.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Zajedničkom borbom protiv fašizma

10.05.2018.

Iako je najavljeno da će dokumentarni film "Enkel" prvi put biti predstavljen novosadskoj publici 10. maja, srednjoškolci i studenti su imali priliku da ga odgledaju dan ranije i da nakon gledanja popričaju sa jednim od aktera filma, unukom glavnog komandanta Aušvica, kao i sa režiserom ovog filma.

.

Film "Enkel", autora Aleksandra Reljića, govori o prijateljstvu preživele logorašice Eve Mozes Kor i unuka glavnog komandanta Aušvica  osuđenog za ubijanje dva i po miliona ljudi. Hans Rajner Hes se u svojoj 15. godini odselio od svoje porodice zbog toga što su se ponosili svojim nacističkim porodičnim nasleđem. Zbog ovakvog čina, srednjoškolci su se pitali da li je on uspeo da oprosti svom dedi.

"Ne, ne mogu.  Kako da oprostim nekome ko je pobio toliki broj ljudi, ja to ne mogu da uradim," rekao je Hes.

Iako nosi prezime prepoznatljivo po svom dedi, on nije hteo da ga se odrekne jer mu je baš ono obezbedilo da upozna bolje istoriju kao i veliki broj logoraša koji su mu ispričali šta se to dešavalo u Aušvicu.  Kako kaže Hans Rajner Hes, on ipak ne oseća strah zbog onoga što mu se nametnulo rođenjem.

"Ne bih rekao strah, ali stidim se toga. Krivicu ne mogu da osećam jer nisam ni rođen u to vreme," rekao nam je akter filma.

enkel33 jpg

Prijateljstvo sa Evom, preživelom logorašicom, on posmatra kao jako bitan korak ka zajedničkom cilju. Njih dvoje su potpisali zavet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu. I zbog toga, on smatra da stvari iz prošlosti treba koristiti u sadašnjosti isključivo za podsećanje.

"Zarobljavanje Jevreja, muslimana, ubijanje ljudi, znamo da je to sve nije normalno. To je deo koji moramo da naučimo iz prošlosti. Kada vidite da takva većina u nevolji, zauzmite stav za njih," zaključio je Hans Rajner Hes.

Svetlana Paramentić

.
Odlazak u bioskop predstavlja način relaksacije, ali i priliku za kulturno uzdizanje. Oduvek je postojalo interesovanje kako starijih,…
.
"Art Kvart – Start! 2018" i Novo kulturno naselje predstavili su film "Potraga za Promenom"
.
Film "Zelena knjiga" proglašen je za najbolji film na noćašnjoj dodeli Oskara. Remi Malek i Olivia Kolman su najbolji glavni glumci,…
Program
Kalendar događaja
Mart 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anketa

Da li biste učestvovali u akcijama prolećnog čišćenja životne sredine?