Kultura / Knjiga
Slikar hrane i teškog rada
Divlji kuvar, Branko Cvjetičanin, ove nedelje vam preporučuje literaturu. Odlučio se za književni klasik u skladu sa svojim zanimanjem i preporučuje Zolin roman "Trbuh Pariza".
"On je pravio niz romana u kojima opisuje život radničke klase, a centralna tačka ovog romana je velika pariska pijaca, gde se sve događa. Tu su fantastični opisi hrane, Zola odlično slika naporan rad i sve ostalo što se dešava da bi se do te dobre hrane došlo", kaže Branko.
"Trbuh Pariza" je treći roman iz dvadesetoknjižnog ciklusa Emila Zole "Prirodna i društvena istorija jedne porodice pod Drugim carstvom". U ovom naturalističkom delu Zola opisuje, između voća, povrća, mesa, ribe i sira, svakodnevni život pariskog društva koji se odvija oko nove glavne pijace, monumentalne metalne konstrukcije sa staklenim zidovima sagrađene između 1854 i 1870 godine.
Radi se o prvom Zolinom romanu u kojem je centralna tema radnička klasa. Prvi put je objavljen u više delova u levičarskim novinama L'État. Priča je koncentrisana oko izbeglog političkog zatvorenika Florenta i utiska koji je ostavio na Lisu Quenu i njenu porodicu u kojoj je našao utočište.