.
Trenutno
Škripa
 Dušan Majkić
Društvo / Zdravlje

Klackalica prioriteta

30.01.2015.

   Na predavanju "Budi bolji samom sebi" govorilo se o tome kako da nađemo balans između bitnih stvari koje želimo da čine naš život.

.

   Svako od nas balansira između različitih uloga, kao što su učenici, zaposleni, domaćini, kuvari, roditelji, partneri, prijatelji, rođaci... i te uloge zahtevaju različite veštine, što znači da treba da se prilagođavamo konstantno, što nam nekad ne ide od ruke i što je normalno.

   Psiholog i psihoterapeut Milica Novkov kaže da prvo treba da spoznamo šta je problem, pa da postavimo prioritete, definišemo i zapišemo ciljeve i planiramo i istrajemo u onome što smo odlučili.

   - Ukoliko hoćemo da radimo stvari koje su nam stvarno važne, treba to da imamo na umu. Princip krupnog kamenja podrazumeva da prvo osmislimo kada ćemo raditi stvari koje su nam značajne, kao što je viđanje sa prijateljima, vreme provedeno sa porodicom i slično i najbolje bi bilo da sve planiramo na nedeljnom nivou. Ako ostavimo te važne i stvari da usput organizujemo, nećemo naći prostora i vremena, objašnjava Milica Novkov jedan od saveta kako da se bolje organizujemo.

   Neki od saveta su i da pokušamo da analiziramo na šta gubimo vreme, da se fokusiramo na ono što radimo i da kombinujemo pojedine potrebe i uloge. Na primer, mogli bismo da vežbamo sa partnerom, kuvamo sa decom i delimo hobije sa prijateljima.

   Serija predavanja "Budi bolji" organizuje se na proleće i obrađuju se četiri teme: kako biti bolji partner, roditelj, na poslu i samom sebi. Predavanja su besplatna i održavaju se jednom mesečno u Studentskom kulturnom centru Fabrika.

Jasna Žugić

.
Promenljivo vreme dovodi do čestih prehlada, a kako ne bismo zaboravljali na terapiju, postoji aplikacija koja će nas podsetiti…
.
Desetog oktobra obeležen je Dan mentalnog zdravlja. Tog dana podsetili smo se podatka da u Srbiji godišnje oko 1.500 osoba digne…
.
Sagorevanje ili burn out je maskirani poremećaj, razvija se postepeno, kao kuvanje u mlakoj vodi. To je posledica sistematskog nasilja…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?