...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura / Knjiga

Nedeljni vodič od 22. do 28. juna

21.06.2015.

Infant, Infant, Infant, Infant! Biće i nekih svirki i žurki, ali Infant!

.

Ponedeljak 22. jun

Nobelovac Mario Vargas Ljosa biće gost u SNP-u u 19 sati. Mario Vargas Ljosa rođen je u mestu Arekipa u Peruu 1936. godine. Prvo delo, dramski komad Inkino bekstvo napisao je sa 16 godina, a prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča Šefovi, za koju je dobio nagradu "Leopoldo Alas". Postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu "Biblioteka Breve" izdavačke kuće Seiš Baral 1962. i nagradu kritike 1963. godine. Ulaz je besplatan.

Utorak 23. jun

Subin rođendan – javno preslušavanje ploče Rex Ilusivii – In The Moon Cage biće održano u Zavodu za kulturu Vojvodine u 19 sati. Posetioci će moći da kupe ploču i vide neke manje poznate artefakte iz Subinog stvaralaštva. Isto veče u 22 sata u Utopiji biće održan koncert Post Industrial Boys. Iza ovog imena stoji gruzijski umetnik Gogi Džodžuašvili vrlo blizak Subinoj estetici i biće to divan način da se nastavi proslava Subinog rođendana. Ulaz na oba događaja je besplatan! 

Predavanje Energetska efikasnot i arhitektura biće održano u Pionirskoj u 18 sati. Dugogodišnji predsednik Udruženja termoenergetičara Srbije, Nikola Soro pričaće o karakteristikama energetski efikasne kuće/zgrade na našim prostorima, kao i o načinu na koji se može stvoriti ugodan i kvalitetan životni prostor a da se pri tom spreči nepotrebno rasipanje toplotne energije.

Sreda 24. jun

Projekat Ne/Vidljivi grad postoji deset godina, pa povodom toga u 18 sati organizuju u Kulturnom centru okrugli sto i projekciju filma "Ne/Vidljivi grad", uz javnu diskusiju sa ciljem da se osvetli kulturna slika Srbije iz perspektive multietničnosti. Pre toga će u autobusu na liniji 3 Dah teatar uraditi pozorišnu akciju.

Veganska večera, 20 sati, CK13, yeah!

Četvrtak 25. jun

Počinje Infant – internacionalni festival alternativnog i novog teatra! Sjajan program sa mnogo predstava iz Novog Sada, ali i koje donose trupe iz bivše Jugoslavije možete da pogledate ovde. Studenti imaju 50 odsto popusta za svaku predstavu. 

Projekat Razlike! Jednom godišnje se okupe profesori i studenti Akademije umetnosti i organizuju zajednočku izložbu kroz koju istražuju oblasti socijalne, ekonomske, kulturne i političke vrednosti "razlika". Otvaranje će biti u 22 sata u Fabrici, a izložba traje do 7. jula.

   Infoteka CK13 slavi godinu dana svog reotvaranja, pa organizuju od 17 sati dnevnu žurku u dvorištu. Od 19 sati sledi promocija publikacije Glasilo CK13. Glasilo je otvoreni prostor u kojem se kroz autorske tekstove, intervjue, kritičke prikaze i prevode, propituju društveni, ekonomski i ekološki problemi našeg vremena.

   Projekcija najboljeg Godarov filma "Do poslednjeg daha" biće održana u Kulturno Umetničkom Lavirintu (Braće Ribnikar 7) u 20.30 sati. Pametnome dosta. Organizatori za sada imaju samo subtitle na inglišu koji šljaka ali who knows može biti da do projekcije pronađu i srpski.

Tamburica fest će trajati tri dana i biće održan na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nastupiće mnogo tamburaških orkestara iz Vojvodine i Slavonije, jer taj instrument i potiče iz naših krajeva. Takmičarski program sa pravim tamburašima (harmonika stop!) biće održan u petak i subotu od 21 sat i trajaće sat i po, a nakon toga će nastupiti gosti.

Uvertira će svirati u Firčijevom studiju, a svirka počinje u 21.30 sati. Oni su skupina pokušaja Filipa, Petra, Luke i Igora da stvore nešto što ne mari za granice i ostale nebitne razlike koje čine razdaljinu između ljudi. Ulaz je 200 dinara.

   Izopačeni gospodin ponovo vrtu mjuz u Grunfu u Subotici! Zbog velikog interesovanja mase i ovog četvrtka će raskrvariti uši - od 20 sati.

Petak 26. jun

   Novosadska kritična masa tralalalalala! U petak u 17 sati masa kreće iz Limanskog u Železnički park da se parkira/druži :) Ponesite piće, knjigu, ćebe, (miroljubivog) ljubimca, saksiju sa cvećem, dobro raspoloženje, povedite društvo, napravite transparent... Parkovi tome služe ljudi da se druže! 

Ultrazvučni sešni! Počinju u 21 sat, obratite pažnju na benefit box, a biće tri pozivna jam sessiona i jedan otvoreni, pa uživajte.

ViciouSxRality (hardcore youth crew, Poljska), Heatseeker (hardcorepunk, Poljska), Cigla In D Vugla (hardcorepunk trash youthcrew, Beograd), Analizator (grindcore, Novi Sad) i Against The Odds (melodic hc punkrock, Novi Sad) nastupiće u Miletićevoj 16 od 21 sat.

Počinje Jungle island – događaj na Mačkovom sprudu različitih muzičkih pravaca u elektronskoj muzici kao što su psychedelic trance, house, mnimal... Fest traje do ponedeljka, pa će biti i organizovan kamp. Očekujte dobar provod, kotlić, roštilj, druženje i mnogo pozitivne energije. Jednodnevne ulaznice su 500 dinara, a trodnevne 1.000, a u cenu je uračunat prevoz preko Dunava.

   Novosadski bend JAL (Josip A Lisac) održaće koncert u Gerila baru. Na koncertu će JAL predstaviti sve dosadašnje albume, a ujedno će ovo biti još jedna promocija njihova dva najsvežija izdanja: EP "U pravcu kazaljke na zidu" i albuma "Sve u moje vreme". Koncert počinje u 22 sata.

   U Pabu će muziku vrteti Pushta G i Chaynelle iz Velike Britanije! Žurka se zove Colour Of Noize, a počinje u 22 sata. 

Odbojkaška utakmica Srbija – Italija biće održana na Spensu u 20 sati!

U klubu Mladost u Subotici nastupiće Generalštab i Steve Core! Generalštab su Nenad Aleksić i Marko Galantić - multižanrovski elektronski bend, bazirani na neurofank drum and bass zvuku, a Stefan Radović a.k.a. Steve Core voli tečno tečno, hard techno i hardcore. Žurka počinje u 22 sata, a ulaz je 200 dinara.

Subota 27. jun

Otto von Disko, Tomash, BDKMV, Mark V, JustKenedi i Techa vrteće muziku od 18 sati u Đardinu. Vreme je da zalazak sunca bude sjajan, romantičan, hipsterski i alternativan.

Prvi, često najavljivani metro kod nas, konačno je izgrađen. Upečatljivi ambijent Utopije na jedno veče biće pretvoren u početnu stanicu putovanja prugom bass muzike. Red vožnje: 22.30h Тошиба 東芝, 1h Tendo, 2h Dardy - drum and bass / dubstep / electro. Ulaz je do ponoći 100 dinara, a posle toga je 200.

Koncert italijanskog indi benda Comaneci biće održan u 22 časa u Izbi. Poslednje diskografsko ostvarenje benda je album Uh!, koji predstavlja sinergiju dueta, proizašlu iz intezivnih nastupa uživo, a u potrazi za uvek ličnijim i distinktivnijim izrazom. Ulaz je besplatan!

Orea, Bringdavani i Govinda i Dechak Bassaric nastupiće u klubu Culture Exchange od 21 sat.

Trio sveti će svirati u Firčijevom studiju – Marko Đorđević, Vasil Hadžimanov i Branko Trijić. Ulaz je 500 dinara.

Noćni maraton počinje u 20 sati trkom na sedam kilometara, a maraton i polumaraton počinju u 21.45 sati. Početak trke je na Sunčanom keju kod fudbalskog igrališta FK Indeks.

U klubu Kažte će Xlx puštati muziku, spremite se zabavu ;)

Još jedna pankerica u Bečeju u restoranu Šaran! Nastupaju Noviot pochetok (punk rock iz Skoplja) i Spank (punk rock ska iz Bitola). Ulaz je dobrovoljni prilog.

   GroundLevelFest počinje na Muškom štrandu na Paliću i traje dva dana. Videćete MTB i BMX Dirt koji će se održati prvog dana, dok će drugi dan biti rezervisan za Rolere, BMX park, BMX Flatland i Skate - Park Street. 
Za sve učesnike festivala koji se prijave na vreme biće obezbeđen Kamp, Ketering i Parking mesto.

   Polivanje će biti u Lavli Džavliju u Zrenjaninu, heljea! Od 21 sat muziku će vrteti Vlastimir Gajin i Gaga, a Ina Stojanović će imati specijalni open air warm up set.

Nedelja 28. jun

Treći Tuning Styling Show, odnosno izložba modifikovanih (napimpanih) automobila biće održana na Paliću i počinje u 12 sati. Za posetioce je ulaz besplatan, a organizatori su spremili street igre za razonodu takmičara i posetilaca, di džeja, kao i takmičenja u nekoliko styling klasama.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo