...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Dodatni sat za umetnost

18.01.2017.

Kako napraviti međunarodni umetnički projekat za koji vam nije potreban novac, već samo vreme? Tako što ćete samo vreme i da koristite! Grupa mladih umetnika iz celog sveta, među kojima je Nikolina Spasić, rešila je da izdvoje jedan sat dnevno kako bi se bavila umetnošću. Taj sat, koji se svima događa u isto vreme, nazvali su 25. sat.

.

Kako si došla do tog projekta?

Kolega Milan Novaković i ja učestvovali smo u junu na jednom festivalu u Bratislavi, na kom smo se upoznali sa mnogo mladih umetnika, između ostalog sa devojkom iz Koreje Nkingšen, koja je trenutno na doktorskim studijama u Frankfurtu i ideja koncepta je njena. Projekat se zove 25 (h)ours i osnovna ideja jeste da mi kao umetnici često živimo obične živote i ne uspevamo nužno da živimo i plaćamo račune od onog što jeste naša profesija ili poziv. Bavimo se raznim drugim stvarima, pa se dešava da nekad malo i zanemarimo umetnost i da nam uvek nedostaje vremena. Sada nema opravdanja, dobili smo jedan ekstra sat, živimo zajedno prema zajedničkom satu i svakog dana svako od nas ima obavezu da napravi jedan mini performans ili rad koji će biti vidljiv u našem onlajn prostoru, na sajtu 25ours.org, a krajem marta ćemo se svi sastati u Seulu u Koreji.

Kakvim si se temama ti do sada bavila?

Početna zajednička tema bilo je time traveling. Zapravo nam je sve dozvoljeno, ali ja lično više volim kad dobijem temu – to su pravila igre, pa mi je igra i zanimljivija. Imam haljinu koja je pripadala mojoj baki i stara je više od 60 godina, tako da su se dosadašnji moji radovi bazirali na životu haljine i pričam sve iz ugla te haljine koja zapravo jeste putovala kroz vreme, jer je pripadala mojoj baki, pa mojoj mami i sad je moja. Planiram da je vodim sa sobom, jer ću uskoro ići u Indiju sa kolegom Milanom zbog nekog drugog projekta, tako da će život haljine postati uzbudljiv i ispunjen.

Tokom projekta imate i sastanke na Skajpu, na kojima pravite zajedničke performanse.

Svi učesnici su iz različitih zemalja, najviše ih ima iz Koreje, iz Indonezije, Gruzije, Nemačke i nas dvoje smo iz Srbije. Zasad smo imali jednu čajanku, gde smo razgovarali o trenutnim političkim situacijama u našim zemljama, a drugi performans je bilo zajedničko čitanje knjiga i dela koje volimo, što se sve može videti na sajtu.

S obzirom na to da projekat traje već više od dve nedelje, da li si primetila da si napredovala u nekom smislu, kao, na primer, u montaži?

Zapravo nisam (smeh). Ja sam neko ko je potpuno anti u vezi sa tehnologijom, ali nema veze, koristim to na svoj način. U tehničkom smislu, moji performansi nisu na zavidnom nivou, ali profesor na Akademiji umetnosti Ljuboslav Majera nas je učio da za umetnika, ako ima svoju ideju i tok misli, sve ono što je u njegovom okruženju može biti umetnost, odnosno umetnik bi trebalo da poseduje sposobnost da sopstvene misli učitava i sjedinjuje sa slikama koje ga okružuju. Tako da, ne zamaram se mnogo tehničkim momentima, bitnije mi je ono što ću reći.

nikolina spasic zima

Jedan deo Nikolininog rada "Of The Dress"

Kako izgleda vaša komunikacija? Verujem da nisi sve učesnike projekta poznavala i ranije. Kako izgleda to kada se svi zajedno nađete na Skajpu?

Izgleda jako interesantno, ipak delimo vreme koje je potpuno zasebno, koje niko drugi na svetu u ovom momentu ne deli – imamo svoj sat koji otkucava. Moram da kažem da, iako imamo 25 sati, imam utisak da je taj dan još kraći. Uz to sam jako umorna, jer se trudim da živim po tom našem satu koji se apsolutno ne poklapa sa našim evropskim vremenom, a opet moram da živim život i u našem realnom vremenu i da završavam realne obaveze, tako da to postaje malo zamorno. Ali je potpuno fascinantno kad se nađemo na Skajpu, pošto to ume i da bude u četiri noću, a nekome je to usred bela dana, tako da u potpuno drukčijem prostoru i vremenu delimo lep zajednički momenat.

Na kraju projekta ćete se svi naći u Seulu u Koreji?

Imaćemo čitav jedan sprat u hali u Seulu, gde ćemo izlagati sav onaj materijal koji je nastao tokom 25 dana. U projektu učestvuje i jedan reditelj, verujem da će on to nekako povezati. Takođe, tokom nedelju dana u Seulu radićemo deo performansa i uživo, a izložićemo i kesice čajeva sa čajanke i pismo koje trenutno kruži oko sveta i koje šaljemo jedni drugima. Pozivamo sve u Seul da dođu (smeh), a do tada neka nas prate na sajtu 25ours.org.

Poslušajte i audio intervju:

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo