...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Hadrijanovi memoari

11.04.2016.

Poznati slovenački glumac i reditelj Robert Valtl, čija je lutkarska predstava "Petar Pan" upravo stigla u novosadsko Pozorište mladih, za ovu nedelju preporučio vam je knjigu Margerit Jursenar "Hadrijanovi memoari".

.

Jedna od najupečatljivijih modernih književnica iznela je refleksije rimskog cara Hadrijana, posvećenog filozofskom meditiranju. U romanu, Hadrijan je iskusan vladar na zalasku moći. Shvativši univerzalne istine o čoveku, njegovoj sudbini i mestu u univerzumu, Hadrijan svoju priču predočava nasledniku Marku Aureliju.

Univerzalna istina koja provejava kroz remek delo Margerit Jursenar je ona o prolaznosti, a Robert Valtl se iskoristio prilikom da mladima u Srbiji preporuči i dela Danila Kiša, posebno "Grobnicu za Borisa Davidoviča".

valtl jpg

 foto: delo.si

Delo Margerit Jursenar je snažna i lepa knjiga, upečatljiva ne samo zbog sadržaja već i inspirativnog stila i poruka koje nosi. Roman "Hadrijanovi memoari" u izdanju iz 2014. dostupan je u novosadskim knjižarama.

I.M.

 

Možda te još zanima:

.

Mladi su hrabri ali lenji

"Puno puta mladi sami sebe blokiraju. Hrabrosti ima ali jednostavno ima više lenjosti. Više je prihvaćanja situacije nego revolta i…

.

Planule karte za "Petra Pana"

Lutkarska predstava "Petar Pan" premijerno će biti izvedena sutra u Pozorištu mladih, u 19 sati.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo