...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Omaž Čkalji u Parobrodu

16.05.2015.

Parobrod bioskop i Trezor RTS nastavalju ediciju omaža glumcima sa Miodragom Petrovićem Čkaljom, kroz pitanje "Zašto smo ih zaboravili". Kako je najavljeno, u sredu, 20. maja u Parobrod bioskopu biće prikazani filmovi "Zajednički stan" i "Bog je umro uzalud".

.

Čkalja je u Jugoslaviji imao status pop ikone, što se možda najbolje sagledavalo u jednom za njega netipičnom TV formatu - Bajfordovom "Poletarcu". Njegovu karijeru predodredile su tri činjenice, da je rođen 1. aprila, 1924. u gradu Kruševcu i da ga je na samom početku prepoznao Radivoje Lola Đukić u čijem je filmu "Jezero" 1950. imao svoj glumački debi.  

Đukić će mu uz Miju Aleksića dodeliti i glavnu ulogu u prvoj i jednoj od najpoznatijih TV serija "Servisna stanica", nastaloj kao televizijski izraz ljudi okupljenih oko radio emisije "Veselo veče".  

Taj triling krunisaće saradnju ekranizacijom jedne od dve pozorišne predstave u kojoj je Čkalja glumio "Bog je umro uzalud" - 1969. godine. 

Možda je Čkaljino najbolje i najpoznatije delo "Zajednički stan" iz 1960. uz još jednog za njega jako bitnog partnera, glumca čiji značaj takođe nikad nije dovoljno valorizovan Dragutin Dobričanin. 

Zapravo Čkalja iako najpoznatiji domaći komičar najčešće je briljirao u epizodama i kao takav tretiran jednako glavnim rolama, od "Ljubavi na seoski način" do serije "Vruć vetar". 

Uz tandem sa Aleksićem, jednako je značajan i onaj sa Pavlom Vujisićem, očitovan u "Kamiondžijama".  

Poslednja Čkaljina uloga, bila je "Bolji život" krajem 80-tih, kada se povukao, pred strahotom naredne dekade u kojoj se nije pronalazio.  

Neprimetno su prošli jubileji - 90. godina njegovog rođenja i 10. godina od smrti, i zato je jedan sasvim običan dan Čkaljin dan u Parobrod bioskopu, dodaje se u saopštenju Parobroda.

Izvor: Tanjug

 

Možda te još zanima:

.

Radionice "Telo kao instrument" tri puta tokom decembra

Pozorišna i muzička grupa Alice in WonderBand tokom decembra organizovaće u Novom Sadu, Bečeju, Paliću i Beogradu niz predstava, radionica,…

.

Pravda za marginalce u Andreinim pričama

Mlada novosadska spisateljica Andrea Popov Miletić promovisala je nedavno u knjižari Bulevar books, svoj roman "Pioniri maleni mi smo morska…

.

Smotani heroji su najbolji heroji

"Najpopularniji filmovi su klasici, to je opšta kultura, to se zna", "Tarantino uvek", "Ma samo Marvel", neki su od odgovora…

.

Film i diskusija o LGBT pokretu

U susret Međunarodnom danu ljudskih prava, Grupa Izađi zajedno sa Ambasadom Kraljevine Holandije u sredu 4. decembra od 18 časova…

.

Oči u oči sa pozorišnim svetom

Akademija umetnosti u Novom Sadu biće u periodu od 6. do 8. decembra domaćin studentima dramske umetnosti iz regiona, u…

.

Vredi pročitati: "Mogućnost ostrva"

Dobitnik je skoro svih nagrada za glumu koje postoje u Srbiji, igrao je u više od 80 predstava, nekoliko desetina…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo