.
Trenutno
Gost O radija
 Novinari O radija
Kultura / Film

TOP 5: Zabranjeni filmski plakati

11.04.2015.

Filmski plakati od rađanja sedme umetnosti bili su nezamenjivi (dugo i jedini) deo promocije filmova. Važno je publiku navući da kupi kartu i pogleda film. Danas tome služe trejleri, ali plakati još uvek nisu skrajnuti. Radili su ih neki od najvećih umetnika u savremenom svetu, što je trend za koji smo se čak i mi ogrebali ono kad je Pikaso pristao da naslika plakat za domaći film "Bitka na Neretvi".

.

Nekad, ipak, pređu granicu dobrog ukusa pa nalete na cenzorske makaze filmadžija. Kada se to desi, staro pravilo koje kapiraju svi osim cenzora kaže kako je to najkraći put da zabranjeni plakat dobije na popularnosti i postane deo filmskog kulta.

Ako je suditi po posterima koje smo izdvojili u ovih Top 5, cenzori su mahom bogobojažljive persone, nabarene protiv i najmanje naznake erotike ili hororskih motiva.

Zašto su ovi posteri bili zabranjivani jasno je samo njima, a nama ostaje da se čudom čudimo.

Evo i zašto:

5.

flint jpg

Vudi Harlison u filmu "Narod protv Larija Flinta" bio je toliko nadmoćan da je teško zamisliti bilo kojeg drugog glumca na njegovom mestu. Sjajni film Miloša Formana bio je provokacija po sebi. Opisivao je buran život osnivača "Hastlera", njegovu borbu za slobodu izražavanja upakovanu u prvi hardcore pornografski magazin, i rovovski rat koji je vodio sa verskim organizacijama, odborima za moral i drugim zgubidanima. Ovaj plakat u jednoj jednostavnoj slici opisuje radnju celog filma, ali je jasna aluzija na Isusa zasmetala cenzorima. U SAD je film promovisan alternativnim plakatom, ali ga mi pamtimo baš po ovom jer Evropljani tradicionalno pate od oboljenja ušiju za američke filmske cenzore.

4.

sin jpg

Zbog čega je zabranjen poster za film "Sin city – a dame to kill" nikada nikome neće biti jasno. Ako zamislimo prosečnog filmskog cenzora kao proćelavog šesdesetogodišnjaka koji se obilato znoji dok jede hamburger iz pak papira, štipka sekretaricu i ima potrebu da na lomači spali svakog ko to, osim njega, pokuša, onda ova zabrana ima smisla. Zvanično, plakat je zabranjen jer se Evi Grin nazire bradavica kroz tananu košulju. Naša poruka gospodinu cenzoru je da ide da gaji pečurke, ako ne zna šta će sa sobom, jer je ovo jedan arhe-fantastičan plakat!

3.

saw jpg

Horor "Saw" osvojio je fanove na prečac zbog čega se drugi deo nestrpljivo očekivao drugi deo. Nije bilo lako šokirati publiku posle originala, pa su na scenu stupili crtači koji su im jasno stavili do znanja da u novom ostvarenju mogu očekivati još veće grozote. Dva odsečena prsta pored naziva filma bilo je dovoljno za to. Baš kao i za zabranu. Cenzori su zaključili da plakat uznemiruje publiku. Kao da ih sam film neće uznemiriti 50 puta više...

2.

dragon jpg

"Devojka sa tetovažom zmaja" bila je veliki skandinavski hit zbog čega je i Dejvid Finčer odlučio da snimi američku verziju. Da je sve ostalo na severu Evrope, ovaj plakat ne bi bio upitan niti dve sekunde, ali moralističkim zaluđenicima preko Velike Bare ponovo je jedna bradavica izbila oči. Ponovo je Evropa dobila priliku da promociju filma gleda kroz ovaj plakat, dok je Amerika dobila sliku koja ni izbliza ne opisuje film.

1.

atraction jpg

Plakat za film "Pravila privlačnosti" jedan je od retkih koji je nadaleko prevazišao film za koji je pravljen. Ovo ostvarenje imalo je polovične ocene publike i kritike i ni izbliza nije bilo provokativno kao slika koja ga je promovisala. U ovom filmskom plakatu na jednom mestu imate: opis radnje filma, direktnu provokaciju koja nas tera da ga vidimo i uspešno uništeno detinjstvo posle samo jednog pogleda. Plakat za "Pravila privlačnosti" trebalo bi da se nađe u svakom muzeju savremene umetnosti na svetu, mada to cenzori iz očiglednog razloga ne podržavaju. Ali, kao što je pokazalo ovih pet primera, da cenzori znaju nešto normalno da rade nikada i ne bi bili cenzori.

P. Klaić

.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?