.
Trenutno
Tehnologija
 Novinari O radija
Kultura / Film

Omaž Čkalji u Parobrodu

16.05.2015.

Parobrod bioskop i Trezor RTS nastavalju ediciju omaža glumcima sa Miodragom Petrovićem Čkaljom, kroz pitanje "Zašto smo ih zaboravili". Kako je najavljeno, u sredu, 20. maja u Parobrod bioskopu biće prikazani filmovi "Zajednički stan" i "Bog je umro uzalud".

.

Čkalja je u Jugoslaviji imao status pop ikone, što se možda najbolje sagledavalo u jednom za njega netipičnom TV formatu - Bajfordovom "Poletarcu". Njegovu karijeru predodredile su tri činjenice, da je rođen 1. aprila, 1924. u gradu Kruševcu i da ga je na samom početku prepoznao Radivoje Lola Đukić u čijem je filmu "Jezero" 1950. imao svoj glumački debi.  

Đukić će mu uz Miju Aleksića dodeliti i glavnu ulogu u prvoj i jednoj od najpoznatijih TV serija "Servisna stanica", nastaloj kao televizijski izraz ljudi okupljenih oko radio emisije "Veselo veče".  

Taj triling krunisaće saradnju ekranizacijom jedne od dve pozorišne predstave u kojoj je Čkalja glumio "Bog je umro uzalud" - 1969. godine. 

Možda je Čkaljino najbolje i najpoznatije delo "Zajednički stan" iz 1960. uz još jednog za njega jako bitnog partnera, glumca čiji značaj takođe nikad nije dovoljno valorizovan Dragutin Dobričanin. 

Zapravo Čkalja iako najpoznatiji domaći komičar najčešće je briljirao u epizodama i kao takav tretiran jednako glavnim rolama, od "Ljubavi na seoski način" do serije "Vruć vetar". 

Uz tandem sa Aleksićem, jednako je značajan i onaj sa Pavlom Vujisićem, očitovan u "Kamiondžijama".  

Poslednja Čkaljina uloga, bila je "Bolji život" krajem 80-tih, kada se povukao, pred strahotom naredne dekade u kojoj se nije pronalazio.  

Neprimetno su prošli jubileji - 90. godina njegovog rođenja i 10. godina od smrti, i zato je jedan sasvim običan dan Čkaljin dan u Parobrod bioskopu, dodaje se u saopštenju Parobroda.

Izvor: Tanjug

 

.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?