...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Mesec frankofonije u Novom Sadu

04.03.2015.

   Novosađani će uživati u filmovima, izložbama, čitanjima pozorišnih tekstova i predavanjima, koji će ih bolje upoznati sa francuskim jezikom i kulturom.

.

   I ove godine, povodom obeležavanja Meseca frankofonije, Francuski institut u Novom Sadu u saradnji sa svojim tradicionalnim partnerima pripremio je bogat kulturni program za mart. Tokom Meseca frankofonije, Novosađani će uživati u filmovima, izložbama, čitanjima pozorišnih tekstova i predavanjima, koji će ih bolje upoznati sa francuskim jezikom i kulturom.

   Od petka 6. marta počinje ciklus predavanja Paralele između kultura Francuske i Srbije: književnost, slikarstvo i muzika u Galeriji Matice srpske koji će se održavati petkom u 18 časova. Ovaj ciklus čine tri predavanja renomiranih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti sa Beogradskog i Novosadskog univerziteta. Takođe, u Galeriji Matice srpske biće održane i edukativno-kreativne radionice za novosadske srednjoškolce o umetnosti, kulturi i modi ludih godina u Francuskoj.

   U nedelju 8. marta, od 16 časova, u novosadskoj Sinagogi održaće se regionalno polufinale 12. Takmičenja za frankofonu pesmu. Najbolji takmičari iz juniorske i seniorske kategorije dobiće priliku da nastupe u finalu koje se tradicionalno održava u Nišu, a finalni pobednik u seniorskoj kategoriji nastupiće na francuskom muzičkom festivalu Eurockéennes de Belfort.

   U ponedeljak 9. marta u 19.30, u Francuskom institutu, biće otvorena izložba radova koje su realizovali studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, na temu Poznajem svoje granice. Zato idem dalje.

   U utorak 17. marta na Filološkom fakultetu održaće se tradicionalni Frankofoni diktat, a u petak 20. marta, kada se obeležava Međunarodni dan frankofonije, u Kulturnom centru Novog Sada počinje prikazivanje novog ciklusa Francuskog filmskog karavana Lica afričkog filma. U okviru ovog ciklusa koji će biti prikazan 20. i 21. marta, gledaoci će moći da vide neke od najinteresantnijih filmova afričke frankofone produkcije.

   U subotu 21. marta u 11 časova udruženje ASSITEJ će kroz javno čitanje u Pozorištu mladih, predstaviti nekoliko savremenih dramskih tekstova za adolescente, prevedenih sa francuskog jezika.

   Konačno, 25. marta predsednica udruženja La Renaissance française Irina Subotić će u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održati predavanje o istorijatu ovog udruženja i kulturnim vezama između Francuske i Srbije. Narednog dana, 26. marta, na istom mestu u 19 časova će se održati besplatna projekcija filma Pepe Moko, jednog od klasika francuske kinematografije.

S.B.

Možda te još zanima:

.

Srpsko-francuski razgovor o senzacionalizmu i tabloidima

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, organizuje ciklus srpsko-francuskih razgovora i debata o medijima. Prva…

.

Upoznaj francuske univerzitete

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente i srednjoškolce na Putujući studenstki sajam koji će biti održan u petak, 27.…

.

Konkurs "IT Makes S(ci)ENCE" za naučno-istraživačke boravke u Francuskoj

Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji otvorili su Konkurs za naučne-istraživačke boravke u Francuskoj pod nazivom “IT…

.

Stipendija za umetnički boravak na Korzici

Francuski institut u Srbiji i Fondacija Univerziteta Korzika zajedno finansiraju umetničku stipendiju za dvomesečni boravak na Korzici namenjenu studentima zainteresovanim…

.

Takmičenje u repovanju na francuskom

Francuski institut u Srbiji po treći put organizuje takmičenje u repovanju za mlade, starosti od 12 do 28 godina. 

.

Učestvujte na konkursu "Avenir – Budućnost"

Francuski institut u Srbiji organizuje nagradni konkurs "Avenir – Budućnost“ i poziva sve osnovce, srednjoškolce i studente da pokažu koliko…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo