.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Knjiga

Beogradski sajam knjiga od 25. oktobra

26.09.2015.

Jubilarni 60. međunarodni Beogradski sajam knjiga, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo", ove godine biće održan od 25. oktobra do 1. novembra, a zemlja počasni gost je Rusija. Na ovogodišnjem sajmu će izlagati oko 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

.

Sajam je kulturna manifestacija koja Srbiju stavlja na mapu Evrope kao mesto koje okuplja izdavače, književnike, pisce i ljubitelje knjige iz zemlje i sveta. Svakako je najveći u jugoistočnoj Evropi i ubraja se među najveće na svetu.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović je rekao da je Odbor smatrao da je jubilarni sajam pravi čas da se podvuče crta i načini rezime dosadašnjeg rada i zato je doneta odluka da se štampa monografija na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Biće to presek svih važnih događanja koja su bila vezana za sajam, a biće to i svojevrsna retrospektiva društvenih dešavanja u Srbiji tokom 60 godina.

Pripremljena su i dva dokumentarna filma od deset minuta u kojima će publika moći da vidi kako se menjao izgled sajma.

Novina će biti još dva programa, pored već tradicionalnog pratećeg, od kojih će jedan biti posvećen razgovorima o knjizi sa pripadnicima raznih profesija, a drugi mladima koji će moći da učestvuju na prvom Festivalu mladih stvaralaca do 30 godina.

Rusiju, zemlju počasnog gosta, će predstavljati Irina Gnedkova, savetnik za kulturu Ambasade Rsije u Beogradu i Nadežda Kušenkova direktor Ruskog doma u Beogradu. Na njihovom štandu će biti izloženo više od 1.500 naslova, a gostovaće značajan broj ruskih pisaca.

Sajam će i ove godine dodeliti svoje nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu godine i najlepšu knjigu, a prvi put i nagradu za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku.

Tokom sajma će biti održan tradicionalni školski dan 29. oktobra, porodični dan 26. i 27 oktobra, a cene ulaznica su iste kao i prethodnih šest godina. Pojedinačne su 250, grupne 150, a porodične 600 dinara.

Sajam će biti otvoren do 10 do 21 sat.

Izvor: Tanjug

.
Posle sjajnog koncerta Gitariste Daniela Bežea i French Jazz Banda u Kulturnoj stanici Svilara, zamolili smo ovog muzičara da preporuči…
.
Ovom letnjom književnom sezonom, utisak je sa plaža, uglavnom dominira Frederik Bakman sa svojim Uveom, Brit Mari i Bakom koja se…
.
Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?