...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Zrenjanin: Dan mladih "dan posle"

12.08.2015.

Međunarodni dan mladih 12. avgusta obeležen je u Zrenjaninu javnom akcijom, baš kao i u još 12 gradova Srbije. Međutim, nešto je zaškripalo u komunikaciji između organizatora iz Kancelarije za mlade Zrenjanina, i još mnoštva organizacija koje se godinama unazad bave mladima na ovoj teritoriji.

.

Kako je za O radio ispričao predstavnik jedne od njih Miroslav Domjesko, ukupno deset organizacija iz ovog grada odlučile su da dan kasnije organizuju svoju proslavu, nezadovoljni odnosom Kancelarije i njihovim "ignorisanjem stvarnih potreba mladih u Zrenjaninu".

"Odlučili smo se na ovo zato što niko od nas koji se bavimo mladima nije kontaktiran makar i za mišljenje. Na Dan mladih u Zrenjaninu će žandarmerija marširati centrom i izvoditi pokazne vežbe, što mi smatramo sramotnim i ponižavajućim, jer se ne odgovara na stvarne potrebe mladih, niti se radi išta što bi mladima bilo zanimljivo ili od koristi.

Više organizacija iz Zrenjanina se povodom ovoga udružilo i radimo zajedno kako bismo pokazali mladima da imaju alternativu i da želimo da ih motivišemo za rad u svom gradu", kazao je Miroslav iz organizacije Pokret za evropsku kulturnu saradnju. 

Deset organizacija će 13. avgusta organizovati centralnu manifestaciju pod nazivom "Bazar omladinskog aktivizma", koja će biti održana u periodu od 17 do 20 časova u centru grada, na platou kod pešačkog mosta. Na Bazaru će organizacije mladih i one koje se bave problematikom mladih imati priliku da predstave svoj rad i ponude svoje sadržaje mladima. 

"Kao odgovor na neozbiljan odnos prema mladima i sam rad Kancelarije za mlade i gradske uprave, grupa društveno aktivnih mladih organizuje obeležavanje Dana mladih na svoj način", naveli su organizatori u zajedničkom saopštenju i najavili da će na manfestaciji dan kasnije mladi moći da učestvuju u različitim radionicama, da se oprobaju u pravljenju narukvica prijateljstva i origami figura, da vežbaju jogu, poprave bicikl, ali i da nauče kako da pomognu životinjama. 

"Želimo da pošaljemo poruku da mladi u ovom gradu imaju mogućnosti i podršku da učestvuju u društvenom životu i svim aktivnostima koje će doprineti njihovom boljem položaju u društvu. Takođe, nadamo se da će naša akcija doprineti i tome da gradska vlast i Kancelarija za mlade ubuduće uključuju mlade u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču njih i da počnemo da sarađujemo", poručili su aktivisti. 

"Bazar omladinskog aktivizma" počeće u 17 časova, sa parolom "Svaki dan je dan mladih". 

M.L.

Možda te još zanima:

.

Muzika koja ljudima prenosi lepu energiju

Iz Zrenjanina je na nedavno održani Festival uličnih svirača doputvao bend Neke face i sa sobom doneo odličnu kombinaciju ska…

.

Prva pametna zgrada u Banatu

Prva pametna zgrada u Banatu, površine oko 500 kvadratnih metara, u koju je uloženo blizu 400.000 evra i u kojoj…

.

Predstave SNP-a u tri grada tokom aprila

Nakon 24. Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović" u Požarevcu, Srpsko narodno pozorište tokom celog aprila putuje po Srbiji.

.

Zašto je voz sporiji od maratonca?

Nedavno je završena rekonstrukcija 96 kilometara pruge od Novog Sada do Zrenjanina, čime je posle sedam godina obnovljena železnička linija…

.

Upornom borbom do lifta na fakultetu

Život studentkinje Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Milice Knežević, do pre nekoliko nedelja nije bilo lak. S obrzirom na…

.

Glumci imaju pravo na javnu reč

Mladi zrenjaninski glumac Dejan Karlečik osvojio je nagradu za glavnu mušku ulogu na nedavnom 68. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Svojom ulogom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo