...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Kultura

Nedeljni vodič od 12. do 18. septembra

11.09.2022.

Sredina septembra donosi nam događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja.

.

Ponedeljak, 12. septembar 

Otvaranje Festivala kamerne muzike očekuje vas u Gradskoj koncertnoj dvorani. Na koncertu otvaranja čućete neverovatnu kombinaciju klasične kamerne muzike i DJ-a. Nastupaju Novosadski duvački kvintet i DJ Alex. Ulaz je slobodan, a početak je u 21.30. 

Projekcija filma "Konopac", Alfreda Hičkoka održava se u Zenit booksu. U pitanju je film za koji je Hičkok rekao da je najuzbudljiviji koji je snimio. Od 19.30 imaćete priliku da saznate zašto.

Utorak, 13. septembar 

Projekcija filma "Budućnost Evrope" i diskusija očekuju vas u CK13. Za mlade ljude u Evropi, Drugi svetski rat je prošlost. Ali, mir i zajedničke vrednosti evropskog jedinstva su pod napadom. Mladi Evropljani se bore da se istorija ne ponovi. Početak je u 19 časova.

Promocija knjige "Dekaton - Početak rata", Vladimira Martića održava se u Eđšegu. O knjizi možete više saznati u intervjuu koji smo uradili sa Vladimirom. Pored razgovora o knjizi, članovi grupe Next Kodex održaće mini akustični koncert pod naslovom "Muzika za Dekaton". Početak je u 19 časova.

Sreda, 14. septembar 

Žurka Gljivarenje je u KC Labu. Kako kažu organizatori, rokaće se house, piće se rakija i đuskaće se do 23, možda i malko duže. Upad je 150 dinara, a početak u 19 časova.

Stand up veče "Crnjeg humora" očekuje vas u Domu kulture. Veče je koncipirano tako da više komičara ima kraći nastup na zadatu temu. Ovo je četvrti specijal crnog humora u produkciji Standup.rs, tako da nastavljaju tradiciju, ali idu na još crnje i smešnije. Nastupaju Nemanja Dimitrijević, Ivan Nikolić, Radomir Nestorović i Nikola Radojlović. Karte su 500 dinara za stajaća mesta, odnosno 700 za sedeća. Početak je u 20 časova.

Water workshop pod nazivom "Kvalitet voda" održava se u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. Za ovu godinu odabrane su teme: održivo vodosnabdevanje i kako ga postići; otpadne vode u kontekstu društvenih izazova; BEuSED project: Upravljanje kvalitetom u resursno orijentisanom pristupu sistemu sediment/voda; CPD kurs - Kontrola procesa prečišćavanja otpadnih voda. Početak je u 16 časova.

Četvrtak, 15. septembar 

Kanadski bendovi Black Pestilence i Bloated Pig nastupaju u klubu Dvorište. Black Pestilence je u početku započeo kao studijski projekat jednog čovjeka, ali je godinama kasnije evoluirao u tročlani bend. S vremenom su Black Pestilence postali poznati po svom zvuku kombinujući black metal, punk rock i noise. Bend je do danas izdao šest albuma, dva EP-ja i nastupao u raznim delovima Kanade i Evrope. Osnovan u Alberti, u Kanadi, od strane braće Alexa i Williama, Bloated Pig kontinuirano proizvodi tešku muziku od 2005. Mešajući sve stilove od rock 'n' rolla do death metala, izdali su tri albuma i dva EP-ja. Početak je u 21 čas, organizatori nisu naveli cenu upada.

Promocija knjige Daška Milinovića "Know How - Kako da uradite i budete bezmalo sve" očekuje vas u Bulevar booksu. Više o knjizi saznajte u intervjuu koji smo uradili sa Daškom. Početak promocije je u 19 časova.

Ansambl New Trinity Baroque nastupa u muzičkoj školi "Isidor Bajić" povodom otvaranja festivala Dani barokne muzike. Ansambl je osnovan 1998. godine u Londonu, a baziran je u SAD-u. Okuplja međunarodne umetnike iz različitih krajeva sveta i sarađuje sa mnogim priznatim solistima. Već nekoliko godina redovno nastupa i kod nas, a aktivno je angažovan i na edukaciji mladih talenata kroz rad Beogradske barokne akademije. Ansambl je objavio deset kompakt diskova. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Petak, 16. septembar 

Promocija vinilnog reizdanja albuma "Mi plačemo iza tamnih naočara", niškog benda Dobri Isak, očekuje vas u CK13. Na promociji će govoriti pevač, gitarista i tekstopisac benda Predrag Cvetičanin, dok će sastavi Asphalt Chant i Izleti u muzičkom delu večeri izvesti svoje interpretacije pesama Dobrog Isaka, kao svojevrstan omaž. Ploče na 180gr vinilu biće dostupne fanovima i kolekcionarima ploča, kao i limitiran tiraž majica i bedževa. Za preparty i afterparty muziku biće zadužena Dragana Dubljević. Upad je na donaciju, a početak je u 20 časova.

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Organizatori vas pozivaju na đusku uz jugoslovensku muziku. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Trodnevna auto-moto berza održava se na Novosadskom sajmu. Pored velike ponude polovnjaka, motora, kvadova i opreme, očekuju vas truck show, drift show, tuning takmičenje, izložba starovremenih automobila, kao i defile dvotočkaša za sve one koji žele više adrenalina i zabave. Početak je u 12 časova.

Subota, 17. septembar 

Minstrel i Sputnik sviraju u SKC Fabrici. Minstrel će tom prilikom promovisati sedmo muzičko izdanje, CD "Singl", koje je objavio SKC Novi Sad. Ovo izdanje obuhvata album "Zalazak" i dve nove pesme nastale nakon njega, odnosno period od četiri godine stvaralaštva ovog benda. Gosti na koncertu biće grupa Sputnik, koja je nastala u Sremskoj Mitrovici 1999. godine. Oni su tada snimili nekoliko demoa, da bi se raspali početkom 2002, a novu inkarnaciju bend doživljava u Novom Sadu 2013. godine. Prvi EP "In Between Worlds" izašao je u januaru 2016. sa pet pesama, a 2018. izlazi debi album "A Memory of Fire" sa 13 pesama za Take It Or Leave It Records. Početak je u 21 čas, ulaz je besplatan.

Black Metallica tribute bend nastupa u Promenadi sa zrenjaninskom filharmonijom. Prvi put u Novom Sadu, Black Metallica tribute band izvodi najveće hitove metal velikana uz prilagođenu pratnju simfonijskog orkestra. Svi zaljubljenici u muziku koju izvodi Metallica i klasičnu muziku moći će na ovom koncertu čuti simbiozu ova dva različita zvuka i kroz nju proći kroz opus legendarnog S&M albuma. Karta je 1700 dinara, a početak u 20 časova.

Lenzman nastupa u Ateljeu Kurucić. Legenda "Liquid & Soulful DNB" muzike iz Holandije prvi put dolazi u Novi Sad i održava prvi open air nastup u Srbiji. Pored zvezde večeri nastupaće Euphorics & Edge MC, Bane i Bo Jah MC. Karte su 1299 dinara, dok su VIP ulaznice 1999. Početak je u 22 časa. 

Novosadska razmena knjiga održava se u podgrađu Petrovaradina. Knjige koje učesnici donesu menjaće za prerazmišljone, koje mogu potrošiti na knjige koje su već drugi doneli. U zamenu za jednu knjigu iz svoje biblioteke, svi će moći da dobiju najmanje jednu knjigu iz biblioteke Prerazmišljavanja, prateći utvrđeni sistem bodovanja istaknut na prijemnom pultu. Sve donirane knjige i one prikupljene na razmeni biće poklonjene dalje. Učešće je besplatno, a svi posetioci mogu se poslužiti bedževima, cegerima, nalepnicama i obeleživačima dizajniranim specijalno za ovu Razmenu. Početak je u 16 časova.

Nedelja, 18. septembar 

Nova predstava Kokana Mladenovića "Što na podu spavaš" očekuje vas u SNP-u. Predstava je rađena je po motivima istoimenog romana Darka Cvijetića. Za razliku od romana predstava nam u prvi plan stavlja Pisca - Darka, koji zajedno sa ansamblom predstave, a na osnovu sećanja o svojoj porodici u ratu, na pozornici stvara svet romana "Što na podu spavaš". Glavni junak tih sećanja je Darkov mlađi brat Bota koji će se sa nepunih 18 godina, kao pripadnik vojske JNA, naći zarobljen u kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu. ⁣⁣⁣Početak je u 19.30. Predstavu možete pogledati i dan ranije, 17. septembra u Petrovaradinu, kao i 19. septembra ponovo u SNP-u.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo