...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Kreativnost ne može biti bolja ili lošija

26.03.2019.

Već mesec dana u Poklon zbirci Rajka Mamuzića svake subote održavaju se besplatne strip i manga radionice. Namenjene su prvenstveno srednjoškolcima, međutim mogu da učestvuju svi zajubljenici u strip. Predavači su akademski slikar, strip umetnik i profesor Mileta Poštić i Andrej Landup. Ekipa Oradija posetila ih je na jednom času.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač:

 

Radionice su nastale u okviru projekta Kom(un)ikologija. To je projekat koji za svoj osnovni cilj ima podizanje svesti o značaju likovne i strip kulture i upoznavanje srednjoškolaca sa stripom, putem tribina, radionica i izložbi. Ovaj projekat se na najdirektniji način bavi razvojem srednjoškolske publike, kao i pokušajem da publika neposredno participira u kulturnim programima grada.

Upravo to je priuvklo srednjoškolca Luku Katića i njegove drugare da se prijave za ove časove.

ucenici jpg

"Ovde dolazim čisto iz sopstvenog interesa, jer volim da crtam i da čitam stripove. Crtanjem s bavim od malena, ali u poslednje dve godine nešto ozbiljnije. Stripove čitam već dve, tri godine, a na radionicama sam redovan, ovo mi je šesti čas. Do sad sam naučio fore za crtanje mreže u ljudskom telu, gde šta stoji, kako se šta kreće. Kako da crtam panele i kako da raspoređujem stranu stripa i kako da planiram", rekao nam je Luka.

Kao svoj omiljeni strip, Luka izvdaja Hellboy.

Radionice traju tri sata, a sastoje se iz dva dela. Prvi deo je predavanje koje je u vezi sa lekcijom koja se obrađuje, dok se ostatak vremena radi zadatak vezan za lekciju uz korekturu. Svake nedelje polaznici dobijaju i domaći, koji mora biti urađen do sledećeg susreta. Učenici na ovim časovima, između ostalog, mogu da nauče anatomiju, kompoziciju, utisak, kao i kako se oko vodi kroz strip.

Andrej, jedan od predavača, smatra da je ovo odličan način za mlade da izraze svoju kreativnost. Međutim kako kaže, jedan od najtežih zadataka kao predavača jeste naučiti mlade ljude da prihvate kritiku, a da se ne zatvore.

andrej jpg

"Ako ljudi ne primaju kritiku, krenu da veruju da sve što rade valja i jako im je teško da izađu iz zone komfora. Ako im neko daje previše kritike, oni se uplaše, zatvore i neće da eksperimentišu. Naša ideja je da nema nikakvog rangiranja i ocenjivanja, niti bilo čega što bi ih stavilo pod pritisak. Imaju punu slobodu. Kritiku primaju zato što je izgrađena takva atmosfera i takav odnos prema radu, da oni mogu da čuju korekturu. Zbog toga što velikim delom daju korekturu jedni drugima. Kad neko nešto uradi, svi se okupe i svako govori šta mu se sviđa, a šta mu se ne sviđa", kaže Andrej.

On je dodao i da takav tip korekture podrazumeva da ničiji rad ne može da se kritikuje, pre nego što se za početak – pohvali. Upravo zbog toga smatra da je ovo jedan od najboljih načina za rad sa mladim ljudima.

Kako je za Oradio objasnio akademski slikar, strip umetnik i profesor Mileta Poštić projekat je nastao uz pomoć Fondacije Novi Sad 2021, sa ciljem da se uključe srednjoškolci.

mileta jpg

"Napravljena je anketa sa profesorima likovnog iz gimnazija i umetničke škole o strpu, koja je urađena kao istraživanje. Tu smo dobili rezultate, pa su profesori pitali đake koliko su zainteresovani. Sada imamo između 10 i 12 đaka koji dolaze već mesec dana na radionice trajaće još dva meseca. Između ostalog, Fondacija nam je predložila da napravimo strip o Rajku Mamuziću koji je osnovao ovaj muzej, sa svojom kolekcijom, da bude deo te priče. Pošto se ne zna mnogo o njemu, radiće se i strip o njemu kao ličnosti" objašnjava Mileta.

Kako su nam predavači objasnili, starosna granica učesnika ne postoji, dokle god imaju dovoljno koncentracije i u stanju su da prate. Besplatne radionice stripa i mange počele su u februaru i trajaće do aprila meseca, svake subote od 10 do 13 časova u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Miljana Milekić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo