...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 17. do 23. avgusta

16.08.2015.

Očekuje nas, na iznenađenje, mnogo džeza i filmova!

.

Ponedeljak 17. avgust

Francuski kratkometražni filmovi na Brod Teatru! Prva projekcija počinje u 21 sat, svi filmovi imaju titlove na engleskom jeziku, ulaz je besplatan, a evo i programa: Zarazna melodija (2005, 9min), Maska (2009, 13min, animirani), Pre nego što sve bude izgubljeno (2012, 30min, igrani), Aglae (2009, 19 min, igrani), Gušteri (2013, 12 min, komedija) i Čovekov najbolji prijatelj (2010, 12 min, igrani).

Festival ekstremnih ideja – Feelgood fest, biće održan u Sokaku u Somboru i trajaće cele nedelje. Očekuju vas izložba fotografija Saše Lalića, kao i mnogo svirki u petak i subotu, nakon čega će biti Air Guitar takmičenje! Ulaz je na sve programe besplatan.

Utorak 18. avgust

Nesvakidašnji džez užitak! Prvobitno je "Dalekoistočna svita" Djuka Elingtona i Bilija Strejhorna bila napisana za petnaestočlani orkestar Djuka Elingtona. U Dablinu ćemo čuti istu kompoziciju na sasvim novi način - pažljivo aranžiranu i plastično oblikovanu samo jednim kontrabasom i jednim alt-saksofonom. U 21 sat ćemo je čuti čudesno svedenu na najbitnije elemente, a da pri tome ne gubi raznobojnost orginala. Ulaz je 200 dinara.

Veče anime filma biće održano u Gildi igrača i počinje u 20 sati. Ovog puta biće prikazan "Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion - Shinseiki Evangelion Gekijô-ban: Air/Magokoro wo, kimi ni". Kada osvit novog stoleća donosi uništenje na Zemlju, uprkos naizgled svemoćnim Angelsima, jedina nada za budućnost ljudske rase leži u Evangelionima, bio-inženjeringom stvorenim kiborzima pilotiranim od strane posebno odabrane dece.

Indi rok & rol bend The Shivas iz SAD-a nastupiće na Brod Teatru! Koncert počinje u 21 sat, ulaz je besplatan, ali u slučaju kiše koncert neće biti održan. Dođite i podržite ovaj mladi američki bend i uživajte u njihovoj muzici!

Sreda 19. avgust

"Eko Tour de Naselje" počinje u 17 sati na livadi između ulica Bate Brkića i Braće Dronjak, a događaj se zasniva na recikliranju bicikala i njihovih delova od kojih nastaju novi modeli sa namenom. U okviru događaja će biti organizovane izložbe preuređenih bicikala, kao i turistički obilasci delova Novog Naselja u koje su uključene edukacija, podizanje svesti o ekologiji, zaštiti životne sredine i zdravim načinima i stilovima života.

"Global village" – kreativni sajam kultura biće održan u Bazar i počinje u 17 sati. Cilj ovog događaja jeste da se uklone geografske barijere, da se apeluje na toleranciju i poštovanje kulturoloških razlika, pa će na sajmu biti predstavljene različite države i nacionalnosti, njihovi običaji i način života. Moći ćete da se upoznate sa volonterima iz stranih zemalja, popričate sa njima i saznate zanimljivosti vezane za zemlje iz kojih potuču, kao i da probate hranu i ukuse sa različitih krajeva sveta.

Četvrtak 20. avgust

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP ove godine biće održan od 20. do 23. avgusta u Bačkoj Palanci, a ovo je jedan od onih festivala koji iza sebe imaju dugu i bogatu tradiciju, koji ne posustaje i ostaje veran svojoj ideji tako što podiže nove generacije naslednika. 

Ko god je dobro raspoložen, moći će u Pelikanu da se - prvi put - zabavi na akustičnoj svirci sa Bojanom i Davidom – Doge&Doge. Sviraće nam obrade autora Placebo, REM, Jimmy Eat World, Damien Rice-a i drugih, kao i nekoliko autorskih pesama. Ulaz je besplatan!

U vrtu galerija biće održano filmsko veče, sa ostvarenjem "Mladi pesnik", a projekcija počinje u 21 sat. Tek izašao iz tinejdžerskih godina, Remi sanja da postane pesnik i uzbudi svet svojim snažnim i nezaboravnim stihovima. Tražeći inspiraciju u nesnosno vrućem gradu Sete, sa olovkom i notesom u ruci, Remi je odlučan da napiše svoju poemu... Ali gde početi? Provodeći vreme u kontemplaciji pored mora? Penjući se na planinu? Slušajući pesmu ptica? U barovima? Na groblju? I ako ništa od toga ne deluje, onda pijući, pijući i pijući još dok iskra inspiracije ne upali. Ulaz je besplatan, kao i limunada i kokice!

U Oromu u blizini Bačke Topole biće održan strava muzički festival – Malomfesztival! Tokom tri dana će nastupiti Akkezdet Phiai, Bohemian Betyars, Threesome, Thnokor, Vlasta Popić, Umreti Fit, Hubstation &Andyvazul, Uprize, Smokey Monday i mnogi drugi... Dnevna ulaznica je 350 dinara, prvi dan je 150, a za sva tri dana biće 600 dinara.

Projekcija dokumentarnog filma "Limunovo drvo" biće održana u 19 sati u Gradskoj biblioteci Karlo Bijelički u Somboru. Dokumentarac govori o kultnoj muzičkoj grupi Limunovo drvo koju su 1977. osnovali u Beogradu Milan Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, a koja se raspala 1980. godine. Dvojica, danas živih, osnivača benda i njihovi prijatelji sa kojima su sarađivali, prisećaju se tog kreativnog razdoblja.

Najveća hip-hop i r&b žurka u Zrenjaninu biće održana 15. put, i ovog puta na otvorenom - u atrijumu kluba Zeleno Zvono! Karte od 200 dinara moći ćete da kupite u Zelenom Zvonu. Kažite ortacima da kažu ortacima! :)

Petak 21. avgust

Povodom Svetskog dana preduzetnika program "Pokreni se za posao" organizuje online razgovor sa osobama zainteresovanim za pokretanje ili unapređenje biznisa. Od 12 do 14 sati će preduzetnici koji su prošli kroz taj program odgovarati na pitanja na temu preduzetništva postavljena putem Twittera uz hashtagove #StisniPetlju #SaznajKako.

Opet u atrijumu Zelenog zvona, ali ovog puta – Kišobran žurka! Kišobran žurka je okosnica organizacije koja postoji duže od pet godina. Kombinacija energične set liste i upečatljivog VJ-inga učinila je da Kišobran žurka postane jedan od najposećenijih događaja u Beogradu! Set lista žurke je uvek probrana od svežih hitova do zlatnih klasika, od gitarskih rifova do električnih bitova, uz uslov da se pleše, skače i dobro provodi! Ulaz je do 23 sata besplatan, a nakon toga 100 dinara.

Austrijski prog rock sastav PHI održaće koncert u Subotici u klubu Mladost. Grupa iz Badena trenutno promoviše album "Now The Waves of Sound Remain" izdat prošle godine, a predgrupe Phi-ju na ovom koncertu biće Jolana Brown i Thread the Band.

Subota 22. avgust

Extra BASS presents "Future Sound Of Danube" u Borisovom Ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Muziku će vrteti HETEM Live, Ontal DJ Set, Lag, Lost In The Sound i Rasheed! Future Sound Of Danube je koncept Open Air zabave bez žanrovskog ograničenja, inspirisan atmosferom prirode i urbane kulture.

Opet džez. Eastern Union je projekat nastao inspirisan Brod Teatrom kroz saradnju poznatog rumunskog džezera i pijaniste Adrijana Fundeskua i mladog novosadskog saksofoniste Ivana Blanuše. Oni će predstaviti svojevrsnu autorsku džez retrospektivu Adriana Fundeskua i omogućiti uživanje u dobroj NU jazz/electro/fusion svirci. Svirka počinje u 21 sat i ulaz je besplatan.

Summer Madness na Ženskom štrandu na Paliću! Progressive passion & Lakeside finest predstavljaju Rob!n (Sing, Carbon) iz Mađarske, Ascaloona (Progressive Passion, iFACE) i Kohajdu (Lakeside Finest), koji će zapaliti densflor!

Nedelja 23. avgust

Uživajte u tangu na krovu Novog Sada – milonga na otvorenom biće održana na terasi Petrovaradinske tvrđave i počinje u 20 sati. Tango dj Nemanja biće zadužen za muziku, a ulaz je besplatan.

Filmska radionica treš filma, koju vode filmski umetnici, pripadnici pokreta garažnog filma Saša Radojević i Jelena Marković, biće održana od 23. do 30. avgusta u Domu omladine Pančevo. Režija, montaža, scenario, kadar, švenk i far, plan, sinopsis, ideja, improvizacija, rampa, rasveta, ritam... sve vas to može, ali i ne mora interesovati kada snimate svoj treš film. Vaše sopstveno malo remek delo, stvoreno uz pomoć istaknutih filmskih umetnika, biće prikazano pred punom Baštom Doma omladine na završnoj večeri In_Treш festivala. Zainteresovani treba da pošalju ime, kontakt telefon i svoju definiciju pojma "treš" na bioskopdomaomladine [at] yahoo.com do petka 21. avgusta.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo