...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. oktobra

11.10.2021.

Sredina oktobra nam donosi hladno vreme, ali i pregršt zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 11. oktobar

Art bioskop u omladinskom centru CK13: Sveprisutni osećaj usamljenosti. Tokom trajanja ciklusa od ponedeljka do srede imaćete priliku da pogledate tri filma koja inventivno, inteligentno i melanholično ilustruju osećaj usamljenosti. Urednice ovog ciklusa su Erna Paljevac i Tara Lekić. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a prva počinje večeras od 21 sat.

Radionica "Mogu da neću" u prostorijama Selfnesta (Augusta Cesarca 18). Učesnici i učesnice će se tokom radionice upoznati sa značenjem granica u partnerskom odnosu i načinima kako se te granice mogu postaviti u seksualnom odnosu. Radionica ima za cilj i osnaživanje učesnika i učesnica da kažu "ne" onda kada prepoznaju i osete da im data situacija ne prija. Broj mesta je ograničen na 10 učesnika, a prijave možete poslati na sara.sasa@selfnest.com. Početak je u 19 časova.

Utorak, 12. oktobar

Otvaranje izložbe foto-priča: "Moj siguran prostor" u Eđšegu. Izložba obuhvata izabrane i nagrađene foto-priče pristigle na konkurs Institita za javno zdravlje Vojvodine na temu "Moj siguran prostor – priča u slikama". Izložba će trajati do 15. oktobra, a otvaranje je u utorak od 17 časova. Ulaz je besplatan.

Rock 'n' roll bend Đarma i metkovi dolazi u Zbir pivaru. Organizatori najavljuju uzbudljivu rock'n'roll atmosferu bez obzira na to što je utorak. Svirka počinje od 20 časova.

Sreda, 13. oktobar 

Veče harfe u KC Labu. Na koncertu će nastupiti nagrađivane studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu iz klase mr Staše Mirković i prof. Mine Momčilović Belić: Marija Đurašević, Minja Stojanović, Teodora Vujošević, Marija Zoraja, Milica Horvat, Marija Basta, Anđela Stankovic, koje će izvesti raznolik program koji obuhvata dela od epohe baroka, preko romantizma do 20. veka. Početak je od 20 časova.

U okviru festivala mentalnog zdravlja održava se Projekcija filma "Pray Away" u Studiju 34. Nakon projekcije biće održano kratko predavanje na temu naučnosti i istorije konverzivne terapije u psihologiji i psihijatriji. Pored toga, biće otvorena i diskusija nakon filma sa ciljem razumevanja koncepta konverzivne terapije (istopolne) seksualne orijentacije i njene aktuelnosti danas u Srbiji i svetu. Predavanje i diskusiju će voditi psihološkinja Vedrana Mirković.

Četvrtak, 14. oktobar 

U kulturnoj stanici Svilara počinje trodnevni 25. Međunarodni festival video umetnosti Videomedeja. Festival će okupiti poznate umetnike iz više od 40 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 58 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Otvaranje će biti od 17 časova, a ulaz je besplatan uz poštovanje epidemioloških mera.

Nakon otvaranja u Beogradu, 10. festival savremenog nemačkog filma - GoetheFest dolazi i u Novi Sad (Kulturni centar Novog Sada). Na festivalu, koji se ove godine održava pod sloganom "Morati ili hteti", biće prikazano osam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja. Na otvaranju će biti prikazan film Johanesa Nabera "Curveball", komedija između groteske i političke satire, koja istražuje nemačku perspektivu rata u Iraku.

Alt Bags Quartet dolazi u KC Lab. Muzičari će svirati autorske pesme sa albuma "handmade.", kao i obrade poznatih jazz i jazz-fusion kompozicija. Početak je u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Promocija romana Mladena Jakovljevića "Kad se vratim" u knjižari Bulevar books. Autor romana "Vrata sumraka" i "Izbledele duše" promovisaće novu knjigu, a razgovor sa piscem vodiće Vladislava Gordić Petković. Početak je u 19 časova.

Petak, 15. oktobar 

Zagrebački rok bend Peglica i komandos dolazi u dom-b612. Bend postoji od 2014. godine i svojim, kako kažu, 'interstelarnim zvucima uništava i najmanje zrake Gadur Gadur carstva koje seje šund na Zemljici'. Iza sebe imaju dva studijska i jedno live izdanje - "Kefter Gatha", "Sjeti se rokenrola, govorio je", "Fleševi s Keftera". Pre njih nastupaće bend iz Virovitice Skotni vrag. Početak je u 21 sat, a uz kartu koja se plaća 300 dinara, posetioce će morati da pokažu sertifikat o vakcinaciji ili negativan test.

Žurka 90-ih u Lazinom teletu. Svi ljubitelji muzike 90-ih moćiće da uživaju uz DJ-a Vanjanju. Početak je u 21 sat.

Bokee i Milanko Trifunčević puštaju elektronsku muziku u klubu Tunnel. Beogradski DJ Bokee i novosadski DJ Milanko Trifunčević zavrteće ploče na Petrovaradinskoj tvrđavi. Početak je u 23 sata, a upad je 500 dinara.

Grupa Bes promoviše album "Periferija ljudskosti" u Shamrocku. Na promociji ovog izdanja u Shamrocku moći ćete da se družite sa članovima benda i čujete detalje o albumu koje možda niste znali. Album "Periferija ljudskosti" moći će da se kupi po promotivnoj ceni od 400 rsd, a posetioci će biti u mogućnosti da po promotivnoj ceni nabave i majice benda iz ograničene serije. Početak događaja je u 20 časova.

Promocija knjige Vladana Stanojevića "Kako se Krem istopio" biće održana u petak, 15.oktobra u 14 sati u SKCNS Fabrika. Na promociji će govoriti autor Vladan Stanojević, Srđan Stojanović (direktor Instituta za savremenu muziku) i Bogica Mijatović (novinar i publicista). Knjiga je neizbežno štivo za sve zaljubljenike u muziku grupe Cream.

Subota, 16. oktobar 

Josip A Lisac svira u KC Labu. Novosadski ska/rege/rok bend prvi put nastupa u ulici dr Hempta. Kako iz benda kažu, posetioce očekuju stare i nove stvari, kao i nešto veoma sveže. Upad je 350 dinara, a početak svirke je u 20 časova.

U SKCNS Fabrika održava se 18. Bunker fest. Centralna tema ovogodišnjeg festivala je fanzin kao mogući način komunikacije. Program počinje u 11 časova berzom ploča, kompakt diskova, kaseta, stripova, knjiga i časopisa. U 17.30 časova biće otvorena izložba "Žene iz Bunkera", autorke Selene Danilović, a do kraja dana, između ostalog, predviđeno je i predstavljene knjige "99 Brand New Recipes for an Extremely Happy Life", autora Milete Poštića, izložba Dejana Vučetića Vuče, a program će zatvoriti perfomans "Misterija Koder", u produkciji Bunker teatra. Ulaz je slobodan.

Pančevački alternativni sastav Brigand svira u CK13. Bend će odsvirati retrospektivu svog prethodnog rada sa akcentom na prošlogodišnji album "Iza Crne Duge", koji se našao na gotovo svim relevantnim domaćim listama najboljih albuma godine. Na repertoaru će takođe biti i pesme sastava Jewy Sabatay. Nastup počinje u 21h, a cena karte na ulazu je 400 dinara.

Kulturni centar Novog Sada ponovo organizuje pozorišne radionice za mlade, ovog puta na temu "Kako nastaje pozorišna predstava". Kako kažu organizatori, cilj radionica je upoznavanje polaznika sa samim procesom nastanka jedne pozorišne predstave, pozorišnim radnicima i terminologijom. Kroz rad na tekstu, mladi će imati priliku da se upoznaju s osnovama dramskog teksta, žanrovima i pravilima po kojima on funkcioniše, kao i sa zanimanjima radnika koji rade u pozorištu, ulogom reditelja, dramaturga, tehničkom podrškom i slično. Početak je u 14 časova.

Nedelja, 17. oktobar 

Nedelja je ovog puta zaista rezervisana za odmor, tako da predlažemo da pogledate neki film u bioskopu, neku novu seriju ili jednostavno ne radite ništa i dobro se odmorite pred novu radnu nedelju.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

.

Kantautorska muzika je neprocenjiva

Marko Babović se muzikom bavi od detinjstva, a autorskim radom od 2014. godine, kada je počeo da piše svoje pesme.…

.

Ljubav i bes: Jedinstvo, drugarstvo i dobra zabava

Festival "Ljubav i bes" održava se 22. i 23. septembra u K9 Stationu, u Novom Sadu. Šesto izdanje festivala donosi…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Otvoren 23. Festival uličnih svirača: Puno ljudi i dobra atmosfera

U podgrađu Petrovaradinske tvrđave otvoren je 23. Festival uličnih svirača, popularni Gradić fest. Prvo veče definitivno su obeležili povorka koju…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo