.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Galerija

Mesec frankofonije u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

23.03.2015.

U okviru obeležavanja Meseca frankofonije 2015 Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje toj manifestaciji izložbom Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović. 

.

I ove godine, Spomen-zbirka se uključuje u manifestaciju sa željom da se istaknu značaj kolekcije Pavla Beljanskog i njena posebna uloga u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza. Ovogodišnji program ujedno označava početak saradnje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa Udruženjem Francuska Renesansa (La Renaissance Française), čija je srpska sekcija osnovana krajem prošle godine.

Imajući u vidu čvrste prijateljske veze koje tradicionalno vezuju Francusku i Srbiju, na inicijativu centrale Francuske Renesanse u Parizu i uz podršku Francuskog instituta u Beogradu, srpska sekcija osnovana je sa željom da se povremeno priređuju manifestacije koje će unaprediti francusko-srpski kulturni dijalog, učvrstiti međusobno razumevanje i podstaći frankofoniju.

Francuska renesansa je organizacija koja od 1915. godine, kada ju je tokom Prvog svetskog rata osnovao predsednik Francuske Republike Rejmon Poenkare, deluje pod sloganom: Kultura – solidarnost – frankofonija. To su istovremeno osnovna polja delatnosti u koja se uklapaju aktivnosti mnogih delegacija ove organizacije širom Francuske, Evrope i sveta.

Program se realizuje u saradnji sa Udruženjem Francuska Renesansa i Francuskim Institutom u Srbiji – Ogrankom u Novom Sadu. 

 Program tokom marta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

 Sreda 25. mart, 17 časova: predavanje Francuska Renesansa i francusko-srpske kulturne veze

(prof. dr Irina Subotić)

Istoričarka umetnosti i predsednica srpske sekcije Udruženja Francuska Renesansa, prof. dr Irina Subotić, tokom prvog dela predavanja publici će govoriti o organizaciji La Renaissance Française koja ove godine obeležava stotu godišnjicu osnivanja, o njenim ciljevima, razlozima postojanja, aktivnostima i odlikovanjima koja redovno dodeljuje. Drugi deo predavanja biće posvećen pitanju zašto su veze između francuske i srpske kulture bile važne u prošlosti i šta je moguće uraditi u tom pravcu u sadašnjosti.

 Četvrtak 26. mart, 19 časova: projekcija filma Pepe le Moko (Ciklus Klasici, Francuska, 1937), pod pokroviteljstvom Francuskog Instituta u Srbiji – ogranka u Novom Sadu

Pepe le Moko u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha. To je narodska poezija u svom punom sjaju: loši momci,lakedevojke, alkohol, opasne situacije i sentimentalnost.

Režija: Žilijen Divivije

Uloge: Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio

Trajanje: 93 minuta

J.M.

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?