...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Britanci stavili Kal u izbor za najbolji bend

23.01.2015.

   Britanski World music časopis "Songlines", jedan od najprestižnijih tog tipa u svetu, uvrstio je beogradsku grupu Kal sa albumom "Romology" u izbor za najbolju grupu godine.

.

   "Songlines" je posvećen praćenju različitih muzičkih pravaca, od tradicionalnih do popularnih i savremenih, kao i otkrivanju novih talenata širom sveta. Glasanje traje do 31. januara i odvija se online putem linka: http://www.songlines.co.uk/music-awards/index.php.

   Kal je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Od osnivanja 2006. godine, grupa je nastupala na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima, poput Roskilda u Danskoj, Fuzion festivala u Berlinu, Sziget festivala u Budimpešti, kao i na EXIT-u. Muzički stil koji je KAL kreirao od 2006. godine, zapadni kritičari su nazvali Rock'n'Roma. 

   Sa debitantskim albumom "Kal" 2006. osvajaju prvo mesto na World Music Charts Europe. Usledili su albumi "Radio romanista" (2009) i "Romology" (2013).

   Producent svih albuma je Majk Nilsen, poznat po saradnji sa svetskim sastavima Underworld, Snow Patroll, The Cure, Jamiroquai.

   Nastupali su i u SAD gde su tokom 2006. i 2008. godine obišli sve značajnije klubove poput Joe's paba u Njujorku u kome su svirali najpoznatiji svetski muzičari poput Leonarda Koena, Nore Džons, Doli Parton itd.

   Na turneji 2008. odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, bendom Gogoll Bordello koji je svirao sa Madonom na događaju Global Warming u Londonu.

   Na domaćoj sceni sarađivali su sa Rambom Amadeusom u numerama "Dikh Tu Kava" i "Komedija" za koje su 2007. godine dobili nagradu Davorin Popović za najbolji video spot na prostoru bivše Jugoslavije.

   Bend čine: Dragan Ristić (vokal, gitara), Dejan Jovanović (harmonika), Milorad Jevremović (violina, vokal), Ivan Kuzev (bas) i Miloš Veličković (bubnjevi).

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

.

Program podrške neformalnim grupama

Beogradska otvorena škola uputila je poziv  za "Program podrške neformalnim grupama". Program je finansijski i mentorski, a namenjen je grupama…

.

Izložba Kaleidoskop u Američkom kutku

U Američkom kutku 11. decembra u 17 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Kaleidoskop" koji organizuje Helsinški odbor za ljudska…

.

Svet ostaje bez interneta - a šta vi radite?

Mada nam je internet dostupan tek nekoliko decenija, čini se da je celo čovečanstvo postalo zavisno od ove "mreže svih…

.

Lokalnu zajednicu izdvajaju pripadnost i jedinstvena priča

Stalno slušamo da su lokalne zajednice važne, da je podsticanje aktivizma na lokalu bitno za mlade, njihov razvoj i uključivanje.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo