...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Audiovizuelna najava: VJ ovaj – VJ onaj

11.05.2015.

Kada čujete najavu za žurku, uglavnom očekujete lineup, u smislu "DJ ovaj, DJ onaj" i informacije o tome ko sve nastupa, ali nekada je bilo mnogo češće i potpuno normalno da se uz imena muzičkih izvođača nađe i ono – VJ. Jedna ovakva žurka, pod nazivom "termin[im]al 001" biće održana u četvrtak 14. maja, a osim muzike na ovom događaju publika će imati i video ugođaj.

.

Studio O radija posetio je VJ Danijel Šivinjski, koji je najavio da nas u Utopiji očekuje audio-vizuelni događaj. Za ovaj video momenat biće zadužen Danijel i Mleko&Lekovi. Kako je objasnio VJ je osoba koja manipuliše vizualizacijama i drugim medijima, a uglavnom je to video ili generisani prikaz sa kompjutera.

"Potrebno je dosta vremena da se pripremi jedan VJ set i da se u saradnji sa muzičarima, DJ -evima ili performerima sinhronizuje i da na dan nastupa celokupni ugođaj bude savršen", kazao je Danijel.

Dakle, nije to baš onako kako bi neko možda mogao da pomisli, odnosno da se namesti projektor i da neko pusti materijal sa kompa. Danijel nam je objasnio da je pre radio sa video materijalom koji je bio ranije snimljen za tu priliku, ali da će ovaj put pokušati sam sebe da "izazove" na jedan viši nivo.

"Ovaj put ću raditi sa Touch Designer-om. To je program uz pomoć kojeg ja analiziram audio-input sa glavne miksete, zadam mu koji zvuk da analizira, da li su to visoki tonovi, srednji ili niski, kao i u kojim intervalima. Na osnovu tih inputa koje dobijam do DJ-a ili basiste koji svira uživo, uživo pravim vizualizacije", ispričao nam je Danijel.

On je dodao da se VJ-ing sve više vraća u modu, ali da organizatori često propuste da posvete punu pažnju svim izvođačima, pa se na plakatima i u najavama dešava da imena ljudi koji se bave videom ili svetlosnim efektima ne budu najavljena.

Danijel se bavi fotografijom dugi niz godina, za koju kaže da je prilično "zamrznut" medij i da upravo u tom momentu koji je uhvaćen za njega leži lepota fotografije, ali je kasnije počeo da se bavi klipovima i videom.

"Nakon nekoliko klipova i kratkih filmova, nekako je spontano došla želja da od statičnog medija, preko pokretnog, dođem do projekcije u prostoru. To je za mene bio izazov i sve to radim iz puno ljubavi", dodao je Danijel.

Osim njih dvojice, u muzičkom delu programa publika će u Utopiji imati prilike da sluša minimal tehno muziku, a nastupiće četiri DJ -a. Kako stoji u najavi događaja na Facebook-u, "ukrcavanje u pravcu audiovizuelnog minimal techno podzemlja je počelo! Vaše vozilo kreće po prijemu putnika. Priđite, slobodno priđite bliže. Nakon ulaska odvežite svoje unutrašnje pojaseve, jer ovo je energetsko mesto gde ima prostora samo za slobodu". Nastupiće DJ jst mnml zajedno sa live basistom DBSS, zatim DJ Soot, SubKontra i Du Šan.

Najavljeni su i cirkusanti iz plesne trupe Ludifiko, koji će upotpuniti ovaj događaj i prirediti iznenađenje za publiku. Ceo razgovor sa Danijelom poslušajte ispod teksta!

M.L.

 

Možda te još zanima:

.

Sassja večeras u Utopiji

U okviru Def Sessions #3, večeras od 22h u KC Utopija nastupa Sassja (Tuzla) koja će promovisati svoj prvi album "Taktički…

.

Def Session: Sassja u KC Utopia 16. maja

Za sve ljubitelje hip-hopa prava poslastica! Def Session će 16. maja u KC Utopia (Novi Sad) ugostiti Sassju, jednu od retkih…

.

Nedeljni vodič od 12. do 17. januara

   Naredne nedelje nas očekuje proslava još jedne Nove godine, a za dane nakon toga imamo zanimljive predloge za vas.

.

Festivali će preživeti, ali ih čekaju promene

Najveći muzički festivali u Evropi otkazani su još početkom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se situacija zaoštravala, tako su stizale…

.

Nadav Dagon: Muzika za globalno pleme

Nadav Dagon je momak koga smo upoznali na ovogodišnjem Terminal festivalu u Somboru. Publici se predstavio u najboljem mogućem svetlu,…

.

Nneka: Ljubav nakon bunta

Soul, hip-hop i reggae propovednica, te naslednica Laurin Hill i Erykah Badu, Nneka bila je najveće ime ovogodišnjeg Terminal festa…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo