.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Galerija

Aboridžinska umetnost u Gradskom muzeju Sombora

16.02.2015.

    Gradski muzej u saradnji sa Ambasadom Australije za Dan grada, 17. februara, priređuje izložbu aboridžinske umetnosti pod nazivom „Bogatstvo duha” i to od 18. časova u Gradskom muzeju.

.

   Izložbu će otvoriti Melinda Rio, prva sekretarka i konzulka Ambasade Australije u Srbiji. Pozdravnu reč na svečanom otvaranju daće direktor Gradskog muzeja Branimir Mašulović i gradonačelnik Sombora Saša Todorović.

   Izložba će biti otvorena od 18. do 27. februara. Umetnička dela koja su naslikali članovi grupe Tjungu Palya iz Južne Australije, među kojima ima i ljudi koji tokom odrastanja nisu bili u kontaktu sa belcima‚ karatkteriše snažna kompozicija, sloboda i neuobičajen kolorit.

   Ovo proističe iz Pitjantjatjara Yankunytjatjara religijskih, ceremonijalnih i pravnih sistema, poznatijih kao Tjukurpa. Tjukurpa, u prevodu “sanjanje”, je centralno mesto aboridžinske umetnosti koja je usmerena ka tradiciji.

   Za tradicionalne Aboridžine, razlika između sakralnog i profanog gotovo da ne postoji, baš kao što nema ni razlike između sna i jave - napisala je autorka izložbe dr Kristin Nikols, docent na australijskim studijama na Univerzitetu Flinders u Adelejdu.

 J.M.

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?