...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura / Film

"Život posle" otvorio Palićki filmski festival

19.07.2015.

Festival evropskog filma Palić otvoren je uručivanjem nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskom filmu velikanu dokumentarnih i igranih filmova Želimiru Žilniku i jednom od najznačajnijih evropskih autora Roju Andersonu iz Švedske.

.

Obraćajući se publici Roj Anderson je svrstao Palićki filmski festival u jedan od bitnijih na Starom kontinentu, jer "neguje intelektualne filmove, a ne komercijalne, pa je veoma važan za kulturu Evrope".

Želimir Žilnik je pre pet godina dobio nagradu "Underground spirit" na istom festivalu, pa se zapitao šta se to u poslednjih pet godina promenilo.

"Samo za ovih pet godina situacija se, kao i sve što se danas dešava u svetu, toliko brzo promenila da neke od tema, sudbina i ličnosti koje su pre samo pet godina bile na marginama, kao što su nezaposlenost, ekonomske krize, pa do migranata, postale su sada teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija. U tom smislu, nisam se ja toliko promenio prema mejnstrimu nego je mejnstrim krenuo ka andergraund filmu".

Letnja pozornica na Paliću, na kojoj je festival 22. put otvoren, bila je krcata, pa su ljudi čak i sa strane stajali i čekali na prvu projekciju filma takmičarskog programa "Život posle" Magnusa von Horna. Film koji je otvorio festival govori o životu srednjoškolca nakon što se vraća iz zatvora i da li je moguće u istoj zajednici koja zna za vaše zločine voditi normalan život. Dugim i jednoličnim kadrovima nije nastala učmala atmosfera, već je naprotiv film veoma napet i mučan, jer glavni lik Džon pokušava da ignoriše situacije u kojima je veoma jasno da ga lokalna zajednica ne želi, ali ne uspeva. Film ne daje odgovor o sudbini mladića i čini se da nikako "život posle" nije moguć, ali vas svakako stavlja u razmišljanje o društvu i drugim prilikama.

Prostor Letnje pozornice, u kom je smeštena takmičarska selekcija festivala, odiše atmosferom svečanosti, koju su organizatori i voditelji u nekim trenucima činili veoma simpatičnom. Naime, najdosadniji deo svakog početka festivala jeste zahvaljivanje sponzorima i partnerima, ali ovog puta ne! Jedan od voditelja Vladimir Grbić otpevao je imena sponzora! Tako su se dosetili i da orkestar Electe zamoli publiku da utiša telefone, svirajući najpoznatije zvono brenda Nokia.

Po takvoj šaljivo-svečanoj i neposrednoj atmosferi je Festival evropskog filma Palić jedinstven, a to se prenosi i na goste festivala i publiku, pa je u svakom trenutku moguće prići bilo kom režiseru, glumcu, producentu, popričati i nastaviti sa druženjem. To se najčešće dešava na žurkama svake večeri nakon poslednje projekcije, a ove godine će ih biti na dva mesta – u bioskopu Abazija i Jahting klubu Palić.

Reprize filmova takmičarskog programa odvijaju se u Eurocinema na Otvorenom univerzitetu u 12 i 14 sati i karte su 100 dinara. U 17 sati na istom mestu odvija se selekcija "Novi slovački film", a u 19 "Novi mađarski film", a ulaz je na te dve selekcije besplatan. Selekcija "Paralele i sudari" u kojoj su prikazani istočnoevropski filmovi, biće prikazana svakog dana u 17 i 19 sati u bioskopu Jadran i karte koštaju 100 dinara. Eko dox – ekološki dokumentarci biće prikazani u bioskopu Aleksandar Lifka svakog dana u 17 sati, a selekcija "Mladi duh Evrope", gde su prikazani kratki filmovi, počinje u 21.30 sati na Paliću u bioskopu Abazija i ulaz je besplatan. Organizovane su specijalne projekcije serije dokumentaraca o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i BiH, svakog dana u 17 sati u fondaciji "Danilo Kiš".

Danas preporučujemo u 17 sati film "Plišani teroristi" na Otvorenom univerzitetu. Radi se o tri romantična heroja, koji pružaju otpor komunističkoj vlasti u Čehoslovačkoj i bivaju oseđeni za teror, iako nikada nisu povredili nikoga. Film govori o njihovim privatnim životima, ljubavima, porodicama… U 19 sati mađarski film "Liza, lisica-vila" na istom mestu, govori o medicinskoj sestri koja traži ljubav, ali njeni udvarači umiru na prvom sastanku. Ako vam više prija ruski film, takođe u 19 sati u bioskopu Jadran biće prikazan "Test" u kom ljubavni trougao objedinjuje nezamislivu lepotu i jaku društvenu poruku.  U 21 sat na Paliću počinje takmičarski program, ali večeras ipak preporučujemo u 21.30 sati selekciju "Mladi duh Evrope" u bioskopu Abazija sa dva kraća filma "Kraj leta" i "Androidi sanjaju".

Program celog festivala možete da pogledate ovde.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Summer3p festival: Dve decenije prijateljstva i dobre energije

Leto u Subotici će i ove godine obeležiti Summer3P festival. Jubilarno 20. izdanje festivala, koje će se održati tokom predstojećeg…

.

Vodič za Prvi maj: Od vašara do netaknute prirode; protesti drugi put

Još jedan Međunarodni praznik rada je pred nama. U znak sećanja na masovne radničke proteste u Čikagu, 1886. godine, ovaj…

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Summer3p od 26. do 28. jula

Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…

.

Otvoren konkurs za GIFEST #7

Organizatori sedmog regionalnog festivala gifova GIFEST raspisali su konkurs za učešće na ovogodišnjem festivalu, koji će biti održan 8. juna…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo