.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Evropsko smeće"

23.11.2015.

Kada je naš legendarni glumac i reditelj Zijah Sokolović nedavno bio gost O radija, razgovarali smo i o knjigama. Zijah je početkom oktobra publici prikazao svoju novu predstavu "Demokratija", kroz koju se provlače Šekspirove rečenice. Prema njegovim rečima, niko ne bi trebalo da odraste bez Šekspirovih misli, jer je ono što je Šekspir pisao "beskonačno i vanvremenski".

.

"Mislim da ni jedan mladi čovek ne bi trebalo da, u nekim okvirima, odraste bez Šekspira. Bez obzira na to čime će se baviti posle. Njegov način gledanja na svet je beskonačan, ne mogu čak reći ni da je univerzalan, već baš da postoji u svakom vremenu. Ne mora neko da voli teme kojima se bavio, ali su one svakodnevne i uobičajene i imaju tu težinu dileme, počevši od one biti ili ne biti", rekao je Zijah za O radio.

Međutim, knjiga za koju smatra da bi je trebalo uvrstiti u literaturu nije došla od Šekspira, već od švedskog pisca Ulfa Petera Halberga. Njegova knjiga "Evropsko smeće" govori o čoveku koji je čitav svoj život posvetio skupljanju "smeća" zbog čega je bio osuđen od svoje okoline, kaže Zijah.

"On je sakupljao isečke iz novina, razne predmete, slike, filmove... zbog čega ga je okolina osuđivala, čak i porodica. No, onda je njegov sin pronašao te sanduke, zagnjurio u njih i posvetio se svom ocu na najbolji mogući način, bez negiranja njegovog života. Tada je shvatio da je to što je otac skupljao godinama zapravo jedno fascinantno bogatstvo", ispričao je Zijah.

Ova knjiga, kako je naveo, govori prvenstveno o poštovanju prema roditeljima, takvim kakvi jesu, bez želje da ih negiramo. "Bez obzira na to kakvi su, roditelji imaju najbolje namere, a ta potraga za bogatstvom koje čini naš svet i prepoznavanje tog bogatstva, mislim da je danas elementarno za svakog mladog čoveka", poručio je Zijah.

"Evropsko smeće" može se pronaći u knjižarama Delfi i drugim opremljenim knjižarama. Ulf Peter Hallberg je pisac i prevodilac, a njegovo stvaralaštvo kritičari porede sa "egzistencijalnim i kulturno-edukativnnim putovanjem".

Knjiga "Evropsko smeće - šesnaest načina kako se sećati oca" kombinacija je pripovedanja, činjenica i fikcije, fotografija i esejistike, sa "kosmopolitskom perspektivom pokušaja da se razmisli o evropskim vrednostima i da se one preispitaju", navode izdavači. 

M.L.

.
Glumica Milica Grujičić za ovu nedelju nam je preporučila knjigu "Vernon Trodon", autorke Virdžini Depent .
.
Srđan Đurđević, jedan od pokretača knjižare Bulevar Books, novosadske "knjižare koja svira" i urednik njenog muzičkog programa,…
.
Ivan Jegdić, mladi pop muzičar osim što je prošle nedelje izbacio novi singl "Kazaljke", preporučio nam je i knjigu. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?