...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura / Knjiga

Preporuka za čitanje: Sinišino “Progledavanje”

29.05.2015.

"Progledavanje", roman prvenac nagrađivanog blogera Siniše Boljanovića iz Kule, odnosno Novog Sada, nedavno je objavila izdavačka kuća Dobar naslov. Urednik izdanja Božidar Andrejić rekao je za O radio da je bio fasciniran stilom i zrelošću jednog potpuno novog pisca koji bogato znanje iz književnosti i svoje neobično životno iskustvo na zanimljiv način prenosi u knjigu.

.

"Ne mogu da kažem da sam se zapanjio, ali sam bio izuzetno zadovoljan što sam čitajući prvu knjigu jednog do sada nepoznatog čoveka, nepoznatog pisca, video da je reč o jednom potpuno zrelom, kompaktnom, dovršenom i domišljenom romanu", kazao je Andrejić.

…na stolici napipava crnu vijetnamku, skida je sa naslona i pažljivo oblači. U njenu unutrašnjost najpre zavlači niklovanu cev, zatim se okreće i pravi jedan laki poluskok, koji ga izbacuje na sred sobe…

Andrejić je kazao da je u pitanju, između ostalog, sjajan antiratni roman, koji je, iako napisan dosta strogim stilom, veoma čitljiv i prijemčiv za široku publiku.

"On je značajan i kao dokument, jer prošlo je već više od 25 godina od početka ratova na tlu bivše Jugoslavije, a istorijske knjige i udžbenici za škole se pišu veoma loše. Menja se istorijska faktografija i desiće se da će ovakve knjige, iako su umetnička dela, biti jedino svedočanstvo za neke buduće generacije, ako one uopšte budu čitale", kazao je Andrejić.

Pričali smo i sa Sinišom, koji nam je objasnio da je veći deo knjige zapravo priča o zabranjenoj ljubavi, a da progledavanje u svakom smislu donosi nešto pozitivino i dobro.

"Progledavanje, ili preobražaj, ili promena, ili nešto što jeste neki proces koji ide iz negativnog u nešto što je pozitivno. U ovom konkretnom slučaju reč je o jednom liku koji doživljava neki svoj lični preobražaj, a u širem društvenom kontekstu govorim i o društvu koje je iz lošeg krenulo ka boljem, ka prosperitetu", objasnio nam je Siniša.

…jutros on zaista nije ništa više od vreće kostiju, mišića i tetiva, koje škripe i stružu i svakog trena mogu da se raspu po asfaltu, kao što su se po brodskom podu iznenada rasuli komadi ogledala…

"Veći deo knjige je priča o zabranjenoj ljubavi izmedju slikarke albanskog porekla i deset godina mlađeg gimnazijalca koji je sin pravoslavnog sveštenika. Prosto zabranjena ljubav, koja je i ogledalo našeg društva tokom ratnih devedesetih", dodao je Siniša.

Mladima, i piscima i onima koji to nisu i neće biti, Siniša je poručio da je sloboda misliti svojom glavom.

"Poenta je da se promišlja, da svet oko sebe uočavamo i promišljamo, a ne da prihvatamo zdravo za gotovo sve što nam je ponuđeno u medijima ili iz politike i stranaka. Treba razmisliti i videti više strana i to je moja poruka", rekao je Siniša.

Ceo razgovor poslušajte na kraju teksta, a odlomke iz romana "Progledavanje" čitala je glumica Tamara Plavšić

Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo