...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura / Film

Afterparti: Treš iz ugla posmatrača a ne kritičara

02.03.2017.

Film "Afterparti" mladog reditelja Luke Bursaća biće premijerno prikazan u ponedeljak u okviru novosadskog programa FEST-a. Ovaj film govori o generaciji mladih ljudi čiji se život svodi na klabing i treš kluturu. 

.

Glavni filmski lik je Marko - Mare, beogradski barmen koji većinu svog vremena provodi radeći u jednom od najpopularnijih noćnih klubova. Iako mu životna aspiracija nije da bude barmen već glumac, na putu do ostvarenja snova prihvata razne ponude. Autor filma Luka Bursać kaže za Oradio da mu želja nije da se film posmatra iz ugla klabinga, već života jedne generacije mladih.

"Postojala je scena u kojoj smo zapravo direktno napravili kontrast u odnosu na ono šta se u filmu obrađuje, odnosno, mejsntrim klabing sa nekim alternativnim hipsterskim mestom. Ta scena je trebalo da pokaže kako je taj kontrast zapravo ista stvar, samo na drugom kraju grada", objašnjava Bursać. Prema njegovim rečima, klabing kao takav je isti, "samo je pitanje estetike".

afterparti foto 2 png

U filmu "Afterpati", autor nekoliko puta jasno ukazuje na konkretne primere treša u Srbiji, kao su film "Šišanje" ili IDJ produkcija. Ipak, Luka kaže da nije hteo sebe da stavi u ulogu kritičara, već hroničara vremena u kojem živimo.

"Pošto su to sve reference iz realnosti, probao sam da se stavim u ulogu posmatrača, a ne kritičara. U smislu da to zaista jesu stvari koje su oko nas", navodi Luka. Snimanje filma ga je, kako kaže, približilo tim ljudima, pa je hteo da izbegne poziciju nekoga ko po svaku cenu osuđuje.

Mladi režiser je u filmu koristio i snimke omladinskih radnih akcija iz doba socijalizma. Kako kaže, ideja je bila da generacijski sukobi mladost, odnosno mladalačku energiju i entuzijazam generacije koja je živela u socijalizmu.

afterparti foto 4 png

"Upravo taj sukob poleta, koji se potpuno drugačije tretira danas. To je nešto što je meni bilo poetično. U suštini obe stvari doživljavam kao iluziju. To su teme kojima želim da se bavim u budućnosti, to je taj generacijski sukob i sukob naraštaja, neka vrsta problema nasleđa sa kojima moramo da se suočimo."

U jeku reakcija na dodelu Oskara, pitali smo Luku da li se slaže sa odlukom da Moonlight dobije nagradu za najbolji film. On kaže da se taj film zapravo na sličan način bavi jednim drugim fenomenom, a da su ideja i poenta filma ipak potpuno drugačiji od njegovog.

"Mislim da je način na koji jedan fenomen može da se iskoristi da bi se prikazala čitava slika, nešto što je zanimljivo i što definitivno treba videti. Moonlight je svakako po mom mišljenju odličan film", rekao je Bursać.

afterparti foto 3 png

Za sam kraj pitali smo našeg sagovornika koji je poslednji dobar film gledao.

"Juče sam, recimo, gledao film Čovek švajcarski nož, u kom se protagonista nađe na pustom ostrvu i pronađe leš Danijela Redklifa koji ispušta gasove, pa njega koristi kao gliser ili neko drugo prevozno sredstvo. Eto možda to bude zanimljivo nekome."

afterparti foto 1 png

Ukoliko želite da pogledate ostvarenje ovog mladog režisera, posetite FEST u ponedeljak od 22 časova. A ukoliko ne stignete, film Afterparti biće na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Dobre vesti!!!

Generalni direktor Radio televizije Vojvodine Goran Karadžić saopštio je redakciji Oradija da naša energija ne može da se zanemari i da možemo…

.

Neizvesna budućnost Oradija

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Oradio ponovo dobio odlične ocene za izveštavanje o mladima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu 2022", koje između ostalog analizira i sadržaj omladinskih…

.

Bas i stega: I dalje "Na istom putu“

Retko se dešava da novosadska publika verno prati određeni bend i njihove nastupe, bez obzira na vremenske prilike. Uglavnom se…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo