TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura

Mons postaje evropska prestonica kulture

24.01.2015.

Svi u Mons :)

.

Grad Mons na jugu Belgije 24. januara oblači svečano odelo evropske prestonice kulture. Ovu titulu Mons će nositi godinu dana. Planirano je 300 kulturnih aktivnosti koje bi trebalo da celom regionu, koji je teško pogođen krizom, udahnu novi život, što se dogodilo sa prethodnim prestonicama kulture Lilom i Liverpulom.

Već 24. januara u Monsu se otvara velika izložba "Van Gog" koja kroz 70 dela prati dvogodišnji boravak ovog umetnika u Monsu i Borinažu, nekadašnjem rudarskom i metalurškom basenu na obodu grada.

"Ovo će označiti povratak ovog genija u našu zemlju", istakao je gernalni komesar Monsa-2015 Iv Vaser, istakavši da je Van Gog u Belgiju došao kao pastor i tu počeo da crta.

"Uverićemo se da je već u tim crtežima sav Van Gogov senzibilitet i njegova ljubav prema radničkoj klasi", rekao je on.

Ovaj frankofoni grad je na dobrom strateškom položaju, između Pariza, Amsterdama i Londona. Prošlost mu seže do kraja Srednjeg veka.

Za potrebe programa u 2015. biće inaugurisano pet muzeja, jedan kongresni centar i dve dvorane za umetničke programe.

Uprkos snegu i visokom nivou uzbune zbog opasnosti od terorističkog napada u celoj zemlji nakon operacije protiv džihadista sredinom januara, očekuje se da će 24. januara u istorijski centar grada na slavlje povodom otvaranja aktivnosti doći 100.000 ljudi. Događaj će uveličati i sam kralj Filip.

Program obećava atmosferu veselog karnevala, sa 20-ak uličnih predstava i velikom plesnom večeri na nedavno renoviranom Velikom trgu.

"Očekujem puno ljudi i svečanosti. Za Mons kao evropsku prestonicu kulture vidim samo dobro raspoloženje. Nakon svega što se dogodilo to nam je i potrebno", kaže puna optimizma studentkinja Romina Loran.

Ovaj univerzitetski grad, koji je postao i administrativni centar, ima izuzetnu arhitektonsku baštinu koju je prepoznao i Unesko.

Iv Vaser je rekao da je početkom 2000-ih godina Mons računao na kulturu, turizam i nove tehnologije da bi oživeo društvo i ekonomiju. Tokom prethodnih godina ovde su došli i američki giganti Gugl, Majkrosoft i Aj-Bi-EM (IBM), podstičući pojavu brojnih inovativnih malih preduzeća.

Vaser kaže da je cilj nošenja oznake evropske prestonice kulture, koji dodeljuje EU i za 2015. je nosi i češki grad Pilsen, da se oživi ova "uspavana lepota". On je podsetio da je Lil, koji je od Monsa udaljen samo 75 kilometara, doživeo pravu metamorfozu 2004. godine kada je i sam bio evropska prestonica kulture. Liverpul, koji je imao industrijsku prošlost sličnog tipa kao Mons, doživeo je isti uspeh 2008. godine.

Bilo je i škrgutanja zubima zbog troškova manifestacije od oko 70 miliona evra, što uglavnom plaćaju javne vlasti. Organizatori, međutim, odgovaraju da bi svaki uloženi evro trebalo da donese pet evra lokalnoj privredi.

Briga i polemika su se pojačali nekoliko dana uoči otvaranja kada je jedno od glavnih dela za ovu godinu, "drvena katedrala" koju je napravio belgijski umetnik Arne Kenz, moralo da bude hitno razmontirano jer je postojala opasnost da jedna od nosećih greda pukne. Pored toga, nova železnička stanica će biti gotova tek 2017. godine, pa su neki, poput 18-godišnjeg studenta Bartelemija Enkura "dosta skeptični".

"Nećemo biti utučeni zbog tih" nepovoljnih okolnosti, obećao je Iv Vaser. On je ocenio da se "duh obnove već oseća". Novo delo Arnea Kenza bi trebalo da bude gotovo u narednim mesecima.

Francuski umetnik Sedrik Verdir radi na postavljanju instalacije skulptura u podnožju zvonika koji ima istaknuto mesto u gradu. Te skuplpture, koje izgledaju kao da su od mreže poput žicane ograde, noću će biti osvetljene, što će im dati izgled utvara, a umetnik se raduje što je jedan od inostranih umetnika koji su pozvani.

Verdir, koji je iz francuskog grada Nanta, rekao je pun entuzijazma "ovo mi dozvoljava da sanjam o Njujorku, o trajektu koji bi prešao ceo Atlantik da bi moje skulpture odneo u Ameriku".

Euractiv

Možda te još zanima:

.

Muzika

Retro album nedelje: R.E.M. - Monster

Iščašena frekvencija hitova!

.

Društvo

Stunt drive – veština od koje zastaje dah

Zrenjaninac Radislav Mihajlov je stunt driver motora koji se ovom zanimljivom disciplinom bavi punih deset godina. Stunt ili freestyle vožnja…

.

Muzika

Luke Black: Tradicija na moderan način

Luke Black, mladi pop alhemičar, osvojio je srpsku pop scenu pesmom D-Generation pre godinu dana. Sada se na radio stanicama…

.

Muzika

Martin Solveig i Tkay Maidza u novom nadrealnom spotu

Martin Solveig je svoje iskustvo koje traje duže od dvadeset godina pretočio u najnoviji dance hit.

.

Muzika

Luke Black predstavlja novi singl

Luke Black danas predstavlja novi singl Demons i poziva fanove u svoje #neoslavic pleme! Nastavljajući da bude glas svoje (d-)generacije,…

.

Kultura

Oskar Simonson za O radio

Oskar Simonson iz švedskog elektronskog džez sastava Koop predstaviće novi muzički projekat "Koop Oscar Orschestra" 11. septembra u Beogradu. Simonson…

  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 90 u 60

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo