...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Otvoren 23. Festival evropskog filma na Paliću

17.07.2016.

U kongresnoj dvorani Velike terase na Paliću sinoć je svečano otvoren 23. Festival evropskog filma. U okviru Takmičarskog programa prikazan su filmovi "Demon pod reflektorima" Nikolasa Vindig Refna i mađarski film "Ubica čistog srca" Atile Tilija.

.

Jednu od najznačajnijih smotri kinematografije Starog kontinenta otvorio je poznati austrijski reditelj Ulrih Zajdl, jedan od dobitnika priznanja Aleksandar Lifka.

"Kad vas obaveste da se dobili nagradu, čovek se ili raduje ili se uplaši. Ja se uplašim, jer tada čovek mora u javnost. Za mene je to strašno, a još strašnije je održati govor zahvalnosti" obratio se publici Zajdl. "Ako kažeš samo jednostavno hvala, iako bi to bilo najiskrenije, smatraće se da se onaj koji je primio nagradu ne raduje. Razmišljanje o govoru zahvalnosti me baca u očaj. Zato legnem obučen i utučen, prekrijem se preko glave i razmišljam Šta ako ne budem mogao da kažem ništa više sem hvala?"

Ipak je mogao. Umesto samo hvala, Zajdl, čiji su filmovi nagrađivani na festivalu 2007. i 2012. godine, istakao je da je lepo biti u društvu Mencla, Angelopulosa, Kusturice, prethodnih dobitnika nagrada.

"Ona je i potvrda mog rada. Moji filmovi ne podilaze publici, oni preispituju i izazivaju nemir, ulaze u ljudske živote ali ne daju o njima sud. Zbog toga mladim stvaraocima poručujem da ne prave ustupke publici, imaju poverenja u sebe i svoj rad. Sad su za pravljenje filmova presudne kvote, ali u tom svetu kvota samo ideja može spasiti i vas i film. Računajte i na gubitke, ali ne odustajte"poručio je Zajdl i dodao "Evropski film će spasiti tvrdoglavost i hrabrost!"

Pre njega, priznanje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koje nosi ime pionira filma na ovim prosotorima, dobio je drugi laureat, naš poznati reditelj Slobodan Šijan. Njemu je priznanje uručila Mira Banjac, predsednica Saveta festivala, koja je održala kratak ali dirljiv govor.

"Moja je sreća što sam za života imala priliku da, oči u oči, ovakvom reditelju uručim ovu nagradu", zatreptao je glas čuvene glumice.

Reditelj kultnih filmova uz koje su generacije odrastale (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug) istakao je da ovu nagradu značajnom čine velika imena koja su je ranije dobila, a lepom to što će biti u njihovom društvu.

"Sebe smatram rediteljem komedija. Nadam se da će dodeljivanje ovog priznanja meni značiti da će biti više smeha u evropskom filmu", dodao je Šijan.

Možda te još zanima:

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

.

Na Paliću i kratki filmovi uz apsurdno i realno

Festival evropskog filma na Paliću domaćin je i drugih festivala! Sinoć je počela revija kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske…

.

Palić: Amateri donose inovacije i prava osećanja

Mnogi režiseri odlučuju se da u filmovima ne angažuju profesionalne glumce, već likove koji su stvarni učesnici određenih priča. Na…

.

Palić: Pomeranje granica filmske umetnosti!

Sinoć je na Festivalu evropskog filma na Paliću prikazano četiri filma Karpa Godine, dobitnika nagrade Underground spirit, koja se dodeljuje…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo