.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Slikar hrane i teškog rada

29.01.2018.

Divlji kuvar, Branko Cvjetičanin, ove nedelje vam preporučuje literaturu. Odlučio se za književni klasik u skladu sa svojim zanimanjem i preporučuje Zolin roman "Trbuh Pariza".

.

"On je pravio niz romana u kojima opisuje život radničke klase, a centralna tačka ovog romana je velika pariska pijaca, gde se sve događa. Tu su fantastični opisi hrane, Zola odlično slika naporan rad i sve ostalo što se dešava da bi se do te dobre hrane došlo", kaže Branko.

"Trbuh Pariza" je treći roman iz dvadesetoknjižnog ciklusa Emila Zole "Prirodna i društvena istorija jedne porodice pod Drugim carstvom". U ovom naturalističkom delu Zola opisuje, između voća, povrća, mesa, ribe i sira, svakodnevni život pariskog društva koji se odvija oko nove glavne pijace, monumentalne metalne konstrukcije sa staklenim zidovima sagrađene između 1854 i 1870 godine.

Radi se o prvom Zolinom romanu u kojem je centralna tema radnička klasa. Prvi put je objavljen u više delova u levičarskim novinama L'État. Priča je koncentrisana oko izbeglog političkog zatvorenika Florenta i utiska koji je ostavio na Lisu Quenu i njenu porodicu u kojoj je našao utočište.

.
Američka Akademija filmskih umetnosti ove godine je "Studentskim Oskarom" nagradila 19 studenata u sedam kategorija. Među njima…
.
Radionica i predavanje "Kako se pravi naslovna strana jedne knjige" održavaju se večeras (utorak 6. novembar) od 18 i 20h u Kulturnom…
.
Glumac i dramski pedagog Uroš Mladenović za ovu nedelju preporučio nam je knjigu pisca Borisa Dežulovića, veoma popularnog u…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
Anketa

Koliko dana obično jedete pasulj/sarmu/punjene paprike?