...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Lovac u Žitu

02.11.2015.

Kada mlad čovek odraste, a da nije imao protiv čega da se pobuni, kažu da i nije imao mladost. No, to se retko kojoj generaciji dešava. Zato vam Milan Tripković iz "Bulevar books" knjižare preporučuje knjigu "Lovac u žitu" J.D. Selindžera. On kaže da je ovaj roman oblikovao bar šest generacija do sada.

.

"O njoj mnogo govori činjenica da ju je Selinžer pisao gotovo 10 godina. Nijedan roman u istoriji svetske književnosti nije produkt tako predanog rada na nečemu što, po svom obimu, nije neko Sveto pismo ili Tihi don Šolohova već knjiga od svojih 200-300 strana. Ali, kada je čitamo vidimo da je svaka reč brižljivo i sa pravom merom tu smeštena", kaže Tripković.

Prema njegovim rečima danas ima i više razloga za čitanje Lovca u žitu nego kada je roman objavljen.

"Selindžer kao pisac je neverovatno zanimljiva pojava pošto je posle kratkog vremena i brzo stečene slave isključio sebe iz javnog života, sklonio se u svoju kućicu u šumi i tamo stvarao svoja književna dela. Lovac u žitu progovara pre svega o borbi glavnog junaka Holdena koji je, sam po sebi, postao heroj ili antiheroj cele jedne generacije klinaca. Prvo protiv čega je uperena ta knjiga su: licemerje, laž i pretvornost, a toga u savremenom svetu ima i više nego nekada. Čitaoci će biti promenjeni čitanjem ove knjige, naravno na bolje", objašnjava Tripković.

Lovac u žitu je prilagođen za desetine predstava, ali nikada za film, što su pokušavali: Marlon Brando, Robert de Niro, Leonardo Dikaprio, na žalost bezuspešno.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo