...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Kako da se dobro odmorite

30.12.2015.

Vreme je praznika, ne uči vam se, ne želite da se razvijate i obrazujete… Već samo da jedete i partijate. Tako i treba! Taman da napunite baterije pred ispitni rok. Evo nekoliko saveta kako da najbolje iskoristite ovo vreme i maksimalno uživate.

.

Odmori svoje telo

U redu je spavati malo duže, bilo da je to odlazak u krevet pola sata ranije, ili spavanje toliko duže. Realno, znamo da ćete izlaziti non stop, tako da je ustajanje u 10 sati skroz u redu. Nemojte ni previše dugo da spavate, jer ćete ustajati slomljeni. Ako odete na spavanje u tri, do 10 ima sedam sati, što je sasvim dovoljno da biste se odmorili.

Ako vežbate redovno, možete i da preskočite neki trening. Ako ipak ne vežbate uopšte, bilo bi dobro da počnete, ali sa nečim laganim kao što je joga ili prosto istezanje i to na pola sata. Osećaćete se mnogo bolje i energičnije!

Vreme je i darivanja, pa možete da se dogovorite sa društvom ili partnerom da poklonite jedni drugima masažu. Masaže ne samo da vas opuštaju, već je i dokazano da smanjuju anksioznost, pojačava imuni sistem i smanjuju depresiju i stress.

Kako mentalno da se odmoriš

Kad god se nalazite u stresnoj situaciji, pokušajte da se zapitate – šta sam mogao da uradim kako do ovoga ne bi došlo i kako mogu da utičem da se to više ne dešava. Ako je odgovor na prvo pitanje ništa nisam mogao da uradim, onda nema smisla nervirati se. Na primer, ako voz kasni – nisi ti kriv. Javi odmah da ćeš kasniti i niko ti neće zameriti!

Pokušajte kreativno da se izrazite. Slikajte, crtajte, pevajte, đuskajte. Ako vas je sramota u javnosti, sačekajte da svi odu iz kuće ili stana, predlažemo da na Jutjubu pustite Black Keys – Lonely Boy, pa pevajte glasnoooo i pokušajte da imitirate čoveka iz spota. Osećaćete se šašavo, ali sjajno!

Izađite napolje u šetnju i pokušajte da nađete kutak u kom ima malo više zelenila, pa uživajte u miru, mirisima i cvrkutu. Jeste hladno, ali kapa, šal i rukavice sve rešavaju!

Odmori se od tehnologije

Svesno odlučite da ćete jutro da provedete bez tehnologije. Kada se probudite, nemojte odmah da idete na fejsbuk, čitate vesti, palite kompjuter ili televizor. Čitajte knjigu, pravu knjigu sa listovima. Kada odlučite da određeni deo dana ili sat vremena provedete bez tehnologije, tada isplanirajte neku neproduktivnu aktivnost. Na primer, idite u šetnju. Istraživanja su pokazala da takav tip provođenja vremena koje nema veze sa onim što treba tog dana da uradimo pomaže pri učenju i pamćenju.

Stavite vaše gedžete na mesta gde ne možete da ih vidite kada ih ne koristite, tako da vam neće ni na koji način uzimati energiju i skretati misli.

Kao što i vi idete na spavanje, tako može i vaša tehnologija. Ako surfujete pre odlaska u krevet, to može loše da utiče na san. Odlučite kada ćete da odložite sve spravice i onda uradite još neku relaksirajuću aktivnost pre spavanja.

Sada ste odmorni

Napunili ste baterije i vreme je za učenje. Slušajte O radio i uskoro ćete saznati i najbolje savete za zagrevanje stolice.

 

J.Ž.

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Psi mole - bez vatrometa za Novu godinu!

Nova godina bez vatrometa poruka je koju u decembru odašilju evropski gradovi, a na rep te inicijative uhvatili su se…

.

Korona poremetila praznične planove

Jedna od lepših stvari kod Nove godine i praznika, osim poklona naravno, jesu planiranja. Sa kim će se i kako…

.

Tri ideje za praznični dom kao sa slike

Kako se bliži Nova godina, gotovo u svim medijima možemo videti savršeno okićene jelke. Bajkoviti stanovi puni prelepih ukrasa bude…

.

Provedite slobodno vreme u netaknutnoj prirodi

Do godišnjih odmora ostalo je još dva meseca rada, ali ona slatka uvertira kreće za koji dan. Prvomajske praznike ljudi…

.

Nedeljni vodič od 14. do 20. januara

A posle praznika - nova sezona svega..

.

Klikom do zdravlja

Praznici su prošli, ali višak kilograma posle silne hrane ostaje. Ako želiš da ih se otarasiš, predstavljamo ti odličan sajt.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo