...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Društvo / Zdravlje

Konačno usvojen Zojin zakon!

24.01.2015.

Zakon su inicirali roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od retke Batenove bolesti.

.

Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetski uslovljenih anomalija i retkih bolesti, svima nama poznatiji kao Zojin zakon, konačno je usvojen u Skupštini Srbije. Zahvaljujući tom zakonu lekari će biti obavezni da, ukoliko ne mogu da daju dijagnozu bolesti u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi obolelog pošalje u laboratorije u inostranstvu na dalja ispitivanja o trošku države.

Zakon su inicirali roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od retke Batenove bolesti, a predlog zakona u skupštinsku proceduru uputio je poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević. Prema odredbama tog zakona, država bi plaćala i lečenje van granica Srbije, kada se dijagnoza uspostavi.

Poslanici u Skupštini koji su učestvovali u raspravi tokom sednice usvajanja zakona, ocenili su da je to “zakon života i zakon ljudskih prava” dece koja su dugo bila nevidljiva. Poslanici su se složili da je Zojin zakon prilika da se "svi ujedine" oko humane i plemenite ideje potekle od roditelja devojčice koja je bolovala od Batenove bolesti a koja je preminula sredinom 2013. godine, iako su prthodno (u decembru 2014.) doneli odluku da ne glasaju za stavljanje tog zakona na dnevni red zasedanja.

Retke bolesti, koje tretira ovaj zakon, su u 80 odsto slučajeva prenose genetski, a u 50 odsto slučajeva, prvi simptomi se javljaju već pri rođenju ili u ranom detinjstvu. Deca čine 75 odsto obolelih, a 30 odsto obolele dece umre do pete godine života. Čak 40 odsto pacijenata je pogrešno dijagnostifikovano, a svaki šesti pacijent je operisan kao posledica pogrešne dijagnoze.

Cilj zakona je da se dužina dignostifikovanja svede na minimum, čime bi se i efikasnost lečenja znatno povećala. Za Zojin zakon glasalo je 175 poslanika, niko nije bio protiv ni uzdržan, a dva poslanika nisu glasala. Vlada je uputila 26 amandmana na predlog tog zakona i svi su bili prihvaćeni, a od 19 poslanickih amandmana, pred poslanicima je bilo devet.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Frankofona pričaonica u Novom Sadu

Francuski institut i EU info point u Novom Sadu, pozivaju vas na frankofonu pričaonicu pod nazivom “Francophonie - Frankofonija” koja…

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo