...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. decembra

10.12.2017.

Od masovne kulture do drum'n'bassa...

.

Ponedeljak 11. decembar

Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada u prostorijama SKCNS Fabrika organizuje tribinu "Masovna kultura kao odraz društvene stvarnosti". Šta je masovna kultura, na koji način utiče na nas i kako nas oblikuje samo su neka od pitanja o kojima ća raspravljati ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, reditelj Milorad Milinković, jedan od autora "Državnog posla" Dimitrije Banjac i profesor sociologije Žolt Lazar. Početak je u 13 časova.

Utorak 12. decembar

Promocija knjige pesama "Na zemlji" Stevana Bradića biće održana u kafe-knjižari Bulevar Books, u 20 časova. Stevan Bradić piše poeziju, eseje, prikaze i kritiku, prevodi sa engleskog. Objavio je zbirku pesama "U kotlarnici" (2013) i studiju "Simulacija i gastronomija" (2012). Zaposlen je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Uređuje portal za knjževnost, filozofiju i društvenu teoriju "Rizom". O knjizi govore Dejan Matić (urednik, pesnik), Ivan Radenković (filozof, aktivista), Branislav Živanović (pesnik, kritičar) i autor. Moderira Jelena Anđelovska (pesnikinja).

Predavanje "Uticaj klimatskih promena na kulturno nasleđe" biće održano u Zavodu za kulturu Vojvodine, u okviru projekta Laboratorija kulture 21. Predavanje će se baviti uticajem klimatskih promena na kulturu i čuvanjem kulturnog nasleđa u kontekstu klimatskih promena. Predavanje će obuhvatiti značaj proučavanja uticaja klimatskih promena na čoveka i društvo, mesto kulturne baštine u sistemu proučavanja klimatskih promena, promene u kulturi i kulturnoj baštini koje se rezultat klimatskih promena i razvijanje metoda i tehnika, kao odgovora na promene koje su prouzrokovane klimatskim varijacijama. Predavač je profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a Vladimir Stojanović.

U KC Labu će se održati video diskusija "Rijeka calling", na kojoj će biti predstavljeno nekoliko pisaca sa hrvatske i srpske savremene književne scene, u saradnji sa studentkinjama članicama Udruge studenata kroatistike "Idiom" iz Rijeke. Pričaće se o fantastici Zorana Živkovića, poeziji Maje Solar, prozi Srđana Tešina, poeziji Danijela Dragojevića i Arsena Dedića, te prozi Dorte Jagić i Kristijana Novaka. Učestvuju: Tajana Rogina, Roberta Špoljarić, Petar Vučković, Teodora Gavrilović i Aleksa Nikolić. Početak je u 19 časova.

Sreda 13. decembar

Dani italijanskog filma u Novom Sadu, u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Kulturnog centra Novog Sada, počinju 13. i traju do 22. decembra u okviru 21. Festivala evropskog i nezavisnog filma. Biće prikazano ukupno osam filmova, četiri savremena i četiri klasična, u originalnoj verziji na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom. Dane italijanskog filma će u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada svečano otvoriti Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa Kulturnog centra Novog Sada.

Promocija knjige "Novi Sad - Prošlost u pričama" održava se u Novosadskom klubu (Zmaj Jovina 3-1). Govoriće direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić. prof. dr Slobodan Bjelica, mr Siniša Jokić, recezent mr Pavel Domonji, prof. Mile Imerovski, prof Miodrag Miša Blizanac i autor Zoran Knežev. Početak je u 18 časova.

Četvrtak 14. decembar

Razgovor o iskustvima radnica u Srbiji i predstavljenje publikacije "Žene govore", u kojoj se nalaze zabeležena iskustva radnica iz četrnaest mesta, održaće se u Omladinskom centru CK 13. O publikaciji će govoriti Milica Lupšor i Vesna Đorđević (Udruženje ROZA), Željka Jorgić-Đokić stručna saradnica za pravne poslove u SSSV, a moderatorka će biti Gordana Stojaković (S.T.R.I.K.E). Početak je u 18 časova.

Petak 15. decembar

Dva muzičara u jednoj noći, sa potpuno drugačijom i uhu ugodnom muzikom nastupaju u Startit Community Baru. U pitanju su Keckec i Miško Plavi koji obećavaju ugodnu atmosferu i dobru zabavu. Katre se prodaju u CD shopu Mungos (pasaž Zmaj Jovine 2) i u Startit community bar, u ulici Miroslava Antića 2 po ceni od 600 dinara, ili na dan koncerta u baru po ceni od 800 dinara.

Ljubitelji miša, puža i kera radovaće se koncertu novosadskog Piknika u pabu Lazino Tele. Autorski projekat Gos’n Bandara u raznoraznim inkarnacijama postoji još od 1995.godine. U poslednjih nekoliko godina ustalila se ekipa koja svira po zemlji i regionu. Posle dužeg vremena ponovo sviraju pred novosadskom publikom. Karte se u pretprodaji mogu nabaviti po ceni od 400 dinara, početak je u 22 časa.

Nakon rasprodatog koncerta u februaru, osječki pankeri Gužva u 16-ercu ponovo sviraju u novosadskom Shamrock baru. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u klubu po ceni od 400 dinara. Broj karata je ograničen, početak je u 22 časa.

Bojan Slačala, lider bendova Artan Lili i Stuttgart Online, sviraće u kafe-knjižari Bulevar Books akustične verzije najvećih hitova, neke zaboravljene i neke nove, još neobjavljene stvari. Ovim nastupom nastavlja se koncept intimnih muzičkih performansa nazvanih "Svirka u knjižari". Svirka počinje u 21:30, ulaznica je kupovina vaučera u vrednosti od 200 dinara, koji se može iskoristiti za kupovinu knjige - račun se umanjuje za taj iznos.

Premijera komada "Otpor", Lija Mekdugala biće održana na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u 20.30 časova. "Otpor" je još jedan dramski tekst veoma uspešnog kanadskog pisca mlađe generacije Lija Mekdugala. Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Bečeja i Udruženja "Arteria" iz Novog Sada, u režiji Sonje Petrović. Tekst je preveo Igor Pavlović, kompozitor je Uroš Stojnić, scenograf Željko Piškorić, dramaturg Nikolina Stjepanović. Igraju: Tijana Marković (Dženi), Marko Savić (Oven), Dimitrije Aranđelović (Geri), Igor Pavlović (Stenli) i Milica Grujičić (Bet).

Šesto izdanje Ritual Festa, posvećenog bass muzici i sound system kulturi, biće održano 15. i 16. decembra u Firchie Think Tank studiju. Ritual Fest ove godine predstavlja novu italijansku scenu. Petak: Kiril / The Dreamers, Critical Music (Como, Italy); Subview / Hospital Records; Double B / Baseline Crew; Kick Kong / Outworld. Subota: Shimana Sound System (Udine, Italy), elioH (Brasil), Half Baked Sounds, Sub:tribe. Karte se kupuju na svim prodajnim mestima sistema GIGS TIX. Cene u pretprodaji 350 dinara (dnevna) i 500 dinara (dvodnevna). Na dan eventa cena dnevne karte biće 500 dinara, prvog dana će moći da se kupi i dvodnevna karta po ceni od 800 dinara.

Koncertna promocija EP-a "Zapevaj" Nikole Neškovića biće održana u Omladinskom centru CK 13. Nikola je kantautor iz Velikog Gradišta. Autorske pesme stvara od 2000. godine, za nezavisne izdavačke kuće u regionu, Francuskoj i SAD. Poznat je kao (izmenavremena) i Wystan Whitman. Živi i radi u Novom Sadu. Na koncertu u CK13 sviraće pesme sa aktuelnog EP-a "Zapevaj" (Pop Depresija), kao i specijalno izvođenje nekih starih, ali i novih pesama sa specijalnim gostima. Cena karte će biti 200 dinara.

U Irish pub Old Cellar u Bačkoj Palanci dolazi Trese Lupa Udara, postava koju čine Koja (Disciplin A Kitschme), Švaba (Električni orgazam), Vul (Disciplin A Kitschme), uz prateće vokale Manju (Disciplin A Kitschme) i Ðurdicu (The Restless). Repertoar je baziran na Kojinoj muzici iz filma "Kako je propao rokenrol", uz novi singl "Beži!" i bučne rok standarde i glam rock himne. Ulaznica košta 500 dinara.

Subota 16. decembar

Beogradski bend Artan Lili nastupa u Irish pabu Old Cellar u Bačkoj Palanci. Postoje od 2013. godine, do sada su objavili jedan album i veliki broj singlova, uz brojne koncerte po regionu. Kao predgrupa nastupiće bend Kanta a Robot iz Kovina. Koncert počinje u 22.30, ulaznica je 300 dinara.

U Omladinskom centru CK13 sviraju bendovi Frozen Moonlight, Rain Delay i See It My Way. Domaćini, Frozen Moonlight, koji su nastali 2013. godine obeležiće ovom prilikom svoj četvrti rođendan. Karte će se prodavati na vratima kluba po ceni od 250 dinara.

Plesna predstava "Magbet", po motivima drame Vilijama Šekspira, u produkciji Bitef teatra Beograd i Centra za kulturu Tivat, igra se u Srpskom narodnom pozorištu na sceni "Pera Dobrinović" od 19.30 časova. Igrači: Miloš Isailović, Dejan Kolarov, Ana Ignjatović-Zagorac, Nataša Gvozdenović, Tamara Pjević, Jelena Bulatović, Miona Petrović i Branko Mitrović. Koreografija: Miloš Isailović.

Nedelja 17. decembar

Pozorišna predstava "Kumovi" Dušana Kovačevića, u izvođenju beogradskog Zvezdara teatra gostuje u Pozorištu mladih od 20 časova. U centru događanja je beogradska porodica iz više srednje klase čiji se sin školuje u inostranstvu. Uhodanu svakodnevicu bračnog para Ane i Milana narušava suprugov iznenadni otkaz. On razumevanje i podršku pronalazi u neobičnom prijateljstvu sa psom iz parka koji mu spašava život. Igraju: Dragan Petrović Pele, Danica Maksimović, Milica Mihajlović, Branimir Brstina, Radoslav Milenković. Cene ulaznica: balkon 1.000, parter 1.200 dinara.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo