...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 13. do 19. februara

12.02.2017.

Marko Nastić, Ultrazvučni Sessioni, Deca Loših Muzičara, Jungle Instincts, Nikola Vranjković, Timbe, Debeli Precjednik, Dan zaljubljenih...

.

Ponedeljak 13. februar

Infoteka CK13 organizuje prvu bistrionicu - prostor u kojem se slobodno diskutuje o temama od važnosti za društvo, na otvoren način uz poštovanje kulture dijaloga, a tema prvog susreta, koji počinje u 19h biće štetnost patrijarhalnog sistema. U temu će vas uvesti pripadnici većinskog roda, većinske nacionalne pripadnosti, seksualnosti i konfesije, svesni svog privilegovanog položaja.

Izložba prostornih instalacija "Bojna polja" Jelene Micić biće održana u Malom Likovnom Salonu od 20h. "Bojna polja" se se sastoje iz sakupljenih i strukturiranih poroznih plastičnih mrežica različitih karakteristika i boja. Mrežice koje obavijaju i ograničavaju porciju voća/povrća pojavljuju se u određenom, industrijski definisanom sistemu boja i dimenzija od kojih nastaje set ručno spajanih prostornih kompozicija limitiranih odlikama odabranog/odbačenog materijala. Razigrane prostorne slike u vidu poluprozirnih bojnih zidova, strukturiraju prostor galerije, usmeravajući i limitirajući kretanje posetilaca.

U Narodnom pozorištu Toša Jovanović u Zrenjaninu od 20h pogledajte predstavu "Priča o feniksima". Predstava je nastala u okviru projekta Otvorena vrata pozorišta i rađena je po istoimenoj drami Nenada Lančuškog, koja je i publikovana, kao jedna od dve najbolje drame pristigle na konkurs "Ja, danas u Srbiji".

Aj ker for pas! Voljni ljudi su dobrodošli da se u ponedeljak u tri popodne nađu kod sata u Ruskom parku u Vršcu i "čoporativno" odnesu hranu u azil za pse. Tamo jei zgleda takav tesnac da su kuce od gladi počele da jedu jedne druge.

Utorak 14. februar

Dan zaljubljenih! (U svim gradovima možete da naiđete na mnogo akustičnih svirki sa hitovima poznatih bendova)

Prvi u ciklusu filmova sa Beldocs-a koji će biti prikazan u Omladinskom klubu "Skladište" u Subotici jeste film "Sonita" koji će ljubitelji dokumentarnog filma moći da pogledaju u 19.30h. Sonita je osamnaestogodišnja devojka, neprijavljena, ilegalna imigrantkinja iz Avganistana, koja živi u siromašnom naselju Teherana. Ona je živahna, odlučna mlada žena koja se bori da živi život koji želi, kao umetnica, pevačica i muzičarka, uprkos svim preprekama na koje nailazi u Iranu i uprkos svojoj konzervativnoj, patrijarhalnoj porodici. U oštrom kontrastu sa njenim ciljem jeste plan njene porodice – pre svega majke – da je prodaju kao nevestu novoj porodici. Trenutna cena je 9.000 američkih dolara. Ulaz je besplatan!

Sreda 15. februar

Svetski dan dece obolele od raka! U 38 gradova Srbije Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka organizovaće humanitarne skupove na trgovima. U Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Rumi, Bačkoj Palanci, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici i mnogim drugim gradovima u 13h biće pušteni baloni podrške za mališane. Sredstva koja će se prikupiti tokom ove akcije biće namenjena II fazi izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Promocija četvrtog broja časopisa "Rez" biće održana u domu b-612 od 20 sati. "Rez" je časopis za književnost i umetnost mladih. Nastao je 2016. godine sa izlaskom prvog broja; izlazi tromesečno. Uredništvo čine: Viktor Škorić (glavni urednik), Isidora Bobić (urednica i lektorka) i Senka Vlahović Filipov (tehnička i likovna urednica). U do sada objavljena četiri broja REZ je doprineo afirmaciji brojnih mladih pesnika, pisaca, kritičara, esejista, fotografa, prevodilaca... I večeras svi oni imaju reč u promociji koja je ujedno i najava novog broja.

Saznajte više o renesansi u Italiji i Španiji iz ugla pejzažne arhitekture od 18.30h u Ateljeu. Renesansa predstavlja period u ljudskoj istoriji kada dolazi do razvoja kulture, umetnosti, velikih naučnih dostignuća iotkrivanja novih predela širom zemljine kugle. I vrtna umetnost dobija svoj preporod, a posebno se izdvajaju primeri u Italiji, koja predstavlja kolevku nastanka renesane. Pored Italija, bavićemo se i renesansnim vrtovima u Španiji, njihovim osnovnim karakteristika i navešćemo primere koji u potpunosti opravdavaju pojam renesanse kao period procvata vrtne umetnosti.

Kultni beogradski bend Deca Loših Muzičara nastupa u Lion Pub-u u Zrenjaninu! Ulaz na dan svirke iznosi 200 dinara!

Turnir u badmintonu u Vršcu! U sali Hemijsko-medicinske škole od 11h počinje turnir na kom će učestvovati BK Pančevo, BK Clear Beograd, BK Ravens Kraujevac i BK Fanatik, a moći ćete da vidite sve – od početnika do reprezentativaca.

U pozorištu Kostolanji Deže od 19.30h pogledajte predstavu "Grad demona". Evropljani smo, ali ne živimo u Evropi. Ne znamo šta smo. Građani koji žive blizu granice. Sukob između lokalne zajednice i države. Nacionalni identitet i čovek. Građanske laži. Mađari, Srbi, Hrvati, Bunjevci, Rusini i tako redom… Multikulturalni raj. Interkulturalnost je samo privid. Multikulti = Nultikulti. Razumemo jezik jedni drugih, ali nemamo pojma šta oni drugi govore. Ništa ne razumemo. Živimo u skladnim mešovitim brakovima, a na glavnom trgu hvatamo jedni druge za gušu. Trg žrtava fašizma. Jedinstvo i separatizam. Kako zamišljaš budućnost ako ne naučiš jezik drugog i ne naučiš ni dete jeziku drugog. Tako što jednog od nas više neće biti? Živeo turizam. Živela protokolarnost. Živela laž.

Četvrtak 16. februar

Projekcija dokumentarnog filma o ratu između SAD i Iraka "Control Room" biće održana u domu b-612 od 20h. Film nastoji da prikaže istinu iz što više perspektiva, oslanjajući se pre svega na izveštavanje Al Džazire. S jedne strane je Buš koji tvrdi da je Al Džazira sredstvo anti-američke propagande, sa druge Sameer Khader, producent filma, koji kaže da bi Arapi rado menjali svoju "noćnu moru za američki san", a sa treće vojnici koji "mrze rat, ali ne veruju da možemo živeti u svetu gde rat ne postoji". Ko zapravo određuje koliko će o ratnim područjima znati ostatak sveta? Diskusiju nakon filma organizuje FEJS/Forum studenata novinarstva - Srbija.

Georgije Marko aka Mungos održava prvi čas muzičkog vaspitanja "Guantanamo Escape" - u Bazi od 21h. Ovog puta bira new wave pravac kao nastavnu jedinicu. Pored već pomenutog nw, slušaćete još ska, rock i ostale srodne žanrove. 

Petak 17. februar

Marko Nastić i Kristijan Šajković dolaze u klub Tunnel! Ulaz je 300 dinara pre ponoći, a nakon toga biće 400.

Ultrazvučni Session u Gerili! Nakon duže pauze, Ultra Zvučni Sessioni ugostiće razne muzičare koji će učestvovati u jam session-u, gde će se svirati najrazličitiji muzički žanrovi u predefinisanim postavama, kao i u sessionu koji je otvoren za muzičare-posetioce. Na ideju se došlo potpuno spontano i logično, a sve usled nedostatka sličnih muzičkih dešavanja u Novom Sadu. Cilj je da Ultra Zvučni Sessioni bude nezavisan i samostalan i da može da živi bez svojih osnivača. Ulaz je besplatan, ali ubacite nešto u benefit box.

Jungle instincts u Quarteru! Za sve psihodelične frekvencije koje ćete čuti, a potencijalno i videti, biće odgovorni Ingrained Instincts, koji čine dva Grka, poreklom iz Soluna i Londona, a sastaće se da zajedno istraže virtuelnu prašumu. Dok se ne prepustite instinktima Manmachine, Imaginarium Live će otvarati tunele i oscilirati sa vama u međuprostoru, a u celu distorziju vas uvodi OMEN. Karte možete da kupite isključivo na ulazu za 800 dinara.

Counterfate, Bdfuse i Aza Guilla će nastupiti u CK13! Counterfate je pančevački alternativni metal bend. Counterfate je pri nastajanju težio mešavini rep i metal muzike, ali se kasnije preorijentisao na alt/rock, alt/metal. BDfuse je žabaljski metalcore/rapcore bend - sebi svojstvenom mešavinom metalcore, rapcore i nu metal uticaja bend uspešno pridobija obožavaoce sva tri navedena pravca, a glavni element njihove muzike su ritmika i groove koji ne dozvoljava nikome da ostane nepomičan. Rad benda Aza Guilla Rad baziran je na stvaranju autorske muzike prožete rapcore/stoner i numetal elementima. Ulaz je 200 dinara.

U Suburbiji je party alert! Dolazi Segregator X (breakcore/shitcore/crossbreed) - demon buke i bola, prvoborac Banat breakcore-a. Segregator miksa sve što u mikser može stati, makar se mikser i zaglavio. Onda gura prste unutra pa ih iskasapi. Njegov izbor je mešavina milozvuka i jeftine brusilice sa otpada koja baca varnice dok seče beton. Samo za najizdržljivije sladokusce!

Novosadska premijera predstave "Pasivno pušenje" biće održana u Pozorištu mladih od 20 sati. To je priča o Srbinu, profesoru iz Beograda, ocu koji ćerki u Francusku nosi sarmu.Odnosno, o svemu što ga je snašlo na pariskom aerodromu u sudaru sa birokratijom, i neverovatnom sumanutošću koja iz nje proizilazi. Predstau je režirao Egon Savin, a graju Aleksandar Đurica, Radoslav Milenković, Mladen Andrejević i Marko Baćović. Karte možete da kupite u Novosadskom bilet servisu, koji se nalazi u Mungosu.

Nakon dva rasprodata koncerta u beogradskom Domu Omladine, Nikola Vranjković sa svojim bendom nastupiće u Vinyl Bassic Caffe-u u Zrenjaninu! Oni će izvoditi pesme koje publika odlično poznaje iz repertoara nekadašnjeg Block Out-a, Nikolinih solo izdanja Za Ovde Ili Za Poneti i Bremeplov, kao i neke pesme sa albuma koji bi trebalo da izađe ovog leta. Karte za koncert možete da kupite za 600 dinara u pretprodaji ili za 700 na dan koncerta.

U klubu Mladost u Subotici nastupiće bendovi Pozitivna terapija (rock) i Crypt (rock/metal). Bend Pozitivna terapija je počeo kao tezga bend, ali su se vremenom fokusirali na autorski rad. Na svirci ćete moći da čujete pesme koje će se naći na novom albumu. Ulaz je besplatan.

Bdat Džutim, nekima poznatiji kao Timbe, beogradski je MC, DJ i beatmaker. Kao di-džej počinje da radi 2001. u beogradskom Domu Omladine, gde je jednom mesečno pravio žurke i organizovao koncerte demo rep bendova. U isto vreme počinje da vodi emisiju "Soundbombing" (kasnije "Zaboding") na radio SKC-u. Bdat Džutimov set se bazira na hip hop i r'n'b zvucime, koje kombinuje sa raznim pravcima koji ga inspirišu, a to su funk, soul, neo soul, breakbeat... Timbe dolazi u Flair bar u Suboticu!

Retro techno veče sa Billy Nasty-jem u klubu The Code u Subotici! Zbog velike želje klabera za vinilima i gramofonima, pripremite se za povratak u zlatno doba tehna, jer stize Retro - Techno ekipa: Billy Nasty, Nino Šebelić i Toma Tek! Ulaz je pre ponoći 350 dinara, a nakon toga biće 490.

Subota 18. februar

Punk Rock igranka u CK13! Svima dobro poznati Debeli Precjednik dolaze u Novi Sad po ko zna koji put. Nedavno su izdali split album sa zagrebačkim bendom Mašinko. Uz stare numere možete očekivati i red novijih pesama na njihovom repertoaru. Uz njih, tu će biti i bend koji je izdao najbolji punk album u Hrvatskoj 2016 – One Step Away. To će biti njihov prvi nastup u Novom Sadu! Svirka počinje u 21h, a ulaz je 500 dinara. Ulaznice za koncert možete da kupite samo u subotu od 18h u CK13.

Bugarska Skupština i Monohrom u Suburbiji! Bugarska Skupština je etno-alternativni sastav koji broji tri člana, a 2001. izlazi prvi demo pod nazivom "Prvo pa ćuška" a ubrzo nakon toga izdaju prvi album "Izrazi mišljenje". Nakon kvalitetno snimljenog materijala počinju se ređati uzastopni nastupi prvo po Slavoniji, a onda počinju da šire hardcore uticaj na sve četiri strane sveta. Monohrom je rokenrol bend iz Novog Sada koji postoji od 2016.

Adriatic Funk League & PUBeraj imaju za vas jedan supersonični party! Oni dovode člana legendarnog hip-hop sastava Bad Copy – dolazi glavom i bradom Timbe sa svojim freestyle DJ setom. Domaćin večeri biće Zupany DJ. Očekuje vas kamara dancefloor grooveova, guzopomerajućih funky breakova i mnoštvo hip-hop standarda iz zlatnog perioda. Ulaz je besplatan!

Extecull u domu b-612! Extecull je grupa od tri di džeja i producenta iz Novog Sada – oni su vrlo mladi i tek su nedavno počeli da se bave dj-ingom, ali već su imali nekoliko nastupa, u Kosmosapiensu i privatnim žurkama. Početkom decembra izbacili su svoju prvu pesmu "Cut The Hate" koja je za za relativno malo vremena dostigla pristojnu popularnost. Extecull puštaju bass house, dubstep i drum and bass.

Omladinski kreativni centar (OKC-e) organizuje besplatnu radionicu "Upravljanje vremenom" koja počinje u 17h. Cilj radionice je da osposobi učesnike da na efikasan i efektivan način planiraju i organizuju svoje vreme. Celokupna radionica se sastoji od niza zanimljivih igrica i vežbi koje bi trebalo da osposobe učesnike za racionalno planiranje i korišćenje sopstvenog vremena. Prijave sa imenom i prezimenom, datumom i godinom rođenja, kontakt telefonom, mejl adresom i nekoliko rečenica o motivaciji za ovakvu radionicu treba do četvrtka da pošaljete na novak.stanisic@okce.edu.rs.

ШАБЛОН je družina koja na mesečnomo nivou organizuje događaje u Subotici, a fokusirana je na umetnosti i tehno muzici. Ovog puta će u Klein house nastupiti Boogie Fadee, Neomodern i Mona Lacko.

Nedelja 19. februar

Novi simfonijski orkestar "Makris" i slavna, mlada pijanistkinja Evelin Berezovski nastupiće u 20h u Novosadskoj Sinagogi! Program: S. Rachmaninov: Koncert br. 3 za klavir i orkestar; D. Kabalevsky: Uvertira iz obere "Kola Brunjon"; K. Hačaturijan: Valcer iz svite "Maskarada"; A. Simić: "Grad u kome je stalo vreme" i muzika iz mjuzikla "Fantom iz opere" i "Zaleđeni grad". Karte možete nabaviti po ceni od 500 dinara.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo