.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Kultura

Galerije i muzeji kao prostori zanimljivi mladima

10.07.2017.

Na ovogodišnjem Exitu u OPENS-ovoj zoni svoj štand imala je i Galerija Matice srpske. Igrajući se lego kockama posetioci su rešavali problemske situacije koje su prikazane na umetničkim delima. Na ovakav interaktivan način zaposleni u galeriji želeli su da mladima pokažu da umetnost i prostori u kojima se ona prikazuje mogu biti zanimljivi i privlačni za njih. 

.

Na štandu Galerije Matice srpske mladi su imali zadatak da od lego kocaka naprave superheroja. Jelena Ognjanović kustoskinja ove galerije kaže da je ideja bila da se na ovaj način razgovara ne isključivo o likovnoj umetnosti, već i o određenim problemima i temama koje se na umetničkim delima nalaze.

"Njihov zadatak je bio da pažljivo gledaju umetnička dela koja prikazuju različite konfliktne situacije i da uz pomoć lego kockica naprave svog superheroja koji će tu situaciju rešiti", objašnjava ona.

Sudeći po reakcijama posetilaca, odabrali su pravi pristup.

"Jako je lepo što na ovakav način decu i mlade uče da kritički razmišljaju i da gledaju umetnost, jer ona je tu da postavlja pitanja a deca su tu da se od malena uče da zaključuju, tako da mislim da je ovo jedan jako plastičan način, i bukvalno a i figurativno, da se dođe do nekog zaključka", kaže jedna od posetiteljki.

"Ja imam mlađu sestru koja nije zainteresovana za umetnost, nije zainteresovana za literaturu... Ovo je neki aktivan način uključivanja mlađih generacija i mislim da je ta interakcija njima važna i zanimljiva, to ih privlači", dodaje druga.

maticasrpska2 jpg

I zaista, lego kocke privukle su brojne mlade da dođu na štand i da se upuste u ovu igru. Kustoskinja Jelena kaže da obično malo ustuknu, ali kada shvate o čemu se radi, svi požele da učestvuju.

"To je vrlo apstraktno mišljenje i nije lako napraviti model od lego kockica koji bi rešio neku sitaciju, ali s obzirom na to da su u pitanju mladi ljudi koji već imaj takav neki način razmišljanja, to vrlo lako ide", kaže ona.

Galerija Matice srpske tokom cele godine organizuje raidonice za osnovce i srednjoškolce, pod imenom "Hear me – bringing youth and museums together". Ovaj projekat realizuju u saradnji sa Narodnom galerijom u Sloveniji i Muzejem istorije umetnosti u Beču.

"Ono o čemu s njima pričamo su vrlo ozbiljne teme, teme migracija, koje umetnost može da pokrene jer umetnost prošlosti može da se stavi u kontekst savremenog čoveka i onoga što je mladima danas važno. To smo želeli da pokrenemo - da mladi ne doživljavaju galerije i muzeje kao mesta koja su tradicionalna i zatvorena i gde ne nalaze svoje mesto, već kao neke vrste otvorenih platformi u kojima može da se diskutuje i razgovara o važnim temama", kaže Jelena.

Sve ove aktivnosti osmišljene su kako bi se muzeji otvorili ka svim posetiocima, a ne samo onima koji već poznaju umetnost ili su njeni ljubitelji. Kustoskinja Jelena dodaje da je važno da odgajamo ljubitelje umetnosti, od ranog uzrasta, preko srednje škole i fakulteta, jer tako će mladi u jednom momentu sami shvatiti koliko je značajno da svoje slobodno vreme provode posmatrajući umetnost i uživajući u njoj.

Jovana Zdjelarević

.
Na otvorenoj probi Mešovitog hora Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković" u Kulturnom centru LAB, posetioci…
.
Izložbe, promocije, svirke i dokumentarni filmovi protiv najavljenog lošeg vremena...
.
Otvorena proba Mešovitog hora Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu "Sonja Marinković" biće održana…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?