.
Trenutno
Music mix
Kultura / Knjiga

"Sitničarnica 'Kod srećne ruke'" za čitalačke sladokusce

24.07.2017.

Čini se da čitanje, spram gledanja filmova i slušanja muzike, zahteva najviši stepen koncentracije. Marija Popović, producentkinja novosadskog SKC-a kaže da joj ne trebaju nikakve posebne okolnosti da bi čitala, jer voli da čita. A za ljubitelje čitanja preporučuje knjigu "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'", autora Gorana Petrovića.

.

"To je knjiga baš za čitalačke sladokusce, knjiga o čitanju i knjiga o svetu knjiga kao paralelnoj dimenziji ka kojoj možete da posegnete. Isto tako, to je knjiga koju možete pokloniti nekoj osobi u koju ste zaljubljeni, pa da se sretnete makar u toj nekoj drugoj dimenziji", kaže Marija.

Kako je osnovni preduslov za čitanje slobodno vreme koga ima malo, kaže da često čita u putu, odnosno u avionima i drugim prevoznim sredstvima, naročito kada je u romingu, pa ne koristi telefon. Kada može da bira, idealno okruženje za čitanje je njena terasa. Leti se obično sugeriše čitanje lakše, letnje, literature, no Marija kaže da ona ne deli knjige na kategorije lakših i težih.

"Meni su knjige literatura, a kao 'lakšu literaturu' koristim serije za koje ne koristim mozak uopšte. Ne delim knjige tako, jer kada uzmem knjigu volim da je to, uslovno rečeno, ozbiljna knjiga odnosno kvalitetnija. Kad već imam tako malo vremena za čitanje, trudim se da ga posvetim nekom štivu koje vredi", dodaje Marija.

Kao veoma vrednu, ističe trilogiju o slovenskoj mitologiji pod imenom "Kosingas", autora Aleksandra Tešića. Ona kaže da je u pitanju srpska varijanta Tolkina.

"Ona može da se čita na više načina, može da se čita kao epska fantastika, površno, lagano, međutim kada uđete malo dublje shvatite da je pisac neko ko vrlo dobro poznaje slovensku mitologiju, ko poznaje sve toponime po Srbiji i Balkanu. Svi toponimi su pravi, svi običaji zaista postoje kod nas. Priča je o pokrštavanju starih Slovena na prostoru Balkana i onda su tu i Vila Ravijojla i Marko Kraljević i na kraju Boj na Kosovu. Vrlo, vrlo zanimljiva knjiga", kaže Marija. 

J. Z. 

 

 

 

 

 

.
Pevačica Ida Prester nam je za ovu nedelju preporučila knjigu koju smo svi bar jednom pročitali. Ali kako je rekla, ova literatura…
.
Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen" raspisao je konkurs za pesničku nagradu "Zlatna struna", koji traje do…
.
Preporuka za zanimljiv književni naslov ove nedelje dolazi od mladog reditelja Sloboda Brankovića, jednog od inicijatora novosadske…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2017.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Da li biste išli na kampovanje?