...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 16. do 22. januara

15.01.2017.

Svi su se umorili od praznika, ali ne i od organizovanja događaja! Zato su razni klubovi, udruženja i kafići rešili da vas tokom radne nedelje opuste, a onda malo i razmrdaju u petak i subotu!

.

Ponedeljak 16. januar

Pogledajte diplomsku predstavu "Naši dragi duhovi" na Akademiji umetnosti (Đure Jakšića) u učionici br. 9! 1728. godine u Londonu, u jednom stanu u strogom centru, održana je neobična spiritualistička seansa. Učesnici su bili svi viđeniji ljudi toga vremena, a sve ono što se na seansi dogodilo ostalo je zabeleženo u dokumentu. Otkrijte šta se tačno desilo od 20h, a ulaz na predstavu je besplatan!

Infoteka CK13 vas poziva na novo izdanje Žur buvljaka! Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na buvljak koji počinje u 19 sati. Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti. Ovde je novac bezvredan! Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se u klubu i dvorištu uz muziku i piće. Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave. Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo.

Radionica Mandala crtanja biće održana u Ateljeu od 18h. Mandala na Sanskritu znači mističan krug. Izuzetno je stara, a u prilog tome ide činjenica da su je izmislili monasi u severnoj Indiji pre više od 3.000 godina! Kroz istoriju je imala raznoliku namenu a danas je svakodnevno viđamo i u dizajnu. Ukoliko želite da se opustite i u isto vreme budete kreativni, ovo je upravo radionica za vas!

Pozorište Kostolanji Deže u Subotici počinje sa radom! U 19.30h vas očekuje predstava "Ljubavnice", a ostatak repertoara za januar pogledajte ovde.

Utorak 17. januar

U Lazinom teletu će nastupiti Love Hunters i Sleepless! Dve svirke na dve bine – Huntersi će biti na spratu, a Sleepless na donjoj bini. Karta ze Hunterse košta 300 dinara, a svirke počinju oko 22 sata.

U velikoj sali Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" od 14 časova organizovan je razgovor sa srednjoškolcima i studentima o novoj publikaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije – "Mitovi o Evropskoj uniji", o dezinformacijama o EU koje vladaju u delu domaće javnosti kao i o prilikama za studiranje u Evropskoj uniji koje su na raspolaganju našim studentima.

Promocija zbirke satiričnih pesama "Njegova Srbija", zrenjaninskog autora Milana Pernata, biće održana u svečanoj sali Mesne zajednice "Veljko Vlahović" u Zrenjaninu (naselje Bagljaš), s početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan!

Sreda 18. januar

Stari Grci pridavali su veliki značaj razvoju hortikulture i uređenju vrta. Vrt u doba Stare Grčke krasila je kraljica cveća - ruža, a upravo Starim Grcima možemo zahvaliti za poseban način gajenja biljaka u saksijama, koji su ovu tehniku razvili i usavršili. Naučite više o istoriji pejzažne arhitekture i vrtovima u doba Stare Grčke u Ateljeu od 18.30h. Ulaz je besplatan.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u 19h biće otvorena izložba fotografija pod nazivom "Mikrogljive (Ascomycota) Fruške gore". Autor izložbe je dr Dragiša Savić iz Nacionalnog parka Fruška gora, dok je nadležni kustos ove izložbe Nataša Knežević, viši kustos - biolog Narodnog muzeja Zrenjanin. Askomicete su sitne gljive koje žive svuda oko nas i sa kojima se čovek sreće skoro svakodnevno a da toga uopšte nije ni svestan. Da nema njih ne bi bilo hleba, alkoholnih pića, penicilina, buđavih sireva itd.

Četvrtak 19. januar

Nemir i 11 Minuta će nastupiti kod Firčija! U toku tri godine uz menjanje članova bend Nemir napravio je oko 12 pesama nastalih iz "džemovanja" na probi, a sastavljen je od članova bendova Reblues i Aura+. 11 Minuta radi na prvom albumu, a trenutno je aktuelan EP "Sovjet Danguba". Karte možete da kupite u Gigstixu za 200 dinara, a na dan koncerta karte će koštati 300 dinara.

Promocija romana "U zoni", sarajevske spisateljice Lamije Begagić biće održana u CK13 u 21h. Nije tačno da sve srećne porodice liče jedna na drugu. Porodica iz romana "U zoni" Lamije Begagić srećna je na jedan poseban način. Naratorka iz "zone" pripoveda nam o tome kako su se članice te porodice izborile za svoju sreću u vremenima prilično nesrećnim, za koja ni danas ne možemo, nažalost, reći da su prošla. Da odmah kažemo i to – "porodica" o kojoj se ovde govori tek delimično ima veze sa krvnim srodstvom; od toga je, za njene članice, daleko važnija bliskost koju jedne prema drugima osećaju.

Predavanje na temu "Kako pokrenuti ekonomiju" i predstavljanje knjige autora Aleksandra Ristevskog, Zrenjaninca koji je pokrenuo sopstveni posao u Londonu u oblasti elektronskih komunikacija i tehnologija, biće održani u 17.30h u Sweet Elestra (Splitska 2).

Petak 20. januar

The Future Is Now! Locust će nastupiti u domu b-612! Očekuju vas future bass, hip hop, jazz hop i cloud trap. Žurka počinje u 22 sata i do ponoći će ulaz biti besplatan. Nakon ponoći, ulaz će biti 200 dinara.

Klub Tunnel dovodi Maxa Grabkea! Njegova ljubav prema minimalističkim vibracijama i deep talasima vodila ga je ka osmišljavanju deep techno mikseva i jedinstvenog, inovativnog stila visoko kvalitetne elektronske muzike. Uz njega, muziku će puštati i Milovan Stojanović (DBDZ) i Runy (CMOK). Ulaz je besplatan do ponoći, a nakon toga biće 300 dinara.

Rebuild Collective predstavlja Humanity Is The Devil žurku! U CK13 će nastupiti bendovi Ground Zero (metalcore) i Kobb (crossover hardcore). Ako vas se sviđa, podržite bend koji svira kupovinom izdanja ili majice, fanzina jer na taj način bend obezbeđuje pola svojih prihoda za benzin do sledećeg grada. Ulaz je 300 dinara.

Kod Firčija Classic Days vol. 4! Žurku će, kao i obično, predvoditi host Re:tro flava, čovek s prepunom vintage muzičkom bibliotekom. Ovog puta će mu se pridružiti i DJ iz Beograda, Cap. Fizz, koji je na domaćoj sceni izgradio reputaciju kao pionir electroswing pravca. Oni će vas voditi na putovanje kroz vreme u '20, '30, '40. i '50. godine, ali će se dotaći i modernog doba tako da očekujte veče sa mnogo, mnogo dinamike. Karte za 200 dinara možete da kupite u Gigstixu, a na ulazu će biti 300 dinara.

Žurka na kojoj će se vrteti isključivo masni rifovi i jaki elektronski beat-ovi. Na tapetu su žanrovi: synth punk, industrial rock, big beat, metalstep, glitchcore, ebm, edm i gothwave. Za vaš gubitak sluha i motorike, zadužen je mr. Inquisitor, koji će u Suburbiji napraviti ludnicu! Ulaz je donacija.

Subota 21. januar

Besplatna radionica kaligrafije u Ateljeu! Radionica je namenjena potpunim početnicima pa će čak četiri mentora od 16h kroz praktičan rad pokazati da kaligrafija nije bauk. S obzirom da je radionica besplatna, ako imate kod kuće, a da vam naravno ne treba, možete poneti pera, tuševe, milimetarsku hartiju. Rezervacije mesta ovde.

Ljubitelji Psihodelične i Goa trens kulture iz Novog Sada, odlučili su da naprave zajedničku žurku sa prijateljima iz Elysium Island Festivala i Jungle Island tima. Nakon 10 godina Goasia će ponovo nastupati u Novom Sadu. Poslednji put je nastupao 2006. godine u klubu Paradiso u sklopu jedne od čuvenih Transplant žurki. Pored Goasie, kod Firčija će nastupiti i Paradigm, Zarma, Dapeace i Imba! Karte možete da kupite u Gigstixu za 600 dinara (prvih 100 komada biće 500), a na ulazu će karte biti 700 dinara.

Fancy BojanSurf vol. 2 biće održan u domu b-612! Bojan dolazi iz ekipe Kite i Jaja production, tako da znate da vas očekuju dobra žurka i treš.

Izložba slika i grafika Danijela Babića biće održana u galeriji udruženja "Četiri" (Dunavska 13, pasaž) od 19 sati. Danijel Babić je jedan od novosadskih slikara čije ste radove verovatno videli u mnogim kafićima, udruženjima ili prosto popularnim mestima. Njegove radove karakterišu jarke boje, šarenilo i izazivanje najrazličitijih emocija.

Fakir opet nastupa u okviru Wet Dreams žurke! Naravno, u klubu Tunnel na Petrovaradinskoj tvrđavi biće i Aleksandar Zec i Dachony. Ulaz je pre ponoći 200 dinara, a nakon toga biće 300.

Deep Steady - ska džez bend koji svira jedinstvene verzije stare instrumentalne muzike začinjene groovy ritmovima i kreativnim improvizacijama – nastupiće u Suburbiji od 22 sata!

Oružjem Protivu Otmičara će nastupiti u Domu omladine u Vršcu! Davne 1994. godine bend Oružjem Protivu Otmičara osnovali su Nikola Pavković, Draga Antov, Dragana Mrkajić i Goran Savić. Bend je menjao postavu, ali Nikola, koji je i autor svih pesama, ostao je konstanta. Oni će ponovo ući u studio u februaru, a sada ćete imati jedinstvenu priliku da poslušate hitove i možda malo manje poznate esme sa njihovih pet izdatih albuma, a možda i poneku pesmu sa predstojećeg!

Grupa Izotop će u klubu Mladost u Subotici održati koncert i promociju svog prvog albuma. Oni sviraju hard rock, a na bini će im se pridružiti alternative rock bend Coil! Ulaz je besplatan!

Nedelja 22. januar

Jedno lepo humanitarno veče biće održano kod Firčija. Wenti Wadada je ime koje se uvek vezuje uz reggae, ali i humanitarne organizacije. On se trudio da pomaže mnogima, pa su Novosađani odlučili da njegov trud i nastave – Herbal Queen, Bush Mad Squad, Shubba Ranks i Banzae će puštati muziku od 19 sati, ulaz je besplatan, ali skupljaće se donacije za humanitarne organizacije kojima je Wenti donirao tokom svog života.

Bele noći na Vršačkim planinama! Noćna vožnja biciklima po Vršačkom bregu, po snegu počinje u 19 sati. Staza je dužine oko 20 kilometara i nije preterano naporna. Obavezno je da imate ispravna svetla, i prednje i zadnje. Ako bude otvoren planinarski dom grupa će svratiti da popije čaj kako bise ugrajala. Povratak se očekuje do 22 sata najkasnije, tako da i ko radi u ponedeljak stigne da se odmori. Svako vozi na sopstvenu odgovornost, dužan je da poštuje saobraćajne propise i da ne ugrožava bezbednost ostalih učesnika.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo