...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Palić 2015: Najopušteniji festival na svetu!

21.07.2015.

Sinoć je filmski deo Palićkog festivala bio mnogo mirniji za razliku od onog posle - na žurkama. Gosti festivala, publika i novinari zajedno su se u potpunosti opustili na svirkama benda Pasztorz iz Mađarske i Gifta iz Novog Sada.

.

Ponekad se čuje u razgovorima da se posetioci filmskog festivala osećaju kao da su na godišnjem odmoru ili kod svoje kuće. Sva veličina opuštenosti Palića mogla se videti sinoć nakon poslednje projekcije takmičarske selekcije.

Na svirku Gifta, koji na sjajan način obrađuje pesme bendova poput Depeche Mode, Placebo, The Cure, David Bowie..., okupile su se "face" festivala. Tu su bili režiser Magnus von Horn, čiji je film "Život posle" otvorio festival, umetnički direktor Nikolaj Nikitin, medijsko lice Luna Lu, direktorka montaže ruskog filma "Test" Karolina Maciejevska i mnogi drugi. 

Verovatno ste nekada bili na svirci Gifta i poznato vam je da Joca Ajkula, frontmen benda, voli ekstravaganciju i da se kostimira, ali i da se skida tokom nastupa. Njega su pratili i Magnus von Horn i Nikolaj Nikitin i pridružili mu se na bini.

jocamagnusnikolaj jpg

Joca, Magnus von Horn i Nikolaj Nikitin uživaju na svirci

lunalu jpg

Luna Lu đuska sa Jocom

U bioskopu Abazija je nastupao bend Pasztors iz Mađarske i svirali su eksperimentalni džez. Tu je atmosfera bila malo mirnija i savršena da se ljudi upoznaju, razmene ideje, mišljenja, pa je čak i publika preporučivala filmove režiserima!

Festivalske žurke su mesta gde možete da skačete koliko god želite i niko vas prekorno neće gledati, jer prvi organizatori festivala to rade! Atmosfera je takva da su svi jednaki - i zvezde i publika, a bitan je samo dobar provod.

Recept i za večerašnje dobro raspoloženje jeste slovački film "Iz pepela" u 17 sati na Otvorenom univerzitetu. Radi se maturantkinji Dorotki koja traži posao i susreće se sa stvarnim svetom. Na istom mestu u 19 sati mađarski film "Parkiralište" dovešće do apsurda borbu za parking mesto. Večeras je i takmičarski program zanimljiv, pa će u 23 sata na Letnjoj sceni biti prikazan novi film Vima Vendersa "Sve će biti dobro" i to prvi put na Palićkom festivalu u 3D tehnologiji.

Nakon filmova predlažemo da odete na svirku benda Wooden Ambulance u bioskop Abazija.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Summer3p festival: Dve decenije prijateljstva i dobre energije

Leto u Subotici će i ove godine obeležiti Summer3P festival. Jubilarno 20. izdanje festivala, koje će se održati tokom predstojećeg…

.

Vodič za Prvi maj: Od vašara do netaknute prirode; protesti drugi put

Još jedan Međunarodni praznik rada je pred nama. U znak sećanja na masovne radničke proteste u Čikagu, 1886. godine, ovaj…

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Summer3p od 26. do 28. jula

Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…

.

Otvoren konkurs za GIFEST #7

Organizatori sedmog regionalnog festivala gifova GIFEST raspisali su konkurs za učešće na ovogodišnjem festivalu, koji će biti održan 8. juna…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo