...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Infant otvoren rečju Hrabrost

26.06.2015.

Internacionalni festival alternativng i novog teatra Infant sinoć je otvorio Bane Trifunović rečima: "Kada bih jednom rečju opisao ovaj festival, to bi bila hrabrost". Zašto je Bane to rekao videlo se već u predstavi "Prošlost" trupe Dorkipark iz Nemačke koja je započela zanimljivu priču 42. Infanta.

.

Foto: Tomas Aurin

"Prošlost" je plesno-dramsko delo koje istražuje pamćenje i sećanja povezana sa fizičkim prostorom. Glumci su razgovarali sa onima koji se sećaju Drugog svetskog rata i shvatili da se ljudi, iako su tada bili veoma mali, jasno sećaju detalja gde su se nalazili kada je bombardovan njihov grad.

Priče su uvezali u predstavu kojom prikazuju grad kroz međuljudske odnose i njihovu zavisnost, bučnost grada i rata, ludilo, kao i suprotnosti takvog vremena.

Nakon predstave je publika još dugo stajala ispred pozorišta i sređivala utiske. Na sceni se zaista mnogo toga dešavalo – ples, priča, pokret, prevod, svetlo, ambijentalna muzika, sve odjednom! Razgovarali smo sa nekim posetiocima o prvim utiscima s otvaranja: "Ozbiljna produkcija i vrlo snažan emotivni doživljaj, pa ću sa zadovoljstvom ispratiti sve predstave sa ovogodišnjeg programa, jer sad tek vidim da mogu da očekujem neočekivano", "Konačno je Infant imao otvaranje koje dolikuje jednom internacionalnom festivalu ovog renomea, a mlada publika pokazuje da rad organizatora vredi".

Scenografija je sjajno prenela grad i atmosferu višespratnica i urbanog u pozorište, pa su glumci trčali, skakali i penjali se na različite nivoe, koje su sagradili na sceni.

"Doveli smo ovu predstavu zato što je ona virtuozna u svakom elementu – muzičkom, zvučnom i vizuelnom, a ima i bitan element – neke stvari se ironišu kroz ples i igru. Ima i kontrapunkta i mesta gde se poklapa sa tekstom i osnovnom idejom predstave, tako da je ovo jedan događaj za Novi Sad i za većinu festivala kod nas", kaže izvršni producent festivala Simon Grabovac.

Plesači su kombinovali savremen ples, elemente baleta sa uličnim plesovima poput break dance-a i bone breaking-a, klasične instrumente kao što su violina i bubnjevi, sa sjajnim proizvođačem zvuka pleksiglasom i satelitskom antenom, svetlo iz pozorišta i ono ugrađeno u scenografiju, pa se zaista uvodi inovativan momenat, koji Infant želi da postigne.

Večeras će na programu Infanta biti u 20 sati u Srpskom narodnom pozorištu predstava "Hamlet" Zagrebačkog kazališta mladih iz Hrvatske.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Počeo treći Kaleidoskop kulture

Otvoren je treći Kaleidoskop kulture koji će trajati do 9. oktobra, a u okviru kog će moći da se vide…

.

INFANT pred publikom od neprocenjive važnosti

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Infant, biće održan od petka 4. do nedelje 6. septembra na otvorenom prostoru u…

.

Infant 2019. od 25. juna do 2. jula

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" biće održan od 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada,…

.

Deset predstava na ovogodišnjem Infantu

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, koji organizuje novosadski Kulturni centar, biće ove godine po 44.put održan od 25.…

.

Čeka nas bogato festivalsko leto

Sigurno se i u vašoj ekipi povela priča o tome kako postići i stići na sve festivale ove godine, s…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo