...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 15. do 21. juna

14.06.2015.

Opaca! Naredna nedelja je u znaku žurki na otvorenom - u Borisovom ateljeu i na Oficircu. Takođe, očekuju nas žurka uvod u Infant, Interfest i Festival zanatskog piva (Beograd).

.

Ponedeljak 15. jun

Peta sezona serije Game of Thrones završava se, ali to nije kraj za Stražare na zidu. Dođite u Kosančić Ivana 19 da pogledate poslednju epizodu u klubu Valhala, a potom da se zabavite uz Game of Thrones igre u raznim oblicima, i popijete pokoje autentično piće iz Westerosa. Ukoliko je neko zainteresovan da pomogne oko kuvanje autentične hrane, iz zvaničnog kuvara, nek se javi ovde.

Festival umetnosti "Umetnost ispred forme - UrLiK 8" traje do 19. juna u galeriji i baru Klein house u Subotici. Program svake večeri počinje u 18.30 sati, a očekuju vas kafe sa umetnicima, promocije zbornika i diskusije o knjigama. Program možete da vidite ovde.

Utorak 16. jun

In(Fant)Fuzija, odnosno žurka najave Infanta, biće održana u dvorištu hotela Vojvodina ispred Kosmosapiensa i počinje u 21 sat. Na događaju će biti i prostorna instalacija studenata arhitekture koja na specifičan način ulazi u dijalog sa postojećim ambijentom dvorišta i nastala je kao odgovor na ideju o direktnoj komunikaciji sa publikom kroz seriju razgovora, projekcija i performansa. Muziku će vrteti Lakmus Red u Suuba.

Zatvaranje sezone u pozorištu "Kosztolányi Dezső" biće obeleženo u 19.30 sati predstavom "Pass-Port Subotica – Grad demona", a nakon nje i žurkom sa mekikama, vinom i drugim iznenađenjima, a direktor pozorišta Andraš Urban sumiraće prethodnu godinu i najaviti nova lica pozorišta sledeće sezone. Karte za predstavu možete da rezervišete na broj telefona 065 543 3203 ili mejl adresu jegy [at] kosztolanyi.org. Ulaz je besplatan!

Predstavljanje putopisne knjige "Bantustan" ponovo će biti organizovano, ali ovog puta u Američkom kutku u 19 sati. Autori su se otisnuli u veliku afričku pustolovinu, pa su putopise spojili u jednu knjigu u kojoj možete da sazbate i kako da putujete bez novca! Tokom večeri će biti predstavljena i Putnička kuća, najveći godišnji projekat Kluba putnika - privremeni besplatni dom za putnike gde se razmenjuju veštine, ideje, razmišljanja, stavovi i priče, a koja će ovog leta biti u Atini.

Sreda 17. jun

Chewbakka 4 će u Firčijevom studiju održati promociju albuma "Smooth Criminals". Bend izvodi improvizovanu muziku u žanrovima smooth jazz/fusion. Prvi album koji izlazi ove godine sadrži 10 numera, posvećen je u celosti Majklu Džeksonu. Ulaz je 500 dinara.

Modna revija kupaćih kostima i večernjih haljina Nataše Lutkart biće održana u 19.30 sati na bazenu na Sajmištu. Na reviji će nastupiti i Plesno udruženje Groove, a nakon toga će biti i revija Snežane Kuručev, dok će za muziku biti zadužen Vladimir Stanković.

   Robi Vilijams će nastupiti na Ušću!

Četvrtak 18. jun

Interfest, festival vina biće održan na Trgu slobode i trajaće tri dana! 

Odbojkaška utakmica Srbija – Australija Svetske odbojkaške lige biće održana na Spensu u 18 sati. Prošla utakmica je bila puna iznenađenja i prevrata, gde je domaća reprezentacija gubila od Brazila u setovima 0:2, pa preokrenula rezultat na 3:2! Nadamo se da nas čeka sličan meč.

   U CK13 će biti zanimljivo veče - nastipuće Waterflower, audio-vizuelno putovanje u atmosferični i eterični svet multimedijalne umetnice Sabine Mur iz Rige, Letonija, Lost Harbours - oni spajaju folklorne teme i muzičko stvaralaštvo sa apstraktnim mogućnostima noise i ambijentalne muzike i Mesta - trio iz Novog Sada čija se muzika može opisati kao spoj minimalnog akustičnog alternativnog folka, slowcore i drone ambijenta. Prva svirka počinje u 21 sat i ulaz je 250 dinara.

Opet sport - Međunarodni turnir u rukometu na pesku - jedan od najjačih evropskih tunira iz zvaničnog kalendara biće održan na Štrandu i trajaće četiri dana. U Novi Sad stižu evropski prvaci, a osim domaćih ekipa Taureg, Studenti, Kikinda i reprezentacije Srbije, učestvuju još i Sokol iz Zagreba, Čakovec, Dugi rat, BHC Szalgo I Balaton iz Mađarske.

From a galaxy far far away stiže nam velika STAR WARS žurka povodom 35-godišnjice filma "Imperija uzvraća udarac". Drugi (peti) nastavak kultnog serijala je jedno od retkih filmskih ostvarenja gde tama pobeđuje svetlost, pa slavimo Imperiju i tamnu stranu u Gerila baru od 21 sat! Mračnu listu priprema mr. Inkvizitor - apokaliptična rock muzika, mračna elektronika, mnoštvo verzija muzike iz filma, dijalozi, futuristički zvuci... Kostimiranje je poželjno!

Bend Santos Brothers iz Bačke Palanke nastupiće u Utopiji, a svirka počinje u 22 sata. Bend upravo sprema dupli singl "Mary Jane" koji će objaviti "Lampshade media" iz Beograda, a pre godinu dana su objavili album "Ljubav sa strane" za švajcarsku izdavačku kuću iMusician Digital. Info o ulazu još uvek nije poznat.

Retrospektiva Viteških susreta, odnosno izložba fotografija nastalih na prvoj manifestaciji Viteški susreti biće održana u 19 sati u Udruženju za očuvanje kulturnog nasleđa Banatika u Vršcu. Premijerno će biti prikazane fotografije nastale na manifestaciji i kratak film o vitezovima, a nakon toga sledi druženje sa svim učesnicima Viteških susreta.

Petak 19. jun

   TIZ+SNB+PKP u CK13! Šifrovana poruka, ko shvati sigurno će i posetiti! 22 sata, 250 dinara.

Seasplash promo žurka biće održana u klubu Aronda na Petrovaradinskoj tvrđavi. Festival će biti održan na jedinstvenoj i magičnoj tvrđavi Punta Christo pored Pule, od 16. do 19. jula, a nudi bogat i dinamičan, dnevni i noćni program na više bina, koji se iz godine u godinu osvežava i obogaćuje. U Novom sadu će Sub:tribe dovesti svojedi džejeve koji će vam preneti delić atmosfere sa prethodnih festivala.

Cake beats će biti na otvorenom, u omiljenom prostoru vrtača (prilično sam sigurna da ovo nije reč) muzike – Borisovom ateljeu. Organizatori vole da, kada najavljuju događaj i vrste muzike koje će di džejevi vrteti, izmišljaju pravce, pa će vas Rasheed, Yeah Left i Pushta G razmrdavati uz hip hop | ghetto | booty | bass | beats | highlife | bashment | boogie | dance | pirate | soul | bangers | r'n'b | grime | afro | space | vegan | caribbean | future | chill | funk | burgers... | Ulaz je 200 dinara.

Junski Dancehall party biće održan u Crvenom Petlu, a muziku će vrteti Mak Floss i Deepstoned. Mak Floss je Britanac rođen na Jamajci, pa savršeno razume dancehall kulturu, a Deepstoned je karakterističan po različitim stilovima (ovog puta će to biti reggae, dub, reggae dubstep i dancehall), porukama mira i netrpeljivosti prema režimu. Ulaz je besplatan.

Festival Cvetanja Tise biće održan ovog vikenda, pa vas na Tiskom keju u Senti očekuju koncerti, regate, lutkarska predstava, nastup s vatrom, salsa žurka… Program možete da vidite ovde.

Balkanski šampionat u vožnji zaprega prvi put u Srbiji biće održan u Ergeli Kelebija i trajaće tri dana. Prvi dan u 12 sati počinje dresurna vožnja, u subotu će u 10 sati početi maratonska vožnja, a poslednjeg dana u 10 sati počinje vožnja preciznosti. Ulaz je besplatan!

"Balerine" - dokumentarna predstava o umetničkim plesačicama u Srbiji danas biće izvedena na 23. Pozorišnom maratonu u Somboru - Narodno pozorište Sombor, Studio 99 u 19 časova.

U okviru promocije Urban Festa (2-5. jul) u Inđiji, Kancelarija za mlade poziva na besplatne filmske projekcije dokumentarnih filmova o nastanku, razvijanju i najznačajnijim imenima hip hop kulture. Početak filmskih projekcija je zakazan za 20 sati, ulaz je besplatan. Petak: Tupac: Ressurection (2003), subota: The Story of the Wu-Tang Clan (2007).

Na kratko se samo selimo u Beograd, jer ovog puta jaaaako vredi! Pazite 'vamo! Festival zanatskog piva trajaće 3 dana u Galeriji Štab. S obzirom da se kultura uživanja u vrhunskim zanatskim pivima Srbijom širi poput epidemije, pravo je vreme da se na jednom mestu okupe regionalni zanatski proizvođači drevnog napitka. Dnevna karta je 250 dinara.

Subota 20. jun

Borisov atelje voli leto! Drugi Open Air Wet Dreams party počinje u 23 sata, ali sa malo drugačijim lajnapom u odnosu na prošli put - Aleksandar Zec, JanDeR & A.P, Fakir i Goya. Ulaz je 200 dinara.

Kreativna praktična radionica aktivističkih stensila i nalepnica trajaće dva dana u Omladinskom centru CK13. Učešće je besplatno, a materijal, veganska klopa i osveženje su obezbeđeni. Prijave šaljite do 18. juna na mejl radionica [at] ck13.org. Stensil ili šablon i stikeri ili nalepnice veoma su popularan način ispisivanja parola, oslikavanja simbola i izražavanja u svetu ulične umetnosti i gerila marketinga.

Druga ovogodišnja žurka na plaži Oficirac - biće u znaku žena! Muziku će vrteti Natasha - predstavnica subotičke underground scene za koju kažu da je sinonim za nepogrešiv izbor kvalitetnih undergound traka, Joma Maja - presimpatična Bosanka koja podjednako osvaja harizmom i energičnom muzikom koju vrti, i Somborka Tijana Kabić - u medijima često nazivana princezom vojvođanskog deepa. Upad je besplatan.

Povodom sto godina od smrti Dimitrija Tucovića, osnivača i predsednika Srpske socijaldemokratske stranke, a u kontekstu globalnog obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, Alternativna kulturna organizacija organizuje konferenciju "Novo čitanje Dimitrija Tucovića – sto godina posle" u NDNV-u u 11 sati. Novi izazovi nakon pobede neoliberalne paradigme zahtevaju nova "čitanja" i nove akcente, kao i istraživanja neistraženog, u misli i delu jednog od osnivača i utemeljitelja moderne levice u Srbiji – Dimitrija Tucovića.

Fotografski projekt "Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom" donosi različite motive snimljene u Bosni i Hercegovini, zemlji koju je autorica Ines Kotarac napustila kao dijete da bi se u nju vratila kao fotografkinja. Nakon što je projekt posjetio Berlin, Frankfurt Oder, Prag, Rijeku, Split, Koprivnicu i Tuzlu, njegova sljedeća postaja na tromjesečnoj turneji od Berlina do Istanbula je Novi Sad, kafe galerija Frida, 20 sati.

Šurićete se ove subote u Somboru! Line up: Bozne B2b Rokster (Drop Sensei, Ns), Leol (Drop Sensei, Ns), Zola (United Noise, So), Dark Dizkobar (United Noise, So) i Bane (United Noise, So). Ulaz je do 22.30 sati 100 dinara, a posle toga je duplo skuplji. Žurka počinje u 21 sat.

Članovi dramske sekcije KUD-a "Branko Radičević" iz Stare Pazove sa nagrađivanom urnebesnom komedijom "Večera budala" (režija Aleksander Bako) igraće u Kulturnom centu Inđija u 20 sati, a ulaz je besplatan. Predstava je rađena po tekstu Fransisa Vebera i u njoj se na komičan način govori o nameri trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svaki dovesti po jednu budalu, a pobeđuje onaj čija je budala najsmešnija.

Nemački Stage Bottles, slovenački White Stain i domaćini Fiskalni Račun napraviće sjajnu pank svirku u Pozorišnom klubu u Bečeju, a ulaz je minimum 300 dinara. Stage Bottles su jedni od dugovečnijih i aktivnijih bendova nemačke pank-rok scene i tokom godina su izgradili prepoznatljiv streetpunk zvuk koji karakteriše energična muzika praćena himničnim refrenima uz deonice praćene saksofonom.

Nedelja 21. jun

SVETSKI DAN MUZIKE! Novosadski big bend će ga obeležiti na brodu Cepelin u 22 sata, sa programom disko, pop, rok i fank muzike. Dirigent je Fedor Vrtačnik, a vokalni solisti Svetlana Palada i Danka Adamov.

Skateboarding dan počinje vožnjom u Skejt parku u 18 sati gde će se okupiti vozači i ljubitelji ekstremnih sportova. Druženje se nastavlja u klubu Culture exchange sa projekcijom dokumentarnog filma "Dogtown and Z-boys".

Koncert novosadske flamenko grupe "La Familia" biće održan u Studiju M i počinje u 20 sati. Učestvovaće 20 flamenko izvođača - 14 plesača i 6 vokalno instrumentalnih umetnika. Dođite da sa plesačima stvorite autentičnu andalužansku atmosferu pesmom, svirkom i nesvakidašnjim temperamentnim plesom. Karte možete da kupite u Gigstixu za 400 dinara.

Najlepši način da provedete sunčano nedeljno popodne je na plaži uz ples, dobro društvo i hladno piće, pa će svake nedelje od 17 sati na oficircu biti organizovane salsa žurke! Salsa uvek dolazi i sa baćatom, kizombom, sonom i regetonom.

Joga fest će biti održan u Subotici na otvorenom pored Jedriličarskog kluba, pa je u 9 sati organizovana joga za starije osobe, u 11 će biti namenjena deci, u 15 sati će biti predavanje o jogi, na kom ćete saznati šta je to, koje je njeno poreklo, vrste, tehnike relaksacije, pravilno disanje i koji je uticaj joge u poslu i sportu. Od 17 sati će biti čas Hatha joge, a u 18.30 počinje Vinyasa joga. Tokom dana ćete slušati indijsku muziku u izvedbi Yoga Centra Subotica i gostiju.

J.Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo