.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

"Sitničarnica 'Kod srećne ruke'" za čitalačke sladokusce

24.07.2017.

Čini se da čitanje, spram gledanja filmova i slušanja muzike, zahteva najviši stepen koncentracije. Marija Popović, producentkinja novosadskog SKC-a kaže da joj ne trebaju nikakve posebne okolnosti da bi čitala, jer voli da čita. A za ljubitelje čitanja preporučuje knjigu "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'", autora Gorana Petrovića.

.

"To je knjiga baš za čitalačke sladokusce, knjiga o čitanju i knjiga o svetu knjiga kao paralelnoj dimenziji ka kojoj možete da posegnete. Isto tako, to je knjiga koju možete pokloniti nekoj osobi u koju ste zaljubljeni, pa da se sretnete makar u toj nekoj drugoj dimenziji", kaže Marija.

Kako je osnovni preduslov za čitanje slobodno vreme koga ima malo, kaže da često čita u putu, odnosno u avionima i drugim prevoznim sredstvima, naročito kada je u romingu, pa ne koristi telefon. Kada može da bira, idealno okruženje za čitanje je njena terasa. Leti se obično sugeriše čitanje lakše, letnje, literature, no Marija kaže da ona ne deli knjige na kategorije lakših i težih.

"Meni su knjige literatura, a kao 'lakšu literaturu' koristim serije za koje ne koristim mozak uopšte. Ne delim knjige tako, jer kada uzmem knjigu volim da je to, uslovno rečeno, ozbiljna knjiga odnosno kvalitetnija. Kad već imam tako malo vremena za čitanje, trudim se da ga posvetim nekom štivu koje vredi", dodaje Marija.

Kao veoma vrednu, ističe trilogiju o slovenskoj mitologiji pod imenom "Kosingas", autora Aleksandra Tešića. Ona kaže da je u pitanju srpska varijanta Tolkina.

"Ona može da se čita na više načina, može da se čita kao epska fantastika, površno, lagano, međutim kada uđete malo dublje shvatite da je pisac neko ko vrlo dobro poznaje slovensku mitologiju, ko poznaje sve toponime po Srbiji i Balkanu. Svi toponimi su pravi, svi običaji zaista postoje kod nas. Priča je o pokrštavanju starih Slovena na prostoru Balkana i onda su tu i Vila Ravijojla i Marko Kraljević i na kraju Boj na Kosovu. Vrlo, vrlo zanimljiva knjiga", kaže Marija. 

J. Z. 

 

 

 

 

 

.
Bliži nam se vreme praznika, raspusta i viška slobodnog vremena, koje uvek valja utrošiti uz dobru knjigu. Ove nedelje preporuku…
.
Somborski književni festival i Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" raspisali su konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina.
.
Džon Grin je američki autor, bloger, pisac, producent, glumac i urednik. Godine 2006. osvojio je nagradu za debi roman U potrazi…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2017.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anketa

Koja jelka je za vas prava?