...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Infant: kritika države

28.06.2015.

Sinoć su na Infantu igrale predstave "O s(a)vesti" Sanje Krsmanović Tasić, o novinarki Dadi Vujasinović koja je otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje tokom devedesetih i "Moje nagrade", Маје Pelević i Slobodana Beštića - priča o odnosu države i književnosti.

.

"Protiv rata devedesetih mogla sam na artikulisan način kroz pokret da progovorim u Dah teatru, pozorišnoj laboratoriji, odnosno alternativnoj trupi, a nakon dosta godina sam opet došla u fazu kada tragam upravo za tim – smislenim pokretom koji emituje emociju. Tražila sam da na nesvesni i vrlo specifičan način svojim telom na sceni progovorim možda čak i još jače nego rečima. I upravo zato je forma predstave esej u pokretu", kaže glumica i rediteljka Sanja Krsmanović Tasić za O radio objašnjavajući kako je u pokret "prevela" priču o novinarki lista "Duga" Dadi Vujasinović koja je izveštavala sa ratišta i pod nerazjašnjenim okolnostima izgubila život u tridesetoj godini.

Predstava je ostavila jak utisak i jasno je ono što se govori, iako se ne izgovara mnogo. Na početku predstave se izvodi ono što bi trebalo na kraju, odnosno fusnote, čiji red izvođenja bira publika.

Sa Sanjom Krsmanović Tasić smo razgovarali i o položaju žena u pozorištu, pa je ona rekla da se tokom vremena ispostavilo da su žene mnogo hrabrije u odnosu na "jači" pol.

"Savremenim pozorištem su se u početku uglavnom bavili muškarci, ali poslednjih godina žene su više posvećene, vode trupe, brojnije su - to su snažne individue. Ženski rukopis uvek nosi određeni senzibilitet i drugačije sagledavanje, a kada sam dobila nagradu za predstavu "O s(a)vesti" na festivalu Patosofiranje, oni su rekli da se ta nagrada dodeljuje autoru ili umetniku sa najvećim m...ima", dodala je Krsmanović Tasić.

Predstava "Moje nagrade" je priča o piscu Tomasu Bernhardu koji tokom godina dobija mnoge nagrade koje deli država, međutim način izbora laureata nagrada i odnos države prema književnosti je do tančina opisan u svojoj skandaloznosti. Zato je Bernhard u konstantnoj dilemi da li da primi nagradu ili ne.

Priča je zanimljiva, ali predvidiva. Međutim, ono što ovu predstavu svrstava u one sjajne jeste jedan od najefektnijih završetaka sa jasnom porukom koliko je pisac, individua mali u odnosu na sistem.

Sofija Balać Jasna Žugić

 

Možda te još zanima:

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Počeo treći Kaleidoskop kulture

Otvoren je treći Kaleidoskop kulture koji će trajati do 9. oktobra, a u okviru kog će moći da se vide…

.

INFANT pred publikom od neprocenjive važnosti

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Infant, biće održan od petka 4. do nedelje 6. septembra na otvorenom prostoru u…

.

Infant 2019. od 25. juna do 2. jula

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" biće održan od 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada,…

.

Deset predstava na ovogodišnjem Infantu

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, koji organizuje novosadski Kulturni centar, biće ove godine po 44.put održan od 25.…

.

Čeka nas bogato festivalsko leto

Sigurno se i u vašoj ekipi povela priča o tome kako postići i stići na sve festivale ove godine, s…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo