.
Trenutno : Elektro pop iz špajza
RetroTips
 Jovan Marjanović i Predrag Novković
Kultura / Film

Zajedničkom borbom protiv fašizma

10.05.2018.

Iako je najavljeno da će dokumentarni film "Enkel" prvi put biti predstavljen novosadskoj publici 10. maja, srednjoškolci i studenti su imali priliku da ga odgledaju dan ranije i da nakon gledanja popričaju sa jednim od aktera filma, unukom glavnog komandanta Aušvica, kao i sa režiserom ovog filma.

.

Film "Enkel", autora Aleksandra Reljića, govori o prijateljstvu preživele logorašice Eve Mozes Kor i unuka glavnog komandanta Aušvica  osuđenog za ubijanje dva i po miliona ljudi. Hans Rajner Hes se u svojoj 15. godini odselio od svoje porodice zbog toga što su se ponosili svojim nacističkim porodičnim nasleđem. Zbog ovakvog čina, srednjoškolci su se pitali da li je on uspeo da oprosti svom dedi.

"Ne, ne mogu.  Kako da oprostim nekome ko je pobio toliki broj ljudi, ja to ne mogu da uradim," rekao je Hes.

Iako nosi prezime prepoznatljivo po svom dedi, on nije hteo da ga se odrekne jer mu je baš ono obezbedilo da upozna bolje istoriju kao i veliki broj logoraša koji su mu ispričali šta se to dešavalo u Aušvicu.  Kako kaže Hans Rajner Hes, on ipak ne oseća strah zbog onoga što mu se nametnulo rođenjem.

"Ne bih rekao strah, ali stidim se toga. Krivicu ne mogu da osećam jer nisam ni rođen u to vreme," rekao nam je akter filma.

enkel33 jpg

Prijateljstvo sa Evom, preživelom logorašicom, on posmatra kao jako bitan korak ka zajedničkom cilju. Njih dvoje su potpisali zavet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu. I zbog toga, on smatra da stvari iz prošlosti treba koristiti u sadašnjosti isključivo za podsećanje.

"Zarobljavanje Jevreja, muslimana, ubijanje ljudi, znamo da je to sve nije normalno. To je deo koji moramo da naučimo iz prošlosti. Kada vidite da takva većina u nevolji, zauzmite stav za njih," zaključio je Hans Rajner Hes.

Svetlana Paramentić

.
Arsenal Film Fest (AFF) biće održan od 7. do 10. juna, uz projekcije muzičkih dokumentaraca o Vitni Hjuston, Grejs Džons, Lajbahu…
.
Festival "Merlinka" četvrti put gostuje u Novom Sadu, od 18. do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
.
Režiser i scenarista Rajko Grlić gostovao je na novosadskoj Akademiji umetnosti i podelio sa studentima i profesorima svoje dugogodišnje…
Program
Kalendar događaja
Maj 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Da li su online peticije dovoljne da se nešto promeni?