.
Trenutno
Danube Streamwaves
 Dušan Majkić & Predrag Novković
Kultura / Knjiga

Beogradski sajam knjiga od 25. oktobra

26.09.2015.

Jubilarni 60. međunarodni Beogradski sajam knjiga, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo", ove godine biće održan od 25. oktobra do 1. novembra, a zemlja počasni gost je Rusija. Na ovogodišnjem sajmu će izlagati oko 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

.

Sajam je kulturna manifestacija koja Srbiju stavlja na mapu Evrope kao mesto koje okuplja izdavače, književnike, pisce i ljubitelje knjige iz zemlje i sveta. Svakako je najveći u jugoistočnoj Evropi i ubraja se među najveće na svetu.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović je rekao da je Odbor smatrao da je jubilarni sajam pravi čas da se podvuče crta i načini rezime dosadašnjeg rada i zato je doneta odluka da se štampa monografija na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Biće to presek svih važnih događanja koja su bila vezana za sajam, a biće to i svojevrsna retrospektiva društvenih dešavanja u Srbiji tokom 60 godina.

Pripremljena su i dva dokumentarna filma od deset minuta u kojima će publika moći da vidi kako se menjao izgled sajma.

Novina će biti još dva programa, pored već tradicionalnog pratećeg, od kojih će jedan biti posvećen razgovorima o knjizi sa pripadnicima raznih profesija, a drugi mladima koji će moći da učestvuju na prvom Festivalu mladih stvaralaca do 30 godina.

Rusiju, zemlju počasnog gosta, će predstavljati Irina Gnedkova, savetnik za kulturu Ambasade Rsije u Beogradu i Nadežda Kušenkova direktor Ruskog doma u Beogradu. Na njihovom štandu će biti izloženo više od 1.500 naslova, a gostovaće značajan broj ruskih pisaca.

Sajam će i ove godine dodeliti svoje nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu godine i najlepšu knjigu, a prvi put i nagradu za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku.

Tokom sajma će biti održan tradicionalni školski dan 29. oktobra, porodični dan 26. i 27 oktobra, a cene ulaznica su iste kao i prethodnih šest godina. Pojedinačne su 250, grupne 150, a porodične 600 dinara.

Sajam će biti otvoren do 10 do 21 sat.

Izvor: Tanjug

.
Psihomodo Pop jedan je od najpopularnijih rokenrol sastava bivše Jugoslavije. Nastali su 1983. a ovih dana ponovo su aktuelni, uz…
.
Rat između tradicionalnih i električnih knjiga ne jenjava, ali svi se možemo složiti da je najbitnije da se nešto čita. Da biste…
.
Knjigu Nobelovca Petera Handkea za ovu nedelju preporučuje Žikica Milošević urednik The Economist i Hello Travel magazina, ali…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?