...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Festival evropskog filma u KCNS

21.05.2015.

Delegacija EU u Srbiji, EU Info point Novi Sad i Kulturni centar Novog Sada organizuju Festival evropskog filma koji će biti održan od 21. do 25. maja u Kulturnom centru Novog Sada. Pored Novog Sada, evropske filmove imaće priliku da pogledaju i građani Zrenjanina, od 23. do 28. maja u Kulturnom centru Zrenjanina.

.

Četvrti Festival evropskog filma će četvrti put publici predstaviti širok izbor recentne evropske filmske produkcije. Osnovna ideja Festivala nije samo da predstavi najbolje filmove sa Starog kontinenta publici u Srbiji, već i da pokaže da se filmska produkcija u Srbiji po kvalitetu može u svakom pogledu ravnopravno porediti s najboljim evropskim dostignućima.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma biće prikazani filmovi u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan, ali je potrebno da pokupite svoje ulaznice u EU info pointu (Mihajla Pupina 17).

A program izgleda ovako:

Četvrtak, 21. maj

19h ENKLAVA(2015, 92 min)

Režija: Goran Radovanović

Uloge: Filip Šubarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac, Anica Dobra

Glavna tema filma Enklava je život Srba u malim izolovanim zajednicama – enklavama na Kosovu i Metohiji. Ove zajednice su jedine takve u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali ove teritorije. Primorani na život bez slobode, ograničeni skučenim prostorom, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima. Kroz prizmu odrastanja dečaka u specifičnim uslovima posle pogroma, marta 2004. godine, kroz njihov odnos i dramu koju preživljavaju lako se uviđaju i osećaju osnovne ideje filma. Osobine pokojanja, oprosta i ljubavi upečatljivo se prepoznaju i osećaju u porukama koje Enklava nosi u sebi. Pomenuti film kroz decu govori ta je suština života i koji su neiskvareni i jedini ispravni načini rešavanja problema i konflikata.

 21H TELO

(Cialo, Poljska, 2015, 90 min)

Režija: Malgorzata Szumowska

Uloge: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala

Nagrade: Srebrni medved za najbolju režiju

Novi film najpoznatije poljske rediteljke danas, film koji je oduševio i zbunio venecijansku publiku ali i doneo Srebrnog medveda filmu. Crnohumorna drama o različitim načinima suočavanja sa gubitkom i uloge našeg tela u tome. Pogrebnik Januš pokušava da pomogne svojoj ćerki Olgi koja pati od anoreksije. U ustanovi za lečenje upoznaju Anu, doktorku koja kroz neobične metode lečenja pokušava da prevaziđe sopstveni gubitak.

Petak, 22. maj

19h DIVLJI ŽIVOT

(Vie sauvage, Francuska/Belgija, 2014, 102 min)

Režija: Cédric Kahn

Uloge: Mathieu Kassovitz, Céline Sallette, David Gastou

Nagrada: Specijalna nagrada žirija na festivalu u San Sebastijanu

Novi film kultnog reditelja Sedrika Kana koji je oduševio publiku u San Sebastijanu i na Festivalu Autorskog filma u Beogradu. Pako i Nora su izgledali kao idealan par, zaljubljeni u prirodu i nomadski način života i posvećeni tome da svoju decu odgajaju daleko od potrošačkog društva. Nakon razvoda braka, Nora dobija starateljstvo nad njihovo dvoje dece i odvodi ih u grad. Razočaran njenom odlukom, Pako kidnapuje decu i uspešno se skiva sa njima punih jedanaest godina.

21h SRCE LAVA

(Leijonasydän, Finska/Švedska, 2013, 104 min)

Režija: Dome Karukoski

Uloge: Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen

Tepo je vođa neonacističke grupe koji posle izlaska iz zatvora pokušava da osvoji ljubav lepe konobarice Sari. Kada Tepo otkrije da Sari ima desetogodišnje crno dete, njegove predrasude se sukobljavaju sa potrebom za ljubavlju i porodicom i teraju ga da donese odluke koje će mu promeniti život iz korena.

Subota, 23. maj

17H SRCE SRCULENCE

(Serce, serduszko, Poljska, 2014, 114min)

Režija: Jan Jakub Kolski

Uloge: Marysia Blandzi, Julia Kijowska, Marcin Dorocinski

Film o ostvarenju sna i upornosti, koji podseća na veliki hit "Bili Eliot", jedan od najuspešnijih filmova poslednjih godina u Poljskoj. Topla priča o jedanaestogodišnjoj devojčici Mašenjki koja živi u sirotištu i pokušava da se upiše u baletsku školu u Gdanjsku. Kako bi stigla na prijemni ispit, Mašenjka beži iz sirotišta i sa nastavnicom Kordulom putuje kroz Poljsku.

19H KONZUL IZ BORDOA

(O Cônsul de Bordéus, Portugal/Belgija/Španija, 2011, 90 min)

Režija: João Correa, Francisco Manso

Uloge: Vítor Norte, Carlos Paulo, João Monteiro

Epska priča o jednoj od manje poznatih epizoda iz drugog svetskog rata, priča o ličnoj hrabrosti i požrtvovanosti smeštena u prelepe pejzaže Portugala. Priča o Aristidesu de Sousa Mendesu, čoveku koji je u junu 1940. godine izdao 30.000 viza za ulazak u Portugal, protiveći se tako direktom naređenju svoje vlade. Kada izgleda da je sva nada izgubljena, dovoljno je da se jedan pojedinac suprotstavi u korist pravde kako bi se spasili životi. Zahvaljujući Mendesu, oko 10.000 Jevreja je prebeglo u Portugal pre nego što su nacisti ušli u Francusku.

 21H KRALJEVSKA AFERA

(En kongelig affære, Danska/Švedska/Češka, 2012, 137min)

Režija: Nikolaj Arcel

Uloge: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard

Nagrade: Srebrni medved za najbolji scenario, Srebrni medved za najbolju glavnu mušku ulogu

Raskošna melodrama, velika rekonstrukcija epohe u ovom filmu koji je bio danski kandidat za nagradu Oskar. Uzbudljiva istorijska drama o mladoj kraljici koja se, nakon udaje za mentalno obolelog kralja, tajno zaljubljuje u svog lekara. Zajedno, oni započinju revoluciju koja će zauvek promeniti dansku naciju.

Nedelja, 24. maj

17H KANDIDAT

(Kandidát, Slovačka/Češka, 2013, 106min)

Režija: Jonás Karásek

Uloge: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Kubovcík

Slovački film koji objašnjava kako politika funkcioniše u postkomunističkim društvima. Marketing, spinovanje, laži, korupcija... Teme koje su na žalost i te kako poznate. Cinična analiza društva kojim manipulišu bogati i moćni. Oni koji vuku konce stvaraju svet u kome nestaje granica između istine i iluzije, između dobra i zla.

19H BRZA HRANA

(Short order, Irska/Nemačka/Velika Britanija, 2005, 100min)

Režija: Anthony Byrne

Uloge: Emma de Caunes, Rade Šerbedžija, Cosma Shiva

Nagrade: IFTA 2005- Najbolja filmska produkcija

Jedan od najboljih kulinarskih filmova svih vremena, uzbudljiva, smešna, nežna i iznenađujuća priča o životu, ljubavi i mudrosti koji se spajaju jedne noći u kulinarskom podzemlju gde je život švedski sto i sve je brza hrana. Uz plejadu najpoznatijih evropskih glumaca, gde u epizodama briljiraju Vanesa Redgrejv i Džon Hart.

21H KAUBOJI

(Hrvatska, 2013, 107min)

Režija: Tomislav Mršić

Uloge: Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić

Nagrade: Nagrada publike na Festivalu u Puli

Jedan od najvećih hrvatskih hitova, urnebesna komedija koja oduševljava publiku gde god se prikazuje. Komedija zasnovana na hrvatskoj hit pozorišnoj predstavi. "Kauboji" je priča o grupi autsajdera koji pokušavaju da stvore pozorišnu predstavu, kršeći pritom sva pravila pozorišne umetnosti.

Ponedeljak, 25. maj

19H DESTINACIJA SERBISTAN

(Srbija, 2014, 94min)

Režija: Želimir Žilnik

Nagrade: Najbolji dugometražni dokumentarni film na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma;

Nagrada Ministarstva inostranih poslova Nemačke za umetničku originalnost koja stvara kulturnu raznolikost (Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity).

Najnovije ostvarenje legendarnog Želimira Žilnika koji nastavlja svojim filmovima da izaziva i provocira. Dokumentarna drama koja prati živote ilegalnih migranata i azilanata koji su smešteni u kolektivnim centrima u Srbiji, usled dramatičnih begova iz rata i nemaštine u oblasti Severne Afrike i na Bliskom istoku. Snimanje filma je finansirala Evropska unija kroz projekat "Jačanje slobode medija".

21h VIKTORIJA

(VikTOria, Bugarska/Rumunija, 2014, 155 min)

Režija: Maya Vitkova

Uloge: Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova

Ova potentna drama koja preispituje život u komunizmu u poslednjoj deceniji njegovog postojanja skrenula je pažnju na izuzetan rediteljski talenat debitantkinje Maje Vitkove. Viktorija je rođena bez pupčane vrpce i njena veza sa majkom je pokidana i pre nego što je započela. Ona je proglašena "bebom decenije", a majčinu ljubav zamenjuje sveopštom pažnjom i brigom društva. Nakon završetka komunističkog režima u Bugarskoj, Viktorijin svet se u potpunosti menja, a životne teškoće stvaraju novu vezu između majke i ćerke.

Zrenjanin, Kulturni centar

23.05. Subota – 20H TELO

24.05. Nedelja – 21H GOLI

25.05. Ponedeljak – 21H SRCE LAVA

26.05. Utorak – 21H VIKTORIJA

27.05. Sreda – 21H DIVLJI ŽIVOT

28.05. Četvrtak –21H DESTINACIJA SERBISTAN


Možda te još zanima:

.

Javni poziv za umetnike

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisuje javni poziv za umetnike za prijavu projekata i umetničkih radova na osnovu Konkursa za finansiranje…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Međunarodni dan Roma u KCNS

Povodom Međunarodnog dana Roma, EU info point u saradnji sa Udruženjem romskih studenata organizuje Dan romologije, 9. aprila u Kulturnom…

.

Premijera predstave "Pege u srcu" 18. juna u Fabrici

Pozorišna predstava "Pege u srcu", u režiji Milorada Milinkovića, biće premijerno izvedena u subotu 18. juna u 21 čas u…

.

Magija kratkih filmova ponovo u Novom Sadu

Poslednji vikend u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada je već tradicionalno rezervisan za ljubitelje kratkometražnog filma i festival Filmski…

.

Pozorišne radionice za mlade u KCNS-u

Kulturni centar Novog Sada ponovo organizuje pozorišne radionice za mlade na temu "Kako nastaje predstava". 

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo