...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura / Knjiga

Ekranizovani romani najpopularniji kod mladih

06.04.2016.

Mladi danas ipak čitaju, tvrde u bibliotekama i knjižarama. Dok u seminarskim bibliotekama na fakultetima Novosadskog univerziteta tvrde da studenti uglavnom traže stručnu literaturu, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu beleže porast novoučlanjenih za oko 10 odsto.

.

Biljana Kičema, rukovodilac odeljenja za odrasle, kaže da mladi tematiku knjiga biraju u zavisnosti od godišnjeg doba. Zimi se vraćaju klasicima, pa su dela Dostojevskog jedna od omiljenih, ali čim grane sunce, okreću se popularnoj psihologiji i fantastici.

"Iz popularne psihologije izdvojila bih Šarmu i romane 'Kaluđer koji je prodao svoj ferari' i Put ka veličanstvenosti', De Melov roman 'Buđenje', knjigu Skota Peka 'Put kojim se ređe ide', a od pisaca još i Džozefa Marfija i Ekharta Tola. Mladi dosta traže i naučnu fantastiku. Dela Stivena Kinga su popularna već godinama", kaže Kičema.

Slična situacija je i u knjižarama u gradu. Jelena Govedarica iz knjižare "Laguna" kaže da su među mladima popularni najrazličitiji žanrovi. Od tinejdž romana koji imaju ljubavnu tematiku, preko erotskih romana, drame, do satiričnih naslova.

"Konkretno mislim na Njuz 'Prava istorija sveta', koju najviše kupuju mladi. Veoma popularna je knjiga četiri Francuskinje 'Kako biti Parižanka gde god da si', ali i roman Jelene Bačić Alimpić 'Kazna za greh', koju traže svi uzrasti", kaže Jelena.

Prodavci knjiga na uličnim tezgama u kampusu, ali i u knjižarama u gradu, saglasni su da ekranizacija nekog književnog dela u ogromnoj meri utiče na njegovu čitanost. Tako je Tišmin roman "Vere i zavere" nakon snimanja serije doživeo pravi bum, a veoma traženi su bili i romani "Jedi, moli, voli" od Elizabet Žilbert ili "Ubiti pticu rugalicu" književnice Harper Li. Jovana Tarlać iz knjižare Vulkan, kaže da ih ima još mnogo.

"Veoma je bila tražena knjiga 'Dok nisam srela tebe' Džordža Mojesa, zatim bilo šta od Džon Grina što je ekranizovano. 'Igru prestola' da i ne spominjem, a takođe i 'Marsovac' Endi Vira", kaže Jovana.

Da mladi zaista čitaju potvrdila je i naša anketa. Niko od ispitanih se nije prisećao šta je poslednje čitao, već su odmah odgovarali. "Nulti broj" Umberta Eka, Saramagovo "Putovanje jednog slona", "Put kojim se ređe ide" Skota Peka, pa i roman "Telepapatija" mladon novosadskog autor Danijela Aproa, bili su samo neki od odgovora.

Inače, polovne knjige se na tezgama mogu naći i za 100 dinara. Prosečna cena romana u knjižarama je od 500 pa naviše, a 500 dinara košta i godišnja članarina u Gradskoj biblioteci. Zato odaberite omiljeni žanr i uživajte u čitanju.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: tri knjige za hladne dane

Vaslilije Milnović je doktor književnih nauka, rukovodilac Centra za nauku Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Pasionirani je čitalac. Nekada je bio…

.

U nedelju razmena knjiga

U nedelju, 5. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg, biće održana osamnaesta Novosadska razmena knjiga. 

.

Vredi pročitati "Životinjsku farmu"

Student novinarstva i PR benda Echo Spiritus Milan Damjanović kaže da svaka mlada osoba treba svoje čitalačko vreme da odvoji i…

.

I audioknjige na Spotify aplikaciji

Sve je više onih koji nemaju vremena da se skrase uz obične knjige od papira, pa biraju audio naslove koje…

.

Vredi Pročitati: Milena Marković "Deca"

Izvor: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS Za ovu nedelju, Milan Tripković iz „Bulevar buksa“, preporučuje da pročitate roman „Deca“ Milene Marković. U pitanju je…

.

Leto je dobra prilika da se uhvatimo u koštac sa zahtevnijim knjigama

Leto je doba kada, uobičajeno, imamo više vremena za čitanje. Spremili smo vam nekoliko predloga, aktuelne i najprodavanije knjige, kao…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo