...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Top 5 knjiga za 2016.

03.10.2016.

Krajem meseca očekuje nas Sajam knjiga u Beogradu, a za takvu manifestaciju, na kojoj će učestvovati oko 1.000 izlagača, treba se dobro spremiti. Zato smo pronašli top 5 listu knjiga koje su izašle ove godine!

.

Listu čine knjige o kojima se najviše piše na mainstream portalima koji prate najznačajnija dešavanja u svetu beletristike. Jedan od kriterijuma za izbor knjiga koje se najviše očekuju u tekućoj godini bio je tzv. the most shelfed books. Ova kategorija pruža prilično pouzdan signal, naročito prodavcima, o knjigama koje tek treba da se objave.

#1 Visoke planine Portugala - The High Mountains of Portugal, Yann Martel

Priča počinje u Lisabonu početkom prošlog veka, kada mladić Tomas pronađe dnevnik koji će ga odvesti u potragu za miserioznim artefaktom koji bi mogao promeniti poznatu istoriju. U narednih sto godina od tada, još dva čoveka krenuće na istu potragu. Reputacija autora koji je napisao Život Pi-a, dovoljna je pozivnica da pročitate, po svemu sudeći, još jedan vrhunski roman.

#2 Kraj smene - End of Watch, Stephen King

Šta je godina izdavaštva bez Stivena Kinga? Jedan do najpoznatijih pisaca našeg vremena, završava trilogiju o Bill Hodgesu. Penzionisani detektiv mora da reši slučaj u kojem je serijski ubica našao način da nekako deluje, uprkos tome što potpuno onesposobljen leži u bolnici. Klasična misterija i zaplet u mračnoj atmosferi kakvu samo King može da kreira.

#3 Prva kćerka Amerike - America’s First Daughter, Stephanie Dray and Laura Kamoie

Nakon što su pročitale hiljade originalnih pisama i dokumenata, autorke Dray i Kamoie napisale su priču o Patsy, najstarijoj kćerci američkog velikana Thomasa Jeffersona. Ne samo da je, nakon smrti gospođe Jefferson, postala očev asistent, Patsy je čuvala i tajnu o Thomasovoj aferi sa jednom od njegovih sluškinja. Ovaj roman bi mogao da bude kategorisan, između ostalog i kao istorijski ljubavni roman.

#4 Gospodin Splitfoot - Mr. Splitfoot, Samantha Hunt

Preporuka svima koji uživaju u tzv. magičnom realizmu, kakav na primer nalazimo kod Haruki Murakamija ili Neil Gejmena. Dualne narativne strukture i kompleksne vremenske linije su gušt za mnoge čitaoce.

#5 Tvoje srce je mišić veličine šake - Your Heart Is A Muscle The Size Of A Fist, Sunil Yapa

Iako je u pitanju debitantska knjiga autorke Sunil Yapa, očekivanja ovog dela su istinski velika. Naracija sedam likova isprepletena je kroz radnju u čijem je centru protest.

Izvor: abcknjiga.com

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo