...
TRENUTNO10:10 - 10:30Pesma dana

Kultura

Nedeljni vodič od 10. do 16. aprila

09.04.2017.

Mnogi novosadski klubovi slave rođendane. I to ne samo jedan dan, već prave male festivale! Obratite pažnju na Berberaj, Crnu kuću i Gerilu! 

.

Ponedeljak 10. april

U Suburbiju stiže Conquering Lion, bend iz Makedonije! Oni sviraju dub/reggae/crossover, obišli su celu Evropu, a posebno su imali mnogo koncerata na Balkanu. Svirali su uz Manu Chao, Gentleman, Ras Zacharri, Donald Minott, Hornsman Coyote.. Ulaz je dobrovoljni prilog. 

Na trećoj samostalnoj izložbi grafika "Čovek i umetnost" Vanja Ignjac nudi intimni pogled na život i umetnost, neposredno uvlačeći posmatrača u ostvarenja u kojima smelo objedinjuje stvaralačku praksu i svakodnevnicu. Izložbu možete da vidite u Malom likovnom Salonu od 20h. 

Engleski otvara vrata sveta! Za sve koji žele da na jednostavan i zabavan način proćaskaju na engleskom, dobrodošli su u Omladinski klub Opens koji organizuje radionice engleskog jezika. Radionice su otvorene za mlade uzrasta od 16 do 26 godina iz Novog Sada, a održavaju se ponedeljkom (10, 17. i 24. aprila) od 18h do 19.30h u Omladinskom klubu Opens. Pošaljite prijavu na gordana@opens2019.rs sa naznakom "Engleski za početnike" i svojim podacima (ime i prezime, godište, telefon, škola/fakultet). 

"Centar PEB" - odnosno Klub ljubitelja stripova Sombor pokreće prvu "Somborsku školu stripa, ilustracije i karikature"! Škola je namenjena deci i mladima, uzrasta od 10 do 20 godina, koji žele da steknu osnovna znanja o crtanju stripova, ilustracija i karikatura. Radionice će se održavati u Omladinskom klubu (Venac Radomira Putnika 2) dva puta nedeljno i to ponedeljkom od 19 do 20.30h i subotom od 11.30 do 13h. Radionice će voditi Đurđica Mrkailo Balgavi, akademska slikarka i pedagoškinja, kao i Danilo Bogdanović. Gost radionica će biti Miodrag "Mikica" Ivanović,poznati strip-crtač. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem mejla centar.peb@gmail.com, ili putem FB stranice "Klub ljubitelja stripova Sombor".

Utorak 11. april

Čuli ste lepe priče i iskustva poznanika o volonterskim kampovima, ali i dalje niste sigurni da li je to za vas? Želite da idete na kamp, ali niste sasvim sigurni šta to sve podrazumeva? Volonterski centar Vojvodine će savkog utorka od 17h biti u CK13 (Vojvode Bojovića 13), gde ćete moći da ih pitate sve što vas je ikada interesovalo o ovom tipu volontiranja. 

Pogledajte predstavu "Stvar izbora" Uroša Mladenovića, Marčela i Milene Bogavac u Firčijevom studiju od 21h. "Stvar izbora" je predstava o odrastanju. O odlukama i odlučivanju. O malom gradu i mladim ljudima, iz malog grada. O uzorima, ambicijama, upoznavanju sebe i značaju pronalaženja svog životnog poziva. O hiljadama razloga da budeš nesrećan i samo jednom da budeš srećan. Taj jedan razlog si TI! Ulaznice možete da kupite u Gigstixu za 200 dinara, a na ulazu će biti 300. 

Execom organizuje seriju besplatnih predavanja i radionica na teme Android i Firebase. Cilj radionica jeste da steknete aktivno i praktično znanje. Dva predavanja o principima Android programiranja uz oslonac na Firebase platformu sa live coding sesijama, održaće se 11. i 18. aprila u Amfiteatru Rektorata u Novom Sadu, sa početkom u 18h. Za sve one koji žele da steknu više znanja, na prvom predavanju će biti objavljen kvalifikacioni zadatak koji će najbolje plasiranim kandidatima omogućiti učešće u radionicama.

Koncert "Amo Amore!" polaznika modernog pevanja Italijanskog kulturnog centra Piazza Italia sa gostima biće održan u Gradskoj biblioteci Subotice od 19.30h. Veče je posvećeno modernoj italijanskoj i drugoj muzici na temu ljubavi. Ulaz je besplatan!

Sreda 12. april

Crna kuća slavi deseti rođendan! Tim povodom organizovali su dvodnevni program, sreda: 19h Zajednička CK13 rođendanska veganska večera + Otvoreni mikrofon; četvrtak: 19h Jubilarna svirka za CK13, sviraće post rock/post metal bend Lednik, Become As One iz Rebuild Collective ekipe, novosadski noiseri Casillas i stari rokeri Gun Sale koji će na CK bini nastupiti deseti put! Moći ćete da kupite zanatsko pivo, a biće i klope. U nekom trenutku ove slavljeničke večeri nastupiće i Ad hoc CK13 bend iznenađenja. Oni će nas pre svega iznenaditi tajmingom i repertoarom, zato dođite na vreme da ne biste ništa propustili! 

Da li ste znali da je 1857. nastao jedan od najpoznatijih gradskih parkova u svetu - Central park, koji se nalazi u Njujorku, na Menhetnu? Za pejzažnog arhitektu Olmsteda Central park predstavlja njegovo najznačajnije delo, mesto gde se i danas okuplja hiljade i hiljade stanovnika Njujorka kako bi uživali u parkovskim sadržajima i ponovo uspostavili vezu sa prirodom. Ako želite da naučite nešto novo o tome parku, Atelje organizuje predavanje u 18.30h. 

D
rugi Razgovor u okviru promotivnih aktivnosti Impuls festivala biće održan u Puberaju od 18.30h. Tema razgovora biće prepoznavanje potreba za kulturnim sadržajem i njegovim kreiranjem i pozicioniranje na muzičkoj sceni sa prepoznatljivim kvalitetom. Naši sagovornici biće članovi kolektiva Drop Sensei sa kojima ćemo razgovarati o ovim i drugim temama koje se tiču organizacije i realizacije muzičkih događaja. 

Soft skills su veštine bez kojih ćete danas teško naći posao. Bitne su za profesionalni, a i za lični razvoj. Omladinski klub Opens posvetio je april tim veštinama, pa svake srede organizuju radionice na kojima možete da steknete "meke" veštine ili dodatno da ih razvijete. Radionice su otvorena za mlade uzrasta 16 do 26 godina iz Novog Sada i biće održavane u terminu od 17 do 19h. Pošaljite prijavu na gordana@opens2019.rs sa naznakom "Soft skills month" sa svojim podacima (ime i prezime, godište, telefon, škola/fakultet).

Hit komedija "Dobro došli u Srbiju", za čije izvođenje interesovanje ne prestaje, biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u 20 časova. U naslovnoj ulozi igra Dragan Gagi Jovanović, koji potpisuje i scenario i režiju predstave. Dragan Jovanović čuven po svom jedinstvenom, duhovitom i karakterističnom scenskom izrazu, pokazuje svoj jedinstveni komičarski talenat igrajući vlasnika agencije koji gledaoce vodi na nesvakidašnje putovanje po Srbiji - pokazujući sve njene nepravdeno zapostavljene vrednosti i lepote. Karte od 1.000 dinara možete da kupite na biletranici Kulturnog centra Zrenjanina.

U subotički Studio 11 dolazi Joey Molinaro iz SAD! On svira violinu, a njegov zvuk karakteriše eksperimentalni black metal/solo grind. Da li svirao akustičnu ili električnu violinu, Molinaro pokazuje duh hardcore panka i indijanskog folka sa vokalima koji progone kao natprirodan glas. Ulaz je donacija.

Četvrtak 13. april

Berberaj puni 14 godina i sve vas poziva na rođus! Četiri dana slavlja, kako i dolikuje. Neće moći da se prođe kroz ulicu, a i šire, kao i do sada. Događaće se borbe DJ-eva, ulične predstave, performansi, izložbe, gostovanja, razne super promocije i mnogo ljubavi i radosti. Sve u svemu, gorenje! Voli vas vaš Berberaj i brat i sestra mu PUBeraj & FeniRaj. 

Gerila slavi 10. rođendan! Žurka će trajati četiri dana, a organizatori kažu da prave veliku feštu! U četvrtak će nastupiti IQV - Ekv tribute (22.30h), u petak Drum 'N' Zez i Olivera Popović (22h), u subotu Gift sa autorskim koncertom i Sputnik (22h) i u nedelju Sleepless i Los Marineros (22h). Ulaz je na sve svirke besplatan! 

Naredno izdanje mentorskih sesija u Startit centru jeste spremno! U goste dolazi Nikola Mirčić, dizajner (proizvoda), developer, pokretač više poslovnih poduhvata, veliki entuzijasta za kriptovalute i generalno dosta pametna i informisana osoba. Shodno njegovoj ekspertizi, njemu se možete obratiti ukoliko vam je potrebna podrška oko dizajna, startapa, proizvoda, bitcoina, ethereuma, dogecoina... Samo od 18 do 20h u kantini Startit centra u novom Sadu. Da bi ste osigurali svoj slot pišite na novisad@startit.rs.

Izložba unikatnih šalova "Snohvatice" Gordane Pavlović biće održana u kafe galeriji Frida od 20h. Na ovoj izložbi videćete unikatne šalove, marame i šal-čarape koji su nastali kombinovanjem novih i već upotrebljenih materijala. Naziv "Snohvatice" inspirisan je istoimenom zbirkom pesama J. J. Zmaja. Svaki od šalova pruža mogućnost da se nosi na više načina i u više različitih kombinacija boja. U najvećem broju su u pitanju unisex modeli! 

U Startit Centru Zrenjanin u 19h očekuje vas predavanje o tome kako se predstaviti poslodavcima kroz CV i šta je bitno istaći ako želite da se zaposlite u IT industriji. Sve više kompanija, posebno u IT industriji, oglašava slobodne radne pozicije na raznim platformama za zapošljavanje i društvenim mrežama, pa je iz tog razloga važno da vaša prezentacija bude adekvatna. S obzirom na to da postoji velika potreba za konkretnim primerima šta treba da se nalazi u vašem CV-u, na predavanju ćete imati priliku da od Sonje Ivković čujete kako izgleda proces selekcije iz ugla regrutera i koje su to “cake” koje vam mogu pomoći da lakše prođete fazu u procesu odabira kandidata zasnovanu na analizi prispelih prijava.

Dža ili Bu slavi 30 godina rada u Lion pabu u Zrenjaninu! Uz stare hitove, čućete i pesme sa novog albuma "Sedma sila" koji je proglašen za album godine. Ulaz je 200 dinara.

Ambijentalno muzičko veče očekuje vas u Vršcu! Grupa Istanbul Night bavi se svetskom muzikom, muzikom ambijenta, transa i obradama Sefardskih pesama. Prošle godine su snimili prvi album pod nazivom "Istanbul night modes and impressions on sufi and Sefardic songs". Koncert će biti održan u kafeu Velo.

Nakon nepunih šest godina TRON Trening trka stiže do jubilanog 300. izdanja! Trči se 6 km, ešće je besplatno, ali je trka humanitarnog karaktera. Učesnici i posetioci će na licu mesta moći da daju dobrovoljni prilog namenjen deci i korisnicima Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka". Ako želite da učestvujete, dođite u 18.30h kod Roda megamarketa, kada će biti registracija učesnika i deliće se startni brojevi. Posle trke obezbeđena je okrepa za sve učesnike. Pored Atletsko rekreativnog kluba TRON, aktivno učešće u organizaciji 300. TRON Trening trke imaće "Sofa" i "Srcef".

Petak 14. april

Andrea Belfi je bubnjar, kompozitor i eksperimentalni muzičar i dolazi u CK13! Živi i radi u Berlinu. Počeo je da svira bubnjeve sa 14 godina, studirao umetnost u Milanu, da bi se od 2000. godine u potpunosti posvetio muzici. Tokom poslednjih dvadeset godina je razvio jedinstveni stil sviranja bubnjeva zahvaljujući iskustvu koje je stekao kroz rad na polju eksperimentalne i elektronske muzike, roka i improvizacije. U svojim delima kombinuje elemente italijanskog minimalizma, apstraktnu ritmiku i modularnu sintezu. Njegovi hipnotišući ritmovi i teksture kreiraju impresivne zvučne pejzaže. Ulaz je 200 dinara.

U Culture Exchange dolazi Joey Molinaro iz SAD! On svira violinu, a njegov zvuk karakteriše eksperimentalni black metal/solo grind. Da li svirao akustičnu ili električnu violinu, Molinaro pokazuje duh hardcore panka i indijanskog folka sa vokalima koji progone kao natprirodan glas. 

U sklopu turneje kojom proslavljaju 30 godina rada, Dža Ili Bu dolaze u Shamrock u Novi Sad! Predstaviće i svoj sedmi studijski album "Sedma Sila" koji je izabran od strane slušalaca emisije Rok Godišnjak - Beograd 202 za album godine 2016, a prvi singl sa njega, pesmu "Gasio sam mrak" za hit godine. Ulaz je besplatan! Besplatne pozivnice sa kojima možete da uđete na koncert dele se u Shamrocku. Gosti na ovom koncertu biće i punk-rock sastav Čupavci iz Siriga. 

U klub Suburbia dolaze The Truth iz Kraljeva i Left to Starve iz Karlovaca! Očekuje vas brzi hc pank, a i uskoro više informacija. 

Veliko hip hop veče učekuje vas u subotičkom klubu Mladost! Nastupiće Mic MC iz Subotice. Ulaz je 150 dinara, odnosno to je novčani bon za koji možete da dobijete piće u istoj protivvrednosti.

Subota 15. april

Beogradski bend Irie FM će u novosadskom klubu "Quarter" održati svoj prvi veliki solistički koncert u Novom Sadu! Koncertu će prethoditi objava novog singla pod nazivom "Putevi", kojim bend planira da napravi svojevrstan zaokret kako u žanru, tako i u zvuku. Publika će biti u prilici da uživa u starim i dobro poznatim hitovima, ali i da čuje premijernu izvedbu novih pesama na ovom koncertu! Koncert će trajati oko sat i četrdeset i pet minuta sa početkom u 22h. Karte u pretprodaji možete da kupite u Gigstixu za 500 dinara.

U klub Suburbia dolaze Diamond Falcon i Liquid Steel! Diamond Falcon donosi tradicionalni heavy metal, intenzivnu svirku i jedinstven humor sa inteligentnom interakcijom sa publikom! Liquid Steel - "heavy metaaaal, drinking beer, Schwarzenegger movies, dragons, jump into hedges, FC Wacker, rocking out with even more beer".

Klub Tunnel pravi Wet Dreams žurku! Iz Španije dolazi Joe Red, a domaćini će biti Fakir, Aleksandar Zec, Dachony i The HeroY. Informacije o kartama će uskoro biti objavljene.

United Noise predstavlja novi Bass Rupture na novoj lokaciji, u klubu Pik Sombor! Dolazi Bozne iz Drop Sensei ekipe, Aneurysm iz Bloodlust ekipe, čiji se stil pretežno zasniva na deep i atmosferičnom dubstepu. Iz United Noize ekipe dolaze Dark Dizkobar, Bane i Zola. Ulaz je do 23h 100 dinara, a nakon toga biće 200.

Nedelja 16. april

Uskrs!

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo