.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Film

Filmsko veče u Domu b-612

12.04.2018.

Najbolja stvar tokom ispitnog roka je gledanje filmova u toplom domu. Međutim, svoj topli dom danas možete zameniti Domom b-612 i tamo pogledati odličan film.

.

Klub studenata psihologije Transfer danas u 19 časova organizuje filmsko veče u Domu b-612. Emitovaće se film Die Welle, odnosno Talas, a nakon njega biće održana i diskusija gde će govoriti vanredni profesor na Odseku za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Vladimir Mihić.

Koordinatorka filmskog tima Sevđulje Ramadani objasnila je da poseban povod za organizovanje ovog filma ne postoji, ali postoji dobar razlog.

"Mi postojimo kao filmski tim u okviru Transfera i naš zadatak je da organizujemo filmske projekcije u toku godine koje u sebi sadrže neku psihološku temu" rekla je koordinatorka ovog tima.

die jpg

Talas je nemački film iz 2008. godine koji je zasnovan na istinitoj priči. Radi se o profesoru koji je dobio zadatak da u toku jedne nedelje organizuje predavanja o autokratiji, međutim više je želeo da predaje anarhiju. On je između ostalog počeo da zavodi red u razred, da zabranjuje učenicima da ga zovu po imenu, tera ih da sede pravilno i uvodi školske uniforme. Na ovakav način, jedan običan školski eksperiment o demokratiji počinje da se pretvara u fašizam. Đuli je objasnila i zašto je sada vreme za emitovanje ovakvog filma.

"Film govori da u bilo kom periodu i društvu, može da se stvori autokratski režim ako za to postoje uslovi. Ovakvi filmovi daju prostor za razmišljanje na temu gde su granice manipulativnosti, pokoravanja drugima i gde su granice u kojima postajemo svesni da smo sami odgovorni za svoje postupke" rekla je Đuli i dodala da je po njenom mišljenju za ovakav film uvek pravo vreme.

Nakon filma biće održana i diskusija na kojoj će gostovati profesor Vladimir Mihić, a kako je Đuli navela, jedna od glavih tema diskusije biće autoritarnost. Ona je rekla da je cilj diskusije u stvari tumačenje motiva filma, ali da s obzirom na to da nije u pitanju predavanje već diskusija, ovaj razgovor treb da bude neformalan.

Ulaz na projekciju ovog filma je besplatan. 

Miljana Milekić

.
Na letnjim temperaturama, zamračena soba i dobre serije dođu kao jedino osveženje. Upravo zbog toga, ekipa Oradija predlaže vam…
.
Istraživači iz 20th Century Fox-a kreirali su sistem dubokog učenja (tzv. mašinsko učenje) koji može da predvidi ko će gledati…
.
Pasionirani ste pratilac dokumentarnih filmova, a ponestaje vam dobrih baza za pronalaženje istih? Predstavljamo vam sajt koji nudi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Kako se hranite tokom leta?