...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

12. Beogradski festival igre

25.01.2015.

   Ovogodišnji 12. Beogradski festival igre koji će biti održan od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu, najaviće manifestacija "Dani igre" u Jugoslovenskoj kinoteci od 28. januara do 1. februara.

.

   Na festivalu poznatom po uglednim gostima i vrhunskoj svetskoj produkciji, ljubiteljima igre predstaviće se 13 kompanija iz 11 zemalja - Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske.

   "Beogradski festival igre biće ponovo mesto susreta baletskih zvezda i mladih igrača, najpoznatijih koreografa i onih stvaralaca koje tek najavljuje svetska kritika. 12. BFI otvoriće velika dama italijanske i svetske igre Karla Frači, još uvek se očekuje zvanična potvrda ali verujemo da će ona doći prvi put u Beograd", rekla je direktorka BFI Aja Jung.

   Ovogodišnji festival najaviće manifestacija "Dani igre" u Jugoslovenskoj kinoteci i izložba umetničkih fotografija prvaka Kanadskog nacionalnog baleta, laureata nagrade Vip poziva - Aleksandra Antonijevića u Galeriji Progres od 13. do 21. marta.

   Prema rečima osnivača i direktorke, BFi sa Jugoslovenskom kinotekom drugu godinu za redom kao uvod prikazuje najzanimljivija dokumentarna i filmska ostvarenja posvećena igri jer je sudbina svih velikih festivala da i tokom godine ne miruju, nego da organizuju više programa kako bi promovisali glavni festivalski program.

   "To se dešava i u Lionu, i u Berlinu, i u Amsterdamu - festivali nemaju više tu privilegiju da se događaju samo 15 ili nedelju dana u godini, već moraju da razmišljaju o svojoj publici tokom čitave godine", kazala je Jung.

   Reviju otvara višestruko nagrađivani dokumentarni film "Prva pozicija" rediteljke Bes Kargman koji govori o formiranju baletskih umetnika, o surovosti odrastanja i odricanju, teškom i neizvesnom putu baletske profesije koji samo najupornije dovede do velike baletske scene, karijere i slave.

   Na manifestaciji "Dani igre" publika će videti crno beli film "Kar men"(Car Man) u režiji Jiržija Kilijana, film Nacionalnog baleta Kube "Ostvarenje jednog sna" koji prati protagoniste baleta od audicije do premijere, zatim dokumentarac "Kutije od kartona" o uličnim igračima, vrtoglavom uspehu kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej, koja će i prvi put gostovati na 12. BFI.

   Prvi put za 12 godina postojanja, BFI se otvara u Novom Sadu, prva predstava je 23. marta u Srpskom narodnom pozorištu, a gostovaće čuveni londonski Teatar Sadler Vels sa produkcijom "Milonga" koreografa Sidija Larbija Šerkauja.

   Komad je fuzija argentinskog tanga i savremene igre i prošle godine bio je prvi na svim mogućim top listama. Šerkauj je poznat po eksperimentima, otkrivanju dalekih tradicija i kultura, a ovo je prva produkcija koja se bavi izučavanjem tanga kao svetskog fenomena i to pravog argentinskog tanga, a da nije Argentinac i neko ko je potekao sa tog iz tog područja, ispričala je Jung. 

   J.M.

Možda te još zanima:

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo