...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Prijavite se na Japansko-srpski filmski festival

29.07.2015.

Drugi Japansko-srpski filmski festival - Japanese Serbian Film Festival (JSFF), koji će biti održan u novembru sa paralelnim projekcijama u Beogradu i Tokiju, pozvao je autore da prijave svoje filmove do 30. septembra.

.

Izvršni direktor JSFF-a arhitekta Jakša Nikodijević rekao je da će festival primati filmove srpskih i japanskih autora ili filmovi snimani na području Srbije ili Japana i to na temu "Identitet".

Festival će biti održan u formi dualne projekcije 15. i 16. novembra u Domu omladine Beograda i 16. novembra u "Uplink" multimedijalnom centru u Tokiju.

JSFF je prvi put održan u okviru Japanizma 2014, u koorganizaciji s društvom ljubitelja japanske kulture Sakurabana kao festival kratkometražnog japanskog filma. Prikazano je 40 ostvarenja, a događaju je dao značaj ugledni žiri u kojem su bili filmski kritičar Nenad Dukić, glumac i producent Svetozar Cvetković, stručnjak za japanski film Nikola Stojanović i japanski reditelj Rio Suzuki.

Prvi festival su podržale japanska ambasada u Beogradu i ambasada Srbije u Tokiju.

Organizatori su odlučili da ove godine u program uvedu i srpski film da bi podstakli razmenu između dve zemlje na nivou sedme umetnosti, a pritom pružili podršku autorima za njihovu afirmaciju u zemljama festivala, ali i na drugim destinacijama gde JSFF tim organizuje programske projekcije.

Tako će publika i autori imati prilike da uporede radove srpskih i japanskih autora na temu identiteta, kaže Nikodijević. JSFF će nagraditi najbolje filmove, po jedan iz svake države, a dodeliće i nagradu za najbolji film.

Detalji za prijavu, koje se primaju do 30. septembra, mogu se naći na sajtu festivala, a sve vesti, aktivnosti i najave dostupni su na njihovoj fejsbuk stranici.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Japanski univerziteti zabranili upotrebu ChatGPT-a

Japanski univerziteti ograničavaju studentima upotrebu OpenAI ChatGPT zbog zabrinutosti curenja informacija. Univerzitet u Tokiju zabranio je studentima da koriste chatbot za pisanje…

.

Većina ljudi misli da Japan izgleda kao anime

Isidora Pejakov je sociološkinja iz Novog Sada koja trenutno živi i radi na Malti. Pored sociologije, Isidora je eskpert za japansku…

.

Vraćaju se nadzvučni putnički avioni

Setimo se samo nestvarnih brzina koje je ostvarivao Konkord. Ovaj francusko-britanski projekat jedan je od najbržih putničkih aviona ikada, a…

.

Novi Sad ima publiku za anime filmove

Anime je ručno crtana i kompjuterska animacija poreklom iz Japana. Kombinuje grafičku umetnost, karakterizaciju, kinematografiju i druge oblike maštovitih i individualističkih tehnika. Protekle…

.

Srđan Stanković: Samuraj sa gitarom

Srđana Stankovića svi u Novom Sadu znaju pod nadimkom "Nindža", jer je poslednje tri decenije posvećen izučavanju drevnih japanskih borilačkih…

.

Vredi pročitati: "Kad padne noć" Harukija Murakamija

Dunja Grubor iz organizacije ovogodišnjeg "Filmskog fronta" nam je preporučila knjigu "Kad padne noć" japanskog pisaca Harukija Murakamija.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo