...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Naučni kafe o mentalnim poremećajima

25.11.2015.

Naredni Naučni kafe biće održan u četvrtak 26. novembra u Omladinskom centru CK13 u 19 sati, a tema je definisanje i klasifikacija mentalnih bolesti. Na tribini će psiholozi govoriti o tome kako društveno-politički kontekst utiče na priznavanje (ili kreiranje) mentalnih poremećaja, naučnoj validnosti i pouzdanosti najpoznatijeg priručnika za mentalne poremećaje "The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM" i njegovim dobrim i lošim stranama kada je praksa u pitanju.

.

"Ključni problem je način na koji se mentalni poremećaji danas definišu i shvataju. Model koji se zastupa u akademskoj psihologiji, psihijatriji i celokupnoj oblasti mentalnog zdravlja naučno je potpuno neutemeljen, odnosno njegova definicija je naučno nevalidna i neopravdana, tako da je to temelj iz kog idu i svi ostali problemi", kaže za O radio jedan od govornika tribine psiholog Veljko Jovanović.

Pored njega, na tribini će govoriti i psihološkinja Vesna Gavrilov-Jerković, a Naučni kafe je posvećen temama koje su kontroverzne, imaju širi društveni značaj i u okviru kojih postoje problemi u tome kako ih javnost doživljava i shvata.

Programi su zamišljeni kao prostor za diskusiju između stručnjaka, uglavnom profesora univerziteta i istraživača i publike. Širi cilj ovog programa je podsticаnje rаzvojа kritičkog mišljenjа i promocijа nаučnog skepticizmа u lokаlnoj zаjednici.

Do sada se već diskutovalo o nauci u medijima i GMO, a naredne tribine biće posvećene astrologiji i "alternativnoj" medicini. Naučni kafe organizuju Klub studenata sociologije "Sociologikus" i Omladinski centar CK13, a ideju podržava Centar za promociju nauke.

 

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Naučni kafe u CK13

Od polovine oktobra do kraja godine u Omladinskom centru CK13 biće organizovan novi program – Naučni kafe, odnosno tribine koje…

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Volontiraj na 16. Festivalu nauke

Festival nauke, koji će biti održan od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, objavio je poziv za prijavu volontera.

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Otvoren poziv za talentovane mlade istraživače

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je šesti Poziv talentovanim mladim istraživačima-studentima doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo