...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Dragulj novosadskog undergrounda

27.03.2017.

Nedavno je objavljena monografija posvećena novosadskoj grupi Luna koju su zajedno napisali Saša Rakezić, Predrag Popović i Goran Tarlać. "Ogledala Lune" čine razgovori sa Slobodanom Tišmom, Zoranom Bulatovićem Baletom, Ivanom Feceom Firčijem i Jasminom Mitrušić Minom, uz svedočanstva dvadesetak Luninih saradnika i prijatelja, kao i brojne do sada neobjavljene fotografije, ilustracije i beleške.

.

Grupa Luna bila je aktivna dve godine početkom 80-ih. Održali su 15 koncerata i objavili album "Nestvarne stvari" 1984. godine u samo 920 primeraka, pa danas ta ploča na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene.

Mihajlo Obrenov, frontmen novosadskog sastava dreDDup kaže da je Luna dragulj novosadskog undergrounda. "To je bend koji je u ono vreme iskočio i idejno i produkcijski i muzički, i ne treba da snimaju ništa drugo. To je predosećaj onoga što će doći kasnije, unutrašnji mrak koji je nekako zabeležen i koji smo mi ostali osetili tek za 4-5 godina. Zato se i zove Nestvarne stvari." 

"Ogledala Lune" objavilo je Društvo ljubitelja popularne kulture, udruženje građana koje stoji iza Popboksa i koje je 2005. godine objavilo knjigu izabranih tekstova nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića "Kako je bio rokenrol".

"Uvek je dobro da mladi pročitaju knjigu o nekom bendu koji je postojao ranije, pogotovo mladi koji se interesuju za muziku, za rokenrol i žive u Novom Sadu. Vrlo je važno znati ko su ljudi koji su stvarali ranije i šta su oni imali da kažu, da se ne bi desilo da ponavljamo istoriju već 500 puta i da se svi nazivaju pionirima".

Mihajlo dodaje da moramo pročitati knjigu, da moramo preslušati album i razumeti Lunu i onda pronaći sebe u ovom vremenu, možda da bi preko Lune pronašli druge bendove koji su bili aktivni u to vreme i da bi se zainteresovali za scenu koja je tada bila veoma živa.

Promocija monografije "Ogledala Lune" biće odražana Beogradu 31. marta u Mikser Hausu i u Novom Sadu u subotu 1. aprila u Think Thank studiju. Luna će odsvirati nekoliko pesama, a o knjizi će govoriti autori.   

A.K. 

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo