...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Filmski front niko nije urekao

02.11.2015.

Festival malih i nezavisnih produkcija Filmski front pod sloganom “Da ne ureknem”,  održan je proteklih dana. Tokom četiri dana u četiri selekcije prikazano je više od 100 kratkometražnih filmova iz celog sveta, koje je od oko 4000 pristiglih, selektovao novosadski reditelj Filip Markovinović.

.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Ivan Knežević, Milan V. Puzić i Ognjen Glavonić odlučivali su o većini nagrada, ali ove godine  novina je bila i ta da je publika takođe dodeljivala nagradu.

Pobednik međunarodne selekcije je "My first Kiss" - Alberta Manicha. Glavnu nagradu Srbija/Region selekcije - "Pomeri se s mesta!" dobio je film "Medo Mali" reditelja Igora Jelinovića, a pored glavne nagrade žiri je podelio i specijalne nagrade za: Najbolji scenario - "Johnny je mrtav" - Jura Debaka i Anta Zlatka Stolice. Nagradu za najbolju režiju, za film "Ringišpil", dobio je Luka Popadić , a za najbolju montažu - "Veče uz radio" - Miloša Tomića.

dodelanagradaff

Pored filmskih projekcija, trećeg dana festivala publika je bila u prilici da učestvuje na tribini posvećenoj kratkom metru. Učesnici tribine bili su filmadžije koje već imaju iskustva u proizvodnji i distribuciji kratkog filma. Pored Biljane Tutorov tu su bili članovi stručnog žirija, Ivan Knežević i Ognjen Glavonić. Oni su se složili da za snimanje kratkog filma treba manje novca i vremena, ali je izazov uklopiti se u vremensko ograničenje koji kratkometražni film nosi sa sobom, ali su i podelili svoja iskustva kada je distribucija kratkog filma u pitanju.

tribinaff

Iako je bio 13. po redu,  ovogodišnji Filmski Front ništa nije ureklo. Ne zato što su svi posetioci bili okićeni crvenim koncem, nego zato što su se organizatori zaista potrudili, i još jednom dokazali da i kratki film i te kako ima svoju publiku u Novom Sadu. 

J.M.

Možda te još zanima:

.

U četvrtak počinje Filmski Front

Ovogodišnji Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održava se od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani…

.

Kad se iz spontanosti izrodi nešto uspešno

Jedan od filmova koji je obeležio proteklu godinu je i debitantski film Matije Gluščevića i Dušana Zorića "Da li ste…

.

U četvrtak počinje 20. Filmski front

U Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu u periodu od 27. do 30. oktobra održava se 20. Međunarodni festival…

.

Izabrano 100 kratkih filmova koji će se prikazivati na 20. "Filmskom frontu"

Jubilarno 20. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma "Filmski Front" biće održano u periodu od 27. do 30. oktobra u…

.

Magija kratkih filmova ponovo u Novom Sadu

Poslednji vikend u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada je već tradicionalno rezervisan za ljubitelje kratkometražnog filma i festival Filmski…

.

Vredi pročitati: "Kad padne noć" Harukija Murakamija

Dunja Grubor iz organizacije ovogodišnjeg "Filmskog fronta" nam je preporučila knjigu "Kad padne noć" japanskog pisaca Harukija Murakamija.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo