...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura

Kompozitor Aleksandar Simić u poseti NASA

17.01.2015.

Kompozitor Aleksandar Simić bio je gost američke agencije za istraživanje svemira, NASA.

.

Photo by: b92net

Simić je pre nekoliko godina domaćoj i svetskoj publici predstavio svoje kapitalno delo pod nazivom Zodijak - 12 karakternih komada za klavir i simfonijski orkestar. Delo je svojeremeno premijerno izvedeno u Finskoj, ali su NASA instalacije, koje živo izvođenje muzike pretvaraju u multimedijalno intergalaktičko putovanje i pravi muzičko-scenski spektakl, prvi put prikazane u Beogradu, na Simićevom koncertu koji je otvorila astronautkinja Marša Ajvins.

Uz posredovanje američkog Stejt dipartmenta u projekat se uključila i NASA, koja je za muziku Simićevog Zodijaka obezbedila set od 12 video instalacija koje su nastale na osnovu materijala koje su na Zemlju poslale različite misije, poput Vojadžera i Habla.

U centru za lansiranje NASA svemirkog programa u Kejp Kaneveralu, visoki zvaničnici agencije su razgovarali sa Simićem o daljoj buducnosti Zodijaka, kao "dela kojim se odaje omaž večitoj i dubokoj vezi između zvezda i čovečanstva, i kroz umetnost i muziku širokoj publici predstavljaju dostignuća u osvajanju svemira".

U planu je korišćenje dela kao svojevrsne interaktivne instalacije u okviru NASA Kenedi centra, kao i muzičko-scenski događaj kojim bi se obeležilo 25 godina od lansiranja Habl teleskopa, što je ogromno priznanje za projekat mladog srpskog umetnika.

„Većina ljudi kada pomisli na NASA, misli na istraživanje svemira i kolonizovanje drugih planeta, a verovatno najveći značaj njenog rada jeste u očuvanju naše planete - počev od nadgledanja stanja zemljine atmostfere do eventualnih skretanja trajektorija objekata koji bi mogli da ugroze kompletan život na zemlji. Zato je važnost israživanja svemira, za živote svih nas, daleko veća nego što često shvatamo", rekao je Simić.

 Izvor: Tanjug

J.M.

Možda te još zanima:

.

Damjan Simić: Sambo i džudo su samo naizgled slični sportovi

Popularnost borilačkih sporotva u poslednjih nekoliko godina sve je veća i kod nas i u svetu. Mladi u Novom Sadu mogu…

.

#Onokad te muva bot

Ako koristite neku od aplikacija za upoznavanje verovatno očekujete da komunicirate sa, u najmanju ruku, ljudskim bićem, zar ne? Da,…

.

Target sprint: Sport za izdržljive i precizne

Nakon bavljenja atletikom, mlada Novosađanka Milana Simić odlučla je da se oproba u sportskoj disciplini koja povezuje trčanje i streljaštvo.…

.

Gde je i šta radi naše strpljenje?

Jesu li i vas kad ste bili mali učili da je "strpljen spašen"? Ili da onaj ko je strpljiv, može…

.

Samopomoć kao mentalna higijena

Milenijalci su generacija koja je kritikovana zbog mnogih stvari. Fotkaju previše selfija, još uvek žive sa roditeljima i nisu zainteresovani…

.

Šta je ekstremizam?

Da li znaš kako dolazi do ekstremizma? Šta su njegovi činioci i koje su posledice?

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo