju poeziju, neka se jave u inbox Poetariuma ili na mail poetarium.ns@gmail.com. Nastupa se sa dve pesme u dva kruga čitanja od 19.30h!

Argentina je poznata po mnogo čemu, a jedan od njenih sinonima je čaj. Pripremljen na poseban način i sa dodatkom bilja, ovaj čaj je jedinstven na svetu. Saznajte nešto novo uz uživanje u šoljici argentinskog čaja u Ateljeu od 18 sati!

Petak 27. januar

Iz Osijeka u klub Tunnel na Petrovaradinskoj tvrđavi dolazi Insolate! Muziku će puštati i genijalni Klaus (koji je imao dužu pauzu) i Soot, što znači sigurno dobra žurka! Ulaz je 200 dinara pre ponoći, a posle toga biće 400.

"Uglavnom najljepši mogući soulfulldeepdiscojazzfunkygroove" – Projekat Beatz and Keys poslušajte u domu b-612! Rudhaman live kreiranje frankenštajnovoskog muzičkog bića nastalog od najpozitivnijih parčadi muzike i lepša polovina projekta Damjana puna lepih piano ključeva će vas odvesti do savršenstva.

U Firčijevom studiju vas očekuju Zemljotres (Srbija), Kontrkultura (Poljska) i Nahodni znami (Slovačka). Oni su trenutno na turneji Funk the boarders, a kod Firčija će biti najmanje tri sata sjajne svirke. Karte možete da kupite u Gigstixu u pretprodaji po ceni od 300 dinara, a na dan koncerta biće 400 dinara.

Little Helpers showcase u The End Night klubu! Nastupiće Danielle Nicole iz Njujorka, Alex Monster i W. aka Wizard! Ulaz je 400 dinara.

Prvi Java community meetup biće održan od 19h u novosadskom Startit Centru. Pričaće se o osnovnim principima konkurentnog programiranja u Javi kao i strukturama podataka koje se pri tome koriste. Predavač na meetupu biće Petar Partlov, technical lead u Nordeus-u. On ima preko 9 godina iskustva u razvoju Java enterprise aplikacija i distribuiranih sistema. On će obuhvatiti sve ono što je potrebno da znate da bi se konkurentnim problemima u Javi pristupili na pravi način. Predavanje je besplatno, ono šta je potrebno jeste da se ispuni formular ovde.

Radionica o "HIV/AIDS-u" i o PPI (polno prenisivim infekcijama) biće održana u Omladinskom kreativnom centru OKCe (Braće Jovandić 7) od 18h. Učesnici će razgovarati o tome na koji način se zaštititi, prepoznati simptome i očuvati svoje reproduktivno zdravlje. Kako biste se prijavili, dovoljno je poslati mejl sa naslovom ''Prijava za radionicu o PPI'', dok u telu mejla treba navesti ime, prezime, datum rođenja i kontakt telefon, na mejl okce@usouns.org. Radionicu drži vršnjački edukator Tijana Koledin iz udruženja Crvena linija.

Na radionici posvećenoj upoznavanju slovenskih bogova učesnici će se upoznati sa jednim od nekoliko ženskh božanstava staroslovenske tradicije. Poznata i kao Mokoš, Marena, Mara... ova boginja vladala je tokom zime, kada priroda spava mrtvim snom. Običaji vezani za boginju zime su ostali očuvani i dan danas među mnogim slovenskim narodima. Saznajte sve o Morani u Ateljeu od 18 sati!

Promocija knjige "Pesme" Nikolaja Olejnikova i razgovor o Olejnikovu kao strip junaku, scenaristi i uredniku sovjetskih dečjih magazina i strip izložba vršačkog strip autora Danila Miloševa Wostoka biće održani u Domu omladine u Vršcu od 18 sati.

Prvo predavanje u okviru Kluba putnika Fondacije "Danilo Kiš" u 2017. odvešće vas u najmnogoljudniju zemlju sveta Kinu. Svoj doživljaj Kine sa prisutnima će podeliti Sunčica Milutinović, mlada Subotičanka koja obožava putovanja u daleke i nepoznate zemlje. Njeno putovanje počinje pričom o Kini koje nema u turističkim vodičima, kao i zanimljivim susretima i neobičnim iskustvima u gradovima Vuhan i Nančang, u kojima se retko sreću stranci, a gradovi su prepuni reklamnih bilborda na vrlo lošem engleskom jeziku. To je deo Kine gde su pseće meso u ponudi restorana i apsolutno nepoštovanje saobraćajnih propisa redovna pojava, dok se centralno grejanje zimi i klimatizacija leti smatraju lošim navikama razmaženih ljudi, iako su vremenske prilike identične kao u Srbiji. Omladinski klub "Skladište", 19.30h.

Dj Poison Charlie predstavlja The Prodigy veče u klubu Mladost u Subotici! Videćete performans jednog od najvećih bendova elektronske muzike. Proslavite njihov nov album i dosadašnji rad, ali i slične izvođače na koje su oni imali uticaj, kao i izvođače koji su njima bili uzori.

Humanitarna akcija, odnosno žurka za malu Ivu Zvekić biće održana u klubu Madlen u Subotici! Nastupiće Tijana Kabić, Chrono, Adamov, Runy, Needle, Ascaloon, Kohajda, Nickolas Zoraje, Kovee, Zex, Fejess i Alen! Ulaz je 300 dinara.

Subota 28. januar

Novosadski Shoplifters i beogradski The Phonerings pozivaju vas na emo-pank-rok ugođaj u CK13 na kojem će promovisati svoje nove albume "Believe" i "Osam pesama". Shoplifters već nekoliko godina privlače pažnju ljubitelja pop-panka i koledž roka. Najsvežiji album "Believe" ima 14 pesama i disk ćete moći da kupite za 250 dinara. Beogradski sastav The Phonerings predstaviće pesme sa svežeg izdanja "Osam pesama", prvog albuma ovog benda, koji je ove godine ispraćen sa nekoliko singlova i videom za pesmu "Metamofoza". Oni sviraju gitarsku muziku odraslu na hardkor panku, indi roku i raznim podžanrovima koje karakterišu glasne gitare. Ulaz je 250 dinara.

Povodom promocije EP-a "Infernal Thrashing" benda Riverroth u Dvorištu, nastupiće, pored tog benda i Ognjena Kočija - posle duže pauze, bend se vraća na scenu sa novim pesmama, Exhibition Band - mladi speed/thrash bend iz Beograda, publici će se predstaviti uz covere bendova Agent Steel, Iron Maiden, Whiplash i predstaviće publici svoju novu pesmu. Svirka počinje u 21h, a ulaz je 200 dinara.

Azilci premijerno u novoj Gerili! Azil 5 je novosadski bend koji je prve korake prohodao 2005. godine, od samog početka isključivo se baveći i interesujući autorskom muzikom. Kritičari ih opisuju kao autentičan spoj teksta i ritma na balkanskom podneblju bez stega užih žanrovskih odrednica, dok sami članovi benda za svoju muziku kažu da je spoj rok, pop, fusion i od skoro world music uticaja. Karte u pretprodaji možete da kupite u Gerili za 200 dinara, a na ulazu će biti 300.

Fiskalni račun (streetpunk) iz Bečeja dolazi u Suburbiju u Kinesku četvrt! To je bend koji pali i žari poslednjih godina, a svirke su im uvek propraćene vatrenom publikom!

Kristijan Petrovski iz Beograda i Novak, Kyuzovic i Besuu iz Novog Sada nastupiće u klubu Tunnel na Petrovaradinskoj tvrđavi! Ulaz je 200 dinara pre ponoći, a nakon toga biće 300.

Dj DirtE, Peter Portman i Manton će nastupiti u The End Night klubu! Više informacija uskoro.

Love Huntersi dolaze u Suboticu u klub Mladost! U 21h počinje film "Love Hunter", a od 22h počinje svirka. Lokalna podrška će biti bend Jolana Brown. Ulaznice u pretprodaji koštaju 350 dinara, a na dan koncerta biće 400. Možete da ih kupite na blagajni kluba.

U Narodnom pozorištu u Somboru možete od 20 sati da pogledate predstavu "Vilijam Šekspir Julije Cezar" u režiji Kokana Mladenovića! U Predstavi igraju Sergej Trifunović, Saša Torlaković, Branislav Trifunović, Marko Marković, Jelena Minić i Irena Dragović.

Nedelja 29. januar

Organizacija "Borbom Protiv Nasilja" predstavlja svoj 19. događaj "Road to W5"! Svaki kik bokser pokazaće svoje veštine pred predsednikom W5 Profesionalne Kickboxing Organizacije Sergejem Čepinogom i zasluži svoju šansu na nekom od predstojećih W5 turnira. U glavnom delu događaja videćete borbe aktuelnih, rangiranih W5 boraca - Marka "Doktora" Adamovića, Nikole "Ronin Jr" Cimeše, Luke "Tommy Gun" Petrovića, Radeta Opačića… Ulaz je 400 dinara, a događaj počinje u 18h.

Međunarodni Dan slagalica "Hajde da se složimo" biće obeležen u Klein baru u Subotici! Od podne ćete moći da slažete slagalice, odnosno puzzle, a u toku dana biće održana i likovna radionica. Takođe, biće održano i eksperimentalno takmičenje u slaganju slagalica prema propozicijama Svetske Pazl Federacije - slagalice se slažu u vremenskom intervalu koji je individualan za svaku ekipu - merenje vremena počinje otvaranjem slagalice od strane kapitena u prisustvu supervizora, a završava se podizanjem ruke kapitena i pozivanjem supervizora. Tokom pripreme manifestacije biće ponovljena akcija prikupljanja očuvanih slagalica.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo