...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 2. do 8. oktobra

01.10.2017.

Promocije, predavanja, radionice, Indirekt festival...

.

Ponedeljak 2. oktobar

Književno veče posvećeno 122. godišnjici rođenja pesnika Sergeja Jesenjina održava se u 20h u čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1). Posetioci će moći da saznaju nešto više o životu slavnog ruskog pesnika, čuju neke od njegovih najpoznatijih pesama i uživaju u melodijama ruske muzike.

Utorak 3.oktobar

Arhitektura intermedijalne umetnosti naziv je prezentacije arhitektonske saradnje u intermedijalnim projektima, koji su bili izloženi u umetničkim centrima u Sloveniji, Hrvatski, Srbiji, Italiji, Nemačkoj, Češkoj, Izraelu, Velikoj Britaniji... Prezentacija se održava u domu b-612 (Svetozara Miletića 40, Novi Sad).

Istoričarka umetnosti Jelena Matić, autorka "Kratke istorije fotografije", održaće predavanje na temu svetske istorije fotografije uz povlačenje paralela sa srpskom fotografijom. Predavanje je slobodno za sve zainteresovane ljubitelje fotografske umetnosti i održava se u Fotografskom klubu Vojvodine (Bulevar oslobođenja 22). Svi zainteresovani će moći da kupe knjigu posle predavanja.

Centar za omladinski rad Novi Sad organizuje javnu akciju Živa biblioteka (Lažna sloboda - menjaj pravila) u kadici na SPENS-u sa početkom u 17h. Kao i svaka druga biblioteka i ova ima knjige, samo su ovde knjige ljudi sa svojim životnim pričama i njihovi naslovi su naslovi njihovih života. Događaj se organizuje u okviru projekata "Lažna sloboda – menjaj pravila", sa ciljem da se među mladima Novog Sada pokrene pitanje o ulozi alkohola u njihovim životima, mitovima i društvenim normama vezanim za alkohol, kao i uticaju alkohola na rodno zasnovano nasilje u našem društvu. Svakog učesnika u javnoj akciji očekuje prijatna atmosfera, nezaboravno iskustvo i mali poklon.

Ona je sedela i čekala da joj se on javi, a onda je poludela... Predstava "Prekobrojna" po motivima bestselera "Dnevnik Bridžet Džouns" igra se u Firchie Think Tank studiju. Tekst, režija i gluma Tatjana Kecman, ulaznice u pretprodaji 300 dinara (GIGS TIX), na ulazu cena je 400 dinara.

U Startit Centru Novi Sad organizuje se još jedan u nizu "Hard talk about software" meetupa. Domaćini meetupa, Marko Gaćeša i Dušan Zamurović, otvoriće temu "Razvojni put pojedinca u IT industriji". Imajući u vidu velik broj mogućnosti pri razvoju karijere u IT industriji očekuje se mnoštvo zanimljivih iskustava i neplaniranih pitanja i odgovora. Početak je u 19.30, događaj je besplatan, ali je prijava obavezna.

Četvrtak 5.oktobar

U Beogradu počinje treće izdanje Indirekt festivala. Indirekt je festival nezavisne muzike i umetnosti, prvi takve vrste, osnovan 2013. godine u Umagu. U oktobru 2015. godine u Beogradu je održan prvi Indirekt, a već treću godinu za redom ovaj festival u Srbiji okuplja više od 1.000 mladih ljudi. Ovogodišnje izdanje planirano je kao međunarodni muzički Showcase festival na četiri lokacije. Otvaranje je u četvrtak u KC GRAD, a petak i subota su rezervisani za KC REX, Dorćol Platz i Majstor Za Pivo. Svaka od lokacija ima nezavisan program a posetioci će sa jednom večernjom ulaznicom moći da uđu na nastupe bendove na svim lokacijama. Cena festivalske propusnice za sve tri večeri je 1.200 dinara, a cena dnevne karte je 500 dinara.

Danski gitarista Alex Jønsson nastupa u CK 13. On je priznati gitarista, kompozitor i improvizator, a njegovo delo obeležava nordijski i melanholični izraz. Član je sastava I Think You’re Awesome, Bagland i saradnik je finske kantautorke Mirje Kippel. Treći album "Heart of gold" je snimljen u njegovom rodnom gradu Arhusu, čime se dodatno učvrstio u džez tradiciju tog grada na tragu Uffe Steena, Jakoba Broa i Sørena Dahla. Karte će se prodavati na ulazu u CK13 po ceni od 200 dinara.

Legendarni kanadski prog/thrash metal sastav Voivod nastupiće u Domu omladine Beograda. Ove inovatore sci-fi metala, publika u Srbiji ugostiće po prvi put, iako je Voivod na sceni od 1981. godine. Prvi album "War and Pain", Voivod je objavio 1984. godine, dok je EP "Post Society" poslednje studijsko izdanje izašlo 2016. godine. Kao specijalni gosti nastupiće sludge/doom kvartet Earth Ship, koji će promovisati album "Hollowed". Ulaznice u pretprodaji po ceni od 2.000 dinara, dol će na dan koncerta koštati 2.500 dinara.

Petak 6.oktobar

Klinika MeetUp održava se u Kulturnom centru LAB. Klinika kreće sa radom 20. oktobra, u petak je zagrevanje. Svratite da upoznate buduće voditelje emisija, kao i da vidite studio koji se nalazi na drugom spratu kuće u Dr. Hempta 2 gde će se emitovati program, poručuju iz KC LAB. Line-up: Dve čađave, Zezaњe DJ set, DJ BEND, Papke i Lale. Početak je u 21h, ulaz besplatan.

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine organizuje konferenciju "Upravljanje otpadom u Srbiji po evropskim standardima". Cilj konferencije je informisanje predstavnika i predstavnica civilnog sektora koji su zainteresovani za temu upravljanja otpadom u procesu EU integracija.

Prva radionica kreativnog pisanja održava se u Centru Baza. Ciklus radionica će trajati deset nedelja i vodiće ih pisac Bojan Krivokapić. Prijavljivanje traje do 4. oktobra, a prijavu koja treba da sadrži osnovne podatke o osobi i tri teksta (bez obzira na žanr) poslati na e-mail: radionicapisanja.baza@gmail.com. Radionice će se održavati petkom od 18h do 21h. Broj mesta je ograničen na osam polaznika/ca.

Holadski trio The Homesick nastupa u subotičkom klubu Studio11. The Homesick je psychedelic wave/ noise-pop trio iz malog holandskog grada Dokuma. Pre tri godine objavili su prvi EP, a u martu ove godine i prvi album "Youth Hunt". Na aktuelnoj turneji sviraju u 18 zemalja, a ulaz u Studio11 je donacija od minimum 100 dinara.

Beogradska garažna rokenrol grupa Stuttgart Online dolazi u dom b-612. Kao gosti nastupiće članovi novosadskog benda Voda nad vodama. Cena ulaznice 400 dinara.

Subota 7.oktobar

Obojeni Program svira u Old cellar pabu u Bačkoj Palanci. Karte se u pretprodaji mogu nabaviti po ceni od 500 dinara u klubu, na sam dan nastupa cena će biti 700 dinara.

Premijera predstave "Fortinbras se napio" Januša Glovackog, u koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, održava se na Kamernoj sceni SNP-a u 21.30. Reditelj je Nikola Zavišić, a glavne uloge igraju Marko Savić, Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Milan Kovačević i Alisa Lacko.

P. N.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo